dopiero co przyszła do nas zima a ja marzę o wiośnie.
Kwiatuszki mi troszkę marnieją
Storczyki puszczają pędy, ale jakieś takie mizerne , chyba właśnie zbyt mało słońca no i to ogrzewanie
Nawet zielistka zaczęła mi schnąć a wcześniej rosła jak oszalała , tak samo zamiokulkas żółkną mu liście - choć tutaj podejrzewam , że ktoś wylał nie wypita herbate
W zeszłym roku kupiłam sobie hibiskusa ale nie umiem go jednak uprawiać . Listki mu troszkę oklapły, spryskanie ich wodą nie pomogło a podlewany jest dobrze, pąki kwiatowe zawiązuje ale urosną do wielkości paznokcia kciuka i opadają

od momentu kiedy go kupiłam jeszcze mi nie zakwitł choć pąków miał już chyba z 50
Co mnie zdziwiło zakwitł mi grudnik

teraz jeszcze zawiązuje pąki, nie ma jakiegoś wielkiego wysypu kwiatów , ale to młoda sztuka , ze starej kolekcji babci , bo ona je ma od ponad 30 lat i tylko od czasu do czasu nowe szczepki odsadza. W zeszłym roku mi nie kwitł a w tym roku , przetrzymałam go na balkonie dość długo , jak w nocy temperatura była 2-5 stopnia , na jesieni , prawdopodobnie dlatego zakwitł, bo one zawiązują pąki właśnie jak dostają troszkę niższej temperatury.
Skrzydłokwiat trochę przysycha .
Aj a najlepiej jak by już była wiosna , bo widzę , że przydałaby się kwiatom nowa świeża ziemia .
A ostatnio zakwitł mi biały storczyk (wypuścił 2 pędy

), który dostałam od córy na dzień mamy, a także na keiku storczyka pojawiły sie kwiatuchy
Jakoś zdjęc nie najlepsza bo robione aparatem w sztucznym świetle