Ja mam niestety tylko jeden parapetkarlor pisze:Chciało by się mieć wszystko w domu, ale gdzie to trzymać. Wszystkie sukulenty są piękne

Ja mam niestety tylko jeden parapetkarlor pisze:Chciało by się mieć wszystko w domu, ale gdzie to trzymać. Wszystkie sukulenty są piękne
Czyli jakoś ją przycinać? Myślałam, że będzie bardziej przy ziemibritvictango pisze:Ta echeveria z czasem się rozlezie i będzie mniej atrakcyjna, ale można uzyskać kilka rozet i będzie całkiem fajny efekt po ok 2 latach![]()
Ale Hobbita czy Golluma? Pomieszało mi sięAleksandraBdg pisze:Marlenko, "uszy..." to nazwa zwyczajowa.
Dziękuję, jakoś zobaczę jak to będzie. Taka płaska jest idealna. Szkoda, że rośnie w górę a nie na bokibritvictango pisze:Marleno, echeveria będzie wytwarzała nowe liście ze środka rozety a najstarsze od dołu będą usychały. Po jakimś czasie - wcale nie krótkim - rozeta będzie nijako na cienkim pieńku. A ponieważ rozeta będzie ciężka, ów 'pieniek' będzie kładła się na bok. Jeżeli będzie dostatecznie długi mogą na nim pojawić się małe rozetki. Wtedy wystarczy obciąć starą rozetę która można oddać komuś albo posadzić osobno. Można tez nic nie robić i też się zagęści, ale nie będzie to estetycznie wtedy wyglądało.
Ok, już rozumiem.AleksandraBdg pisze:Dla Hobbita i Golluma. Cały czas jest problem z rozróżnieniem obu... Nazwę nadano z powodu podobieństwa kształtu liści do zielonego bohatera bajki. Aczkolwiek Gollum ma (powinien mieć) wszystkie liście zwinięte w rurkę, z charakterystycznym dołeczkiem na szczycie, Hobbit już nie zawsze.