Witam, ładne siewki

Tylko o 3 tygodnie za szybko mogą poprzerastać w doniczkach i takie przerośnięte rozsady słabo rosną, ale oby szybko zrobiło się ciepło i bez przymrozków ;) Głównie chodzi mi o papryki i pomidory na przyszły rok poczekaj do siania do połowy marca wtedy roślinki nie wybiegają bo jest już długi dzień i na początku maja są w optymalnym wzroście twoje będą gotowe na połowe kwietnia a to za zimno aby poszły do gruntu na tak ciepłolubne warzywa

ja siałem swoje własnie dziś bo są dni kalendarza biodynamicznego na sianie warzyw których zbiorem są owoce

Cukinie spokojnie dopiero sieje się z arbuzami(kawonami), dyniami około 1 kwietnia wtedy czas produkcji rozsady trwa 6 tygodni i na 15 maja są gotowe czyli gdy zimne ogrodniki już są za nami i wsadzamy je do ziemi

Wiem, że ciężko jest się powstrzymać z sianiem mam ten sam problem jak pewnie większość, ale niestety trzeba poczekać bo 15 maja za 2 miesiące to w doniczkach będziesz miałą już małe cukinie

Aby nie trzeba było obracać rozsady codziennie stosuje karton a do niego przyklejona tasma klejaca folia aluminowa ktora odbija swiatlo i siewki sie nie wyginaja w strone slonca

Przy pikowaniu roślin sadź je pod liścienie pierwsze tak żeby 0,5 cm było od ziemi a liści wtedy spowolnia wzrost do góry wybieganie, a zaczną tworzyc korzonki z łodyzki, która znajduje się teraz pod ziemią, np uwielbiają to pomidory wtedy rosną o wiele grubsze krzaczki w porównaniu z tymi nie pikowanymi głębiej i mają jeszcze obszerniejszy system korzeniowy w doniczce

Chciałbym też podpowiedzieć, że lawenda rośnie naokoło 40 cm i w szerz wcale wysokości nie ustępuję i w tym roku zasłoni liście żurawki od przodu te które są przed nią i ją będzie zagłuszać bo żurawka ma nisko liście 10-15cm a kwiatuszki są na 50cm około i tylko one będą się wychylać zza lawendy. Lawenda to naprawdę duży krzaczek w porównaniu z tymi jakie je posadziłaś za dwa lata będzie z nich żywopłot na 30-40 cm i żurawek nie będzie widać, a ich liście są warte uwagi

Radziłbym na wiosne przesadzić te lawendy co są przed i za blisko żurawek i zostawić kawałek przestrzeni dla żurawek

To po przeczytaniu wszystkich stron nasuneło mi sie na myśl, aby pomóc podpowiedzieć

Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów

i dobrze pamiętać jak to powiedział pewien ogrodnik, że "ogrodnik nie myśli tylko jak roślina wgląda w chili sadzenia, ale jak będzie wyglądać za rok dwa i 10 lat" i tym sie kierować przy sadzeniu roslin, na poczatku będzie łyso przy sadzeniu ale po 3 latach juz nie będzie gdzie nogi postawić

a i w lutym też jest co siać na co jest termin,np: lobelie, lewkonie, begonie, petunie, karczochy na rozsady i im to nie zaszkodzi

to żem artykuł napisał a nie krótką odpowiedź sory ;)