Sylwiusz możesz podlewać nie widać przeciwwskazań
Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie
Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?
Nie przesadzaj z tym mieszaniem kilka razy dziennie wcale nie jest to konieczne, nie mam możliwości mieszania co dzień co dopiero parę razy dziennie a gnojówka sie zrobi u mnie zielsko już się ładnie rozkłada.
-
Sylwiusz25x
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 8 kwie 2012, o 09:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i fajnie, a ja mieszam raz na tydzień i to wystarcza.
- iksjon28978
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 16 lis 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przejrzałem cały temat i nikt nie dał konkretnej odpowiedzi odnośnie przeterminowania się gnojówki z pokrzyw
Niby była mowa o 2 czy 3 miesiącach, ale żadnego uzasadnienia z perspektywy biologicznej czy chemicznej.
Moi działkowi sąsiedzi (rolnicy, ogrodnicy) twierdzą, że mikstura się nie przedawnia, no chyba że przemarzła w zimie. Wiem, że stosują starą miksturkę (przezimowaną w cieple) i nie szkodzi im (chociaż czy pomaga - nie wiem).
Mi zostały jeszcze dwa baniaki zeszłoroczne i nie wiem czy stosować czy wylać. Mam już i świeżą zupkę więc stare mógłbym wylać na kompost (chyba nie zaszkodzi?) ale też zastanawiam się czy nie dałoby się tego jakoś zrewitalizować świeżym zielskiem
Moi działkowi sąsiedzi (rolnicy, ogrodnicy) twierdzą, że mikstura się nie przedawnia, no chyba że przemarzła w zimie. Wiem, że stosują starą miksturkę (przezimowaną w cieple) i nie szkodzi im (chociaż czy pomaga - nie wiem).
Mi zostały jeszcze dwa baniaki zeszłoroczne i nie wiem czy stosować czy wylać. Mam już i świeżą zupkę więc stare mógłbym wylać na kompost (chyba nie zaszkodzi?) ale też zastanawiam się czy nie dałoby się tego jakoś zrewitalizować świeżym zielskiem
-
Alembik
Hej. Też w tym roku przygotowuję gnojówkę z pokrzyw i mam pytanie. Czy jest sens zaprawić ją biohumusem? Żeby EM-y się namnażały? ;)
nic się nie przeterminuje,przecież to jest naturalne a obornik 3 letni to juz przeterminowany? a moze kompost 4 letni jest zepsuty?
- Basia86
- 50p

- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Kontakt:
Przeczytałam cały wątek i jestem Wam wszystkim wdzięczna za całą masę przydatnych informacji
Ja z racji braku ogródka uprawiam warzywa na balkonie i tu moje pytanie - czy mogę gnojówkę z pokrzyw przygotować w 2 litrowych plastykowych butelkach po napojach? Żadnego większego pojemnika (odkrytego!) raczej nigdzie nie upchnę...
I kolejne pytanie - czy mogę trochę takiego wywaru z pokrzyw dodać do wody w konewce, którą na bieżąco podlewam rośliny?
Z góry pięknie dziękuję za pomoc
Ja z racji braku ogródka uprawiam warzywa na balkonie i tu moje pytanie - czy mogę gnojówkę z pokrzyw przygotować w 2 litrowych plastykowych butelkach po napojach? Żadnego większego pojemnika (odkrytego!) raczej nigdzie nie upchnę...
I kolejne pytanie - czy mogę trochę takiego wywaru z pokrzyw dodać do wody w konewce, którą na bieżąco podlewam rośliny?
Z góry pięknie dziękuję za pomoc
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
- Nela
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Oby cię sąsiedzi nie pogonili za rozchodzący się za oknem zapach... ja po podlaniu na ogródku ze 3 dni słyszę od rodziny- czym to podlałaś tak śmierdzi!

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
no na balkonie to na pewno sama nie wytrzymasz w tym smrodzie. Przecież to nie lawenda tylko gnojowica z pokrzywy która zapach ma bardziej nieprzyjemny niż zwykłe szambo.
- Basia86
- 50p

- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Kontakt:
Myślicie, że będzie aż tak źle? Nawet w tylko 2litrowych butelkach? Mogłabym tę miksturę zacząć zużywać wcześniej, zanim osiągnie swój "zapachowy szczyt" ;) ktoś na wątku tutaj tak sugerował...
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
- Marek-BB
- 500p

- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Chyba lepiej jeść kotleta dopieczonego aniżeli w pół surowego ;)
O co chodzi Wam z tym pojemnikiem plastikowym, szklanym lub glinianym?
Ja wale pokrzywy do zwykłego wiadra jaki mam pod ręką często metalowy i nic złego się nie dzieje.
Że co, że blachą przejdzie? Przecież to nie jest do spożycia dla człowieka
O co chodzi Wam z tym pojemnikiem plastikowym, szklanym lub glinianym?
Ja wale pokrzywy do zwykłego wiadra jaki mam pod ręką często metalowy i nic złego się nie dzieje.
Że co, że blachą przejdzie? Przecież to nie jest do spożycia dla człowieka
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Gnojówka z pokrzyw
Kochani pisaliście już dużo gnojówce z pokrzyw ale chciałbym zapytać o taką rzecz :Czy można nią pryskać wszystkie rośliny?Czy jest możliwość że spalę jakąś roślinę?Znalazłam mszycę na rabarbarze,sadzonkach magii,jakaś choroba dopadła też mój winogron,astry i floksy. RATUNKU!!!!!!
Proszę o pomoc bo chciałabym zacząć walkę z tym paskudztwem
.Mam tygodniową gnojówkę z pokrzyw i mniszka.Jeszcze fermentuje ale czy już można jej użyć?Winogronko naprawde jest takie biedne...nie wiem jak długo wytrzyma...
Proszę o pomoc bo chciałabym zacząć walkę z tym paskudztwem
Re: Gnojówka z pokrzyw dobra na wszystko?????Pomocy!reanimacja o
Przynajmniej do winogrona zastosowałbym jednak chemię....
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
To znaczy czym mogę popryskać winogron żeby było ok?Pierwsze listki które rozwinoł są bardzo małe,wielkości 50 gr,pokrzywione,następne są blade i jakieś takie chore po prostu.jutro wstawię fotkę.Do pozostałych roślin spokojnie mogę stosować 1:10 czy będzie za mocne?
ja tam się za bardzo nie znam ale na mszyce stosuje się jednodniowy wyciąg z pokrzywy i wtedy bez rozcieńczania
Pozdrawiam Agata
- Xavierka
- 500p

- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Przeczytaj ten wątek, a znajdziesz w nim sporo ciekawych odpowiedzi:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=54657
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=54657
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.