Planuję ogród nieśmiało

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Planuję ogród nieśmiało

Post »

Celinko kwitnące jabłonie wyglądają jak z porcelany ,są piękne i delikatne .Bardzo lubię się im przyglądać . :D
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21

Post »

Masz rację Ewo :) I mają bogaty wachlarz barw :D
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Celinko wcześniej pokazywałaś głównie tulipany a w tym morzu szafirków wiosenna rabata wygląda naprawdę cudnie.
Drzewa owocowe wyglądają teraz jak z bajki , właśnie najbardziej lubię jabłonie z tym ich odcieniem różu . Rzeczywiście, jak napisała Ewa, wyglądają jak z porcelany.
Koło mojej mamy rosną rajskie wisienki ( to taka potoczna nazwa)które teraz obsypują się pięknymi ,pełnymi różowymi kwiatami one też są śliczniutkie.
Begonie też posadziłam w tym roku pierwszy raz i sama się ich uczę. Zrobiłam błąd sadząc je za ciasno a raczej do zbyt małej donicy i teraz będę je miała trochę pomieszane bo jak poprzesadzałam to już sama nie wiem gdzie rośnie jaka ;:306 NO cóż człowiek uczy się na błędach , a i czasami z nich wychodzi coś ciekawego.
Miejmy nadzieję ,że jutro dzień przywita nas ładną pogodą :D ;:3
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Beatko, szafirki to moje wiosenne faworytki ;:138 U mnie chyba najdłużej kwitną ze wszystkich cebulowych :) Lubię je na równi z przebiśniegami :D
O bulwy w donicach nie martw się ;:168 Będziesz miała spontaniczne kompozycje begoniowe :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Przyłączam się do grona miłośników kwitnących jabłoni ;:108 Chyba kwitną najpiękniej ze wszystkich owocowych.
Widzę że roślin ciągle Ci przybywa i to bardzo fajnych ;:138 Jasnoty mnie też zauroczyły, mam dwie odmiany, ale inne niż twoja, więc muszę sobie taką dokupić ;:108
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Teresko :wit , to mamy klub miłośników kwitnącej jabłoni ;:138 :tan
Wiesz, o tym, że te roślinki noszą miano jasnoty to ja się tu na forum dowiedziałam. :lol: Teraz szukam informacji, jak często im przycinać wierzchołki i czy z tych wierzchołków można je rozmnażać :roll:
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Witajcie w niedzielę wieczorem :)

Dzisiaj zrobiliśmy sobie grilka w ogrodzie - siedziałam więc w altance, piłam kawusię i wpatrywałam się w moje roślinki, w których pokładam tak wiele nadziei :lol:
Zauważyłam, że białe bzy mają już zalążki kwiatostanów. Białe fiołki czarują wiosennie, tak samo floksy skalne.
Niestety zauważyłam też mszyce na różach - tylko na Montanie, więc czym prędzej opryskałam je środkiem Decis. Zadziwiające, że wszystkie zamówione przeze mnie z Rosarium są czyściutkie, a Montana jest nieplanowana - bo dostana i to właśnie na niej robale siedziały. Cóż, darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy.... Może jakoś nie będzie zbyt wiele problemu z nimi.

A to nowa partia zdjęć:

Fiołeczki, które tak cieszą wczesną wiosną. Biedne są po piątkowym gradzie, ale jakoś dają radę :):
Obrazek

I skalniaczek, który zaczyna nabierać kolorów:
Obrazek

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p
Od: 17 kwie 2013, o 16:14

Post »

Skalniaczek 1 klasa :)

Marzy mi się jałowiec... Ale nie przetrwałby chyba wszystkich świętych i Bożego Narodzenia tak bym go poucinała do stroików :;230
między kwiatkami schowana ja i moja pasja - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65537
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Celinko dobrze,że szybko zareagowałaś na mszyce...ja dziś kupiłam Confidor i może w czwartek albo piątek pojadę to popsikam różyce roztworem:)
Ładny skalniaczek nabiera kolorów ;:108
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Kasiu, jałowiec zniesie wszystko :;230
Ten mój na skalniaku jest drastycznie cięty przynajmniej 5 razy do roku - inaczej na skalniaku miałabym tylko jałowiec, nic więcej - taki jest ekspansywny i kłujący :twisted: Jeśli zdecydujesz się posadzić to musisz odczekać te trzy lata, aż się zadomowi, a potem możesz go ciachać ile wlezie :wink:

Aniu, już dwa razy pryskałam Montanę na to dziadostwo i sama nie wiem, czy te robale żywe są jeszcze, czy już zdechły :twisted: Na początku były zielone wielkie, brrr.... Potem popryskałam je dwa razy w dwa dni pod rząd - i teraz są czarne i dużo mniejsze. Obrzydzenie mnie zbiera, żeby to coś wziąć do ręki, więc nie wiem, czy to się rusza czy nie :evil: ;:223
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Celinko skalniak śliczny ,ale tymi mszycami to mnie zaskoczyłaś .Muszę sprawdzić swoje róże. ;:131
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Potwory siedziały na kilku krzewach jednego gatunku - konkretnie na Montanie. Wszystkie inne róże nie mają śladu mszyc, chociaż rosną na tej samej rabacie :roll:
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Celinko a czy nie masz w pobliżu drzewa kaliny albo jaśminowca? Ja co roku,kiedy miałam kalinę miałam z mszycami wielki problem.Po ścięciu drzewa jest ich mniej :uszy
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Widocznie ta Montana bardzo smakowita dla nich .
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Ale już fajnie, wiosna na całego. Siedzę przy uchylonym oknie i słucham rechotu żab :heja

A to kilka aktualnych zdjęć :)

Dla członków klubu kwitnących jabłoni trochę radości:
Obrazek
Obrazek

A to inny gatunek jabłoni i kwiaty są inaczej wybarwione:
Obrazek

Maliny ostro ruszyły ;:138
Obrazek

Pergole całą zimę czekały na rozłożenie i wreszcie nadszedł ich czas :tan Ta jest na różę parkową - myślę przywiązać do niej trzy krzewy :? wiem, przydałyby się trzy takie pergolki, ale kasa się skończyła już dawno :;230
Obrazek

Ta jest na dwie róże pnące - będą się piąć po obu stronach pergoli :)
Obrazek

Mam jeszcze inne pergolki wyjęte z graciarni, ale oczywiście zapomniałam je sfotografować ;:224

Uwielbiam kwiatowe kobierce skalne wiosną :tan
Obrazek

Myślałam, że mięta będzie kaprysić na donicę, a ona po prostu zwariowała. Muszę ją ściąć chyba ;:202
Obrazek

Ostatnio przygarnięta roślinka - kto mi powie, co to jest?
Obrazek

Jeszcze raz fiołek leśny - teraz już lepiej się czuje i zapomniał już o gradzie :twisted:
Obrazek

Martwię się trochę moją budleją - rośnie zupełnie nie tak, jak sobie to wyobrażałam. Mam posadzone trzy, a ta na zdjęciu i tak wygląda najlepiej z nich wszystkich... ;:145
Obrazek

Teraz codziennie jadamy obiadki w altance - moje urwiski uwielbiają to i nie chcą już jeść w domu ;:306
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”