Ogrodowe marzenia Malioli :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe marzenia Malioli :)

Post »

Ja mam u siebie Casonovę- to wspaniała wielkokwiatowa róża, nie zawiedziesz się. Mam ją dopiero pierwszy rok, więc nie wiem jak z zimowaniem, ale z tego co udało mi się zobaczyć jak zeszedł śnieg, to że raczej bez problemu przezimowała.
Polecam też Heidi Klum, Paco Rabanne (śliczny łososiowy kolor! ;:167 ) i Charlotte
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Aniu - koszytk wirtualny w sklepie internetowym :D , nie wiem czy jak się w końcu zdecyduję to mi nie zabraknie
dzięki za info o Casanovie, też mam pierwszy rok (posadziłam na jesieni) i jak na razie widzę, że się trzyma. Więc i ja trzymam kciuki! Inne polecane przez Ciebie też mi się podobają ;:108

Ewo - dzięki za radę, jak się dostosuję do Twojej rady to zamieszkam w altanie ogrodowej :;230 bo mnie eM z domciu wyrzuci ;:108
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

przyjmę Cię do siebie ,mam jeden wolny pokój. :tan
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

M nie zawsze musi o wszystkim wiedzieć przeciez możesz "otrzymac róże od koleżanek z forum" ... tak tu jest przyjęte, że wymiana roslin następuje :) ;:224
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo Rozalko - dziękuję za propozycję miejsca u Ciebie, niestety ja z moim "ogonem" w postaci 3 dzieci muszę jednak pozostac na swoim :wink:

Ewo W - dzięki za radę doświadczonej kobiety-ogrodniczki. Ostatnio usłyszałam, że po przyjściu do domu zamiast się przywitać z M i dziećmi poleciałam na parapety sprawdzić czy coś wykiełkowało. Wyrodna matka jestem podobno ;:306

Ale wczoraj mój najmłodszy synek (4 lata) zagląda do kuwetki z lobelia, która powolutku kiełkuje i woła hura wypuściły korzonki :;230 Mały ogrodnik rośnie!
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Olu w razie czego ,to ja bardzo kocham dzieci. ;:138
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, dzieci to ja też kocham, ale nie małe diabełki :twisted: Pozdrawiam miłego dnia. Ja się biorę do pracy, w końcu piątek :tan
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Olu gdybym była jeszcze bardziej doświadczoną kobietą lub te "mądrości " posiadałabym wcześniej to juz mieszkałabym w domeczku na działce a tak dojeżdżam na rowerku ;:131
Różnych chwytów się dopuszczamy aby dopiąć swego ;:113
Bartekb89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 13:40

Post »

Witam, ładne siewki :) Tylko o 3 tygodnie za szybko mogą poprzerastać w doniczkach i takie przerośnięte rozsady słabo rosną, ale oby szybko zrobiło się ciepło i bez przymrozków ;) Głównie chodzi mi o papryki i pomidory na przyszły rok poczekaj do siania do połowy marca wtedy roślinki nie wybiegają bo jest już długi dzień i na początku maja są w optymalnym wzroście twoje będą gotowe na połowe kwietnia a to za zimno aby poszły do gruntu na tak ciepłolubne warzywa :) ja siałem swoje własnie dziś bo są dni kalendarza biodynamicznego na sianie warzyw których zbiorem są owoce :) Cukinie spokojnie dopiero sieje się z arbuzami(kawonami), dyniami około 1 kwietnia wtedy czas produkcji rozsady trwa 6 tygodni i na 15 maja są gotowe czyli gdy zimne ogrodniki już są za nami i wsadzamy je do ziemi :) Wiem, że ciężko jest się powstrzymać z sianiem mam ten sam problem jak pewnie większość, ale niestety trzeba poczekać bo 15 maja za 2 miesiące to w doniczkach będziesz miałą już małe cukinie :D Aby nie trzeba było obracać rozsady codziennie stosuje karton a do niego przyklejona tasma klejaca folia aluminowa ktora odbija swiatlo i siewki sie nie wyginaja w strone slonca :) Przy pikowaniu roślin sadź je pod liścienie pierwsze tak żeby 0,5 cm było od ziemi a liści wtedy spowolnia wzrost do góry wybieganie, a zaczną tworzyc korzonki z łodyzki, która znajduje się teraz pod ziemią, np uwielbiają to pomidory wtedy rosną o wiele grubsze krzaczki w porównaniu z tymi nie pikowanymi głębiej i mają jeszcze obszerniejszy system korzeniowy w doniczce :) Chciałbym też podpowiedzieć, że lawenda rośnie naokoło 40 cm i w szerz wcale wysokości nie ustępuję i w tym roku zasłoni liście żurawki od przodu te które są przed nią i ją będzie zagłuszać bo żurawka ma nisko liście 10-15cm a kwiatuszki są na 50cm około i tylko one będą się wychylać zza lawendy. Lawenda to naprawdę duży krzaczek w porównaniu z tymi jakie je posadziłaś za dwa lata będzie z nich żywopłot na 30-40 cm i żurawek nie będzie widać, a ich liście są warte uwagi :) Radziłbym na wiosne przesadzić te lawendy co są przed i za blisko żurawek i zostawić kawałek przestrzeni dla żurawek :) To po przeczytaniu wszystkich stron nasuneło mi sie na myśl, aby pomóc podpowiedzieć :) Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów :) i dobrze pamiętać jak to powiedział pewien ogrodnik, że "ogrodnik nie myśli tylko jak roślina wgląda w chili sadzenia, ale jak będzie wyglądać za rok dwa i 10 lat" i tym sie kierować przy sadzeniu roslin, na poczatku będzie łyso przy sadzeniu ale po 3 latach juz nie będzie gdzie nogi postawić :) a i w lutym też jest co siać na co jest termin,np: lobelie, lewkonie, begonie, petunie, karczochy na rozsady i im to nie zaszkodzi :) to żem artykuł napisał a nie krótką odpowiedź sory ;)
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bartek (tak?) - dzięki za wizytę, może i artykuł ale jaki pouczający! Dzięki za wszystkie uwagi. Ja dopiero początkująca jestem to będę się uczyć na błędach. Biorę to pod uwagę, że jeszcze sporo poprzesadzam zanim coś z tego wyjdzie :wink:
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Bez przesady, ja mam lawendę w towarzystwie zurawek i wcale ich nie przysłania
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka Dorotko! Witam Cię serdecznie, jesteś dobrym duszkiem mojego wątku, pamiętam Twoje rady jak go zakładałam ;:168 Później nic się nie działo, miałam inne zajęcia, powróciłam z wiosną, o której na razie marzymy. Inne wątki czytam na bieżąco ale swój zaniedbałam. Dzięki za uwagę dot. lawendy i żurawek. Wiem, że zawsze można przesadzić i pewnie nie raz tak będę robić. Teraz martwi mnie co innego - dzisiaj słonko stopiło śnieg, którego nie było aż tak dużo u mnie ale były spore minusy i widzę, że żurawki, które już ładnie puszczały listki, a teraz wyglądają jakby je przymroziło. Listki jakieś takie bez życia są.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maliola pisze:Hejka Dorotko! Witam Cię serdecznie, jesteś dobrym duszkiem mojego wątku, pamiętam Twoje rady jak go zakładałam ;:168 Później nic się nie działo, miałam inne zajęcia, powróciłam z wiosną, o której na razie marzymy. Inne wątki czytam na bieżąco ale swój zaniedbałam. Dzięki za uwagę dot. lawendy i żurawek. Wiem, że zawsze można przesadzić i pewnie nie raz tak będę robić. Teraz martwi mnie co innego - dzisiaj słonko stopiło śnieg, którego nie było aż tak dużo u mnie ale były spore minusy i widzę, że żurawki, które już ładnie puszczały listki, a teraz wyglądają jakby je przymroziło. Listki jakieś takie bez życia są.
Nie martw się zurawkami-pamiętasz ubiegły rok , mam taką mini rabatkę z samymi zurawkami,już była posprzątana po zimie,uschnięte liście wycięte,wypuściły nowe aż przyszły mrozy, ścięło je wszystkie,myślałam że sie nie podniosą tym bardziej że wszstkie krokusy i hiacynty poległy i nie zakwitły,a moje żurawki przeczekały i pięknie rosły cały sezon
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mnie pocieszyłaś, jak zwykle. Dzięki! Oby to już ostatnie podrygi zimy.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maliola pisze:To mnie pocieszyłaś, jak zwykle. Dzięki! Oby to już ostatnie podrygi zimy.
Miejmy nadzieję ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”