Świerk serbski (Picea omorika)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Świerk serbski

Post »

Z tym świerkiem najładniej komponują się hortensje bukietowe wraz z ozdobnymi trawami.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie niższe trawy i ketmie syryjskie, ale widziałam też w spółce z budlejami, tamaryszkiem.
Grzegorz339
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2021, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rotos pisze:
lukakul pisze: A i czy podlać je jakimś nawozem?
Świerk serbski nie toleruje kwaśnej gleby. Nie stosuj więc nawozów do iglaków.
Swojego nie nawożę i świetnie sobie radzi. Trzeba tylko dbać o to aby zawsze miał w miarę mokro.
A co ma nawóz do kwaśnej ziemi?! Można normalnie podsypać nawozem do iglaków - świerk serbski nie będzie pytać, czy nawóz jest kwaśny ani się też ziemia od tego nie zakwasi.
Co do tego >>zawsze mokro<<, te świerki nie tolerują "stania" w wodzie.
Q-Storm
100p
100p
Od: 19 gru 2013, o 00:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świerk serbski (Picea omorika)

Post »

No nie, są nawozy wybitnie zakwaszające i ich stosowanie dlugotrwałe obniża pH gleby wpływając na niedostępność dużej część jej składników.
Drzewa są tu trochę bardziej tolerancyjne z racji głębszego systemu korzeniowego, ale warto sobie zbadać pH i to na różnych głębokościach.
Świerk serbski znosi szeroki zakres pH,na szczęście.

Zastanawiałbym się nad sensem nawożenia iglaków, które w większości nie mają wysokich wymagań pokarmowych. Myślę że większość ogrodów w Polsce znajduje się na wystarczająco żyznej glebie, lub wręcz jest ona zbyt żyzna dla niektórych gatunków, chyba że ktoś ma w ogrodzie sam piach, to wtedy inaczej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”