Poziomki - uprawa cz. 2
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
A dlaczego nie można wysiać od razu w gruncie, ew potem rozsadzić jeśli będzie taka potrzeba?
Ja sialam w kilku malych doniczkach, nie za gesto i jak wzeszly i pojawil sie 2 listek wlasciwy to dopiero wtedy pikowalam pojedynczo do wielodoniczek. Jak pikujesz to po same liscie (ale zeby srodek lisci tzw. serce nie bylo przykryte ziemia!)
jeśli masz doniczki to mozesz wysiac nasionka do kilku, te powinny sie zmiescic na parapecie? No chyba ze parapet bardzo maly...
Sialam na poczaktu marca, teraz widze kilka (jednak niewiele) kwiatkow na krzaczkach).
jeśli masz doniczki to mozesz wysiac nasionka do kilku, te powinny sie zmiescic na parapecie? No chyba ze parapet bardzo maly...
Sialam na poczaktu marca, teraz widze kilka (jednak niewiele) kwiatkow na krzaczkach).
Moniko w opakowaniu jest olbrzymia ilość /na sztuki
/nasionek. Możesz spróbować wysiać trochę do gruntu i trochę do doniczki. Zobaczysz co lepiej urośnie i podzielisz się doświadczeniem na forum. Podobno od przybytku głowa nie boli 

Arnika2 no ja się domyślam, bo wiem jak wygląda nasiono poziomki
I tak tylko zapytałam
przybytku to ja mam leśnego po dziurki w nosie.
Siałam po prostu kiedyś takie mikro nasionka i w domu i na rozsadniku. Niebo a ziemia wg mnie oczywiście. Zrobiłam sobie taki rozsadnik w trochę zacienionym wilgotnym miejscu przykrywając przezroczystą głęboką pokrywką coby mi nic nie wlazło. Potem takiego malucha to tylko pilnowałam przed słońcem po przesadzeniu.
Ale nie namawiam oczywiście, każdy robi jak chce

Siałam po prostu kiedyś takie mikro nasionka i w domu i na rozsadniku. Niebo a ziemia wg mnie oczywiście. Zrobiłam sobie taki rozsadnik w trochę zacienionym wilgotnym miejscu przykrywając przezroczystą głęboką pokrywką coby mi nic nie wlazło. Potem takiego malucha to tylko pilnowałam przed słońcem po przesadzeniu.
Ale nie namawiam oczywiście, każdy robi jak chce

-
- 50p
- Od: 21 maja 2013, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wróciłam!
Otóż moje poziomkowe chłopaki rosną, na dodatek eksperymentalnie - w trzech rożnych mieszankach podłoża
Najlepiej idzie grupie nr3, gdzie kompost miał największy dodatek...trocin, a mniejszy ziemi trawnikowej. Ogólnie rzecz biorąc, mieszałam razem kompost, ziemię trawnikową, piasek i trociny, w rożnych proporcjach. Wersja bez trocin rośnie najwolniej, czyli coś jest na rzeczy. Przedstawiłam też całą ekipę w miejsce bardziej zacienione, w pełnym słońcu nie czuły się dobrze.
Jak wysokie są poziomki, kiedy zaczynają kwitnąć?
Otóż moje poziomkowe chłopaki rosną, na dodatek eksperymentalnie - w trzech rożnych mieszankach podłoża

Jak wysokie są poziomki, kiedy zaczynają kwitnąć?
Pozdrawiam - Katarzyna
-
- 50p
Dziękuję. No, to niedługo powinny produkować kwiatki - jupiiii!
Pozdrawiam - Katarzyna
U mnie pierwsze kwiatki na poziomkach pojawiły się gdy miały ok. 7 cm. /Baron Solen..../To było na jesieni,a teraz krzaki bardziej przypominają truskawki niż poziomki.I wyszło że znowu za gęsto posadzone.
nie mówiąc o tym że miały być bezrozłogowe!!!!!!!! a nie są!!!!
Owoców maja sporo.

-
- 50p
Ja mam Rugię. Też pewnie za gęsto posadzona, ale olewam to.
Pozdrawiam - Katarzyna
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, postanowiłam dziś wyściółkować moje poziomki Regina drobno ściętą wyschniętą trawą bo bardzo przesychała im ziemia. Podczas ściółkowania zauważyłam że kilka krzaczków wypuściło coś jakby rozłogi tylko że krótsze bo kilkucentymetrowe z owocami i zaczątkami korzonków. Moje pytanie brzmi czy ja im tym ściółkowaniem nie zaszkodziłam? czy one rozrastają się właśnie przez te kilkucentymetrowe rozłogi? Myślałam że bez-rozłogowe wypuszczają po prostu serduszka ze środka krzaczka a tu taka niespodzianka...
Pozdrawiam, Anita:)
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
anika24 pokaż fotę. Ciekawe to może być - bezrozłogowa a z rozłogami 

Mój siany w tamtym roku "bezrozłogowy" baron solen... produkuje rozłogi w ilościach zastraszających! 
Nasiona z Ożarowa Mazowieckiego.

Nasiona z Ożarowa Mazowieckiego.
- katee
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 sty 2013, o 16:14
to jakie polecacie żeby zasadzić? ale takie żeby faktycznie rozłóg nie miały?
najserdeczniejsze pozdrowienia - Doma
marzenia: Phalaenopsis Princess Kaiulani 'Miki', Tubecentrum Niu Girl, Tuberolabium kotoense, Oncidium Twinkle (Rosy Sunset, Red Fantasy, ...) <3
marzenia: Phalaenopsis Princess Kaiulani 'Miki', Tubecentrum Niu Girl, Tuberolabium kotoense, Oncidium Twinkle (Rosy Sunset, Red Fantasy, ...) <3
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam Reginę i nie wytwarza rozłóg.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
Siałeś Reginę czy miałeś sadzonki? Jeśli siałeś to jakiej firmy były nasiona?