Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa
Też miałam Edwarda w tym roku. Rzeczywiście kule miał średniej wielkości ale jędrne, soczyste i bardzo aromatyczne. Wolę ten gabaryt bo te olbrzymy często w środku są puste i suche.
Ja w tym sezonie wysieję znów tą odmianę.
Ja w tym sezonie wysieję znów tą odmianę.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tu przyznaję, bulwy nie za wielkie, ale jędrne, smaczne, i nieźle się przechowały
Pozdrawiam, Kasia
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Wielkie bulwy są zawsze puste w środku , a mały nie ...a swój seler zawsze smakuje , nawet najmniejszy 

Bożena
Czytam , czytam i myślę że ja też spróbuję go uprawiać w tym roku , tylko że na rozsadę to nie mam miejsca , tylko gotowe sadzonki kupię 

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Z mojego doświadczenia z zeszłego roku wynika, że nie należy między selerami popikować sałaty. Dlaczego? Seler mały, a tylko sałata dorodna 

Seler musi mieć większe odstępy między sadzonkami , żeby mógł swobodnie bulwy wytworzyć 

- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Piękne wzorcowe i utrzymane w porządku grządki
Brawo 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja swoje selery (kupuję sadzonki na ryneczku) sadzę co 20 cm i nigdy nie miałam problemu z wielkością bulwy. Sadzę na początku maja (5-15) tak, aby ,,serduszko" było nad ziemią. Nie obkopuję, nie obsypuję. Obrywam dolne liście na bieżąco wg potrzeb kulinarnych i ewentualnie jak jakiś przyżółknie i tylko wtedy. Staram się by były opielone (później już nie ma z tym problemu) i co jakiś czas ,,przegracuję" międzyrzędzie. W bardzo upalnych okresach podlewam w miarę obficie, ale wieczorem ze zraszacza. Jedynym poważnym szkodnikiem są w moim wypadku czasem nornice, ale to już jesienią.
Ziemia (gliniasto-ilasta kl 3b-4a) skopana jest na sztych przez mojego ślubnego i dobrze rozgrabiona, co najmniej rok dwa po oborniku - nigdy wcześniej. Poza tym czasem na warzywnik jest przenoszony kompost. Żadnych innych nawozów nie używam.
Miałam w tym roku problemy z warzywami, ale selery i pory (sadzę je blisko siebie, co rok w innym miejscu warzywnika) zawsze mam udane.
Ziemia (gliniasto-ilasta kl 3b-4a) skopana jest na sztych przez mojego ślubnego i dobrze rozgrabiona, co najmniej rok dwa po oborniku - nigdy wcześniej. Poza tym czasem na warzywnik jest przenoszony kompost. Żadnych innych nawozów nie używam.
Miałam w tym roku problemy z warzywami, ale selery i pory (sadzę je blisko siebie, co rok w innym miejscu warzywnika) zawsze mam udane.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Bo selery lubią sąsiedztwo porów , tak wyczytałam ostatnio
Spróbuję i ja tak zrobić !

Bożena
można już wysiewać selera Talar? na opakowaniu napisali, że to odmiana wczesna i wysiew II - 15III
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
seler lubi sąsiedztwo - ogórka, fasoli, kalarepy i kapustnych, czosnku, szpinaku i z bazylią też się dobrze miałlimonkaa pisze:Bo selery lubią sąsiedztwo porów , tak wyczytałam ostatnioSpróbuję i ja tak zrobić !

Ja jeszcze z tydzień i też pójdzie seler do ziemi - znaczy będzie na ziemi - bo potrzebuje światła do kiełkowania...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja wysiewam selera w skrzyneczce-na dobrze wyrównanym ,wilgotnym podłożu robię palcem takie delikatne wgłębienia-rowki.W te rowki będę rozkładać nasionka co około 2 cm-nasionek nie przykrywam ziemią.Skrzyneczkę okrywam folią i trzymam przy oknie,na noc stawiam na grzejniczku-w ciągu tygodnia seler jest na wierzchu.To tyle mojego sposobu a tymczasem moje nasionka selera jeszcze wiszą w sklepie 

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Ja mam troszeczkę inne spostrzeżenia jeśli chodzi o czas kiełkowania. W tym roku pierwszą partię selerów Zagłoba i Edward wysiałem w cieplarce na kiełkowniku 21 stycznia (temp.23-24*C). Nasiona odmiany Zagłoba były zdecydowanie większe a pierwsze nasionko zaczęło kiełkować 25 stycznia. Dopiero dzisiaj pojawiają się masowe wschody ale i tak duża ilość nasion jeszcze nie kiełkuje. Przypominam, że nasiona nie są przykryte podłożem. Więc osoby, które przykryły nasionka ziemią na kiełkowanie poczekają troszeczkę dłużej. Bezpieczniej jest podawać czas kiełkowania selerów, że wynosi on 7-14 dni a może trwać nawet do 3 tygodni.