Przygotowanie gleby jesienią na sezon wiosenny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie ziemi jesienią do uprawy gruntowej

Post »

Pobrać próbki gleby osobno z miejsc o wyraźnie zróznicowanej morfologii . Jeżeli wyniki analiz będą się znacząco różnić dobierać nawożenie uzupełniające do poszczególnego typu gleby.
perdii pisze:czy są jakieś sposoby, aby samemu zbadać zasobność gleby.
Pomijając sytuację, że jest się samemu pracownikiem stacji rolniczej, to nie ma.
Ten przyrząd o którym piszesz to zwykłe ogniwo galwaniczne połączone z miernikiem/ galwanometrem/.
W przypadku oznaczania tzw." żyzności " on mierzy w rzeczywistości zasolenie co samo w sobie jeszcze nic nie znaczy.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dziękuję bardzo za odpowiedź. A czy te mierniki są dobre? Czy ktoś je używa?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A proszę bardzo forumowicz -
odpowiadając ci na pytanie o kurzeniec - mówiłam o kurzeńcu takim spod kur (skoro rozmwaialiśmy o gów...ku końskim świeżym, to zakładałam, że w odpowiedzi sugerujesz mi również świeży spod kurzej d...ki ;:131
Fakt, w swojej odpowiedzi zastosowałam skrót (myślowy) -
"niestety, kurzego nie mam (znaczy się świeżego)... w takim razie pozostanę przy kurzeńcu suchym, (takim z worka)" Wytłumaczyłam zrozumiale ? ;:7

Własnie o czymś takim myślałam - warstwy z końskiego gów...ka przekładane ziemią...
Skoro nawóz koński jest taki "mocny, agresywny" - nie wiem jak to nazwać - to w jakiej formie przetworzenia jest dawany jako obornik pod rosliny ? Lezy sobie w takich pryzmach, jak proponujesz - przekładany ziemią - rok albo dłużej i dopiero jest zdatny do użycia ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Unikamy dawania świeżego obornika a jeśli już, to na jesień. Składniki z obornika nie są natychmiast dostępne roślinom; różnej maści drobnoustroje muszą je przerobić . Nazywa się to mineralizacją i trochę w czasie trwa. Kompostowanie przebiega na pryźmie w gnojowniku lub na polu. Obornik koński bardzo się nagrzewa w czasie składowania i dlatego proponuje przekładać go warstwami ziemi. Zapobiega to również wymywaniu przez deszcz składników z obornika i absorbuje uwalniający się amoniak zmniejszając straty azotu.

perdii pisze:A czy te mierniki są dobre? Czy ktoś je używa?
Weź Ty lepiej oddaj do analizy glebę do stacji- powiem krótko.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ave :wit ja w tym roku byłam bardzo zadowolona z efektów po zastosowania obornika końskiego słomiastego, który przeleżał u mnie tylko przez zimę. Uważam, że jest to doskonały nawóz. Rok temu dostałam świeży i gdyby nie forumowicz i Ekopom to nic by z niego nie zostało, spopieliby się. Możesz poczytać moje wypociny na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4785&hilit (i wcześniej)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przez zimę owszem, ale Ave chce go trzymać na pryźmie przez lato a to już bez ułożenia warstwami z ziemią i przykrycia ziemią się nie uda.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

człowiek uczy się całe życie ;:108
Dzięki Moniko :wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A pro po stosowania obornika. Znalazłam taki artykuł : http://www.tvr24.pl/wiadomosc-Obornik_s ... a-237.html . I tam zalecają stosowanie go wiosną. Uzasadnieniem są zmiany klimatyczne, ciepłe zimy z małą ilością śniegu, okresowe ocieplenia itd. ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To jest wszystko prawda. Ja też daję na wiosnę ale mnie do tego zmusza typ gleby. Początkowo dawałem na jesieni ale szybko z tego zrezygnowałem. Opady i woda gruntowa zabierały prawie wszystko z obornika i efekt nawożenia był żaden. Dopiero wiosenne, rzędowe nawożenie pozwoliło mi uzyskiwać przyzwoite plony z gleby V klasy.
Ale trzeba zrozumieć jedno. Obornik musi być dobrze rozłożony, nie słomiasty, albo szybko mineralizujący się, jak kurzeniec.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Tak, doczytałam się w innym miejscu, że wiosną dajemy przekompostowany. Ja też mam glebę lekką typu bielicowego, przez którą wszystko przelatuje jak przez sito ;:145 . Obornik mam przekompostowany. Poleży w workach do wiosny i jak temperatura na to pozwoli to zrobię nawożenie rzędowe (pod pomidory), w dołki (pod dynie, melony, cukinie) i pod pozostałe po prostu przykopię ;:108 . Zastosuję też Fructus jesienny, bo z powodu j.w. też nie dałam go jesienią :? . Zresztą glebę przed skopaniem posypałam popiołem, więc i tak nie mogła bym go dawać. Zastanawiam się tylko nad ilością obornika :?: Te moje worki, w których jak oceniam jest około 40l. nie są bardzo ciężkie. Nie ważyłam ich bo i jak ;:131 , ale myślę, że tak na oko mają 20-25kg. Grządki mam długości 4m i szerokości 1m. Będą na nich po dwa rządki pomidorów, w sumie po 14 szt. Czy po 1,5 worka obornika na taką grządkę będzie w sam raz :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeżeli pomidory są sadzone w rzędzie co 50 cm i 70 cm rząd od rzędu, to przy nawożeniu rzędowym worek 25 kg powinien starczyć na 10 metrów rzędu. Oczywiście mówię o oborniku bydlęcym.
Nie ważyłam ich bo i jak
Jest sposób, powiedziałbym harcerski, zważenia takiego worka w warunkach działki bez użycia wagi. Jeżeli ktoś jest zainteresowany chętnie wyjaśnię. Proste jak konstrukcja parasola :;230
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Ja jestem zainteresowana wyjaśnij forumowicz jak to zważyć bez wagi
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Potrzebna jest w miarę szeroka deska o długości ok 120 cm, kawałek okrągłej gałęzi o średnicy 3-5 cm i plastikowe wiadro 10 lub 15 l. No i woda. Zaznaczamy na desce kreskę w poprzek w odległości 40 cm od jednego końca i 80 cm od drugiego końca. W miejscu zaznaczonej kreski podpieramy deskę gałęzią stawiając ja na równym i twardym podłożu/ beton/ na jeden koniec/ krótszy / stawiamy worek a na dłuższy koniec wiadro i wlewamy do niego po 1 litrze wody. W momencie gdy deska przeważy sie w kierunku wiadra jest koniec ważenia. Liczymy ile litrów wody wlaliśmy do wiadra i mnożymy razy 3 . I po robocie :;230

Stawiając zaś dwa identyczne wiadra na końcach możemy zważyć każdą ilość z dość dużą dokładnością. W myśl słynnego powiedzenia Archimedesa " dajcie mi punkt podparcia a poruszę Ziemię".
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Własnie jestem po testowaniu kwasomierza glebowego z płynem helliga,i muszę przyznać ,że chyba ta metoda coś tam wskazuje ,a co dotyczy tych mierników z alleg.... za dyszkę to dziecku do zabawy nawet nie radze dawać. ;:224
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

forumowicz pisze: Dopiero wiosenne, rzędowe nawożenie pozwoliło mi uzyskiwać przyzwoite plony z gleby V klasy.
Ale trzeba zrozumieć jedno. Obornik musi być dobrze rozłożony, nie słomiasty, albo szybko mineralizujący się, jak kurzeniec.
Czy nawożenie rzędowe oznacza, że robię rowek pomiędzy rzędami pomidorów i tam daję obornik?

Jeśli byłby to kurzeniec, to powinnam go wcześniej przefermentować z wodą i rozcieńczyć?

Czy kompostowanie obornika oznacza, że powinien on jakiś czas leżeć na pryzmie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”