mmaryla masz na myśli szeflerę czy fikusa ?
monika1989 dzięki.
justus27 ale do gąszczu wymarzonego jeszcze dużo brakuje ;)
tesia39 ta..
APe no właśnie obawiam się tej zimy, moją poprzednią też prawie co ukatrupiłam jednak przestawiłam ją później na kwietnik i zaczęła odbijać, mam nadzieję, że również przez zimę będzie im tam dobrze, a jak nie to pożegnam się z paprotkami.
Niunia1981 no to pokłony
rapunzel oj to szkoda, ja właśnie kupiłam kolejna paproć, aby przeprowadzić eksperyment, bo wydaje mi się, że znalazłam idealne miejsce dla paprotek, poprzednia paprotka co wisiała w tym brązowym kwietniku zaczęła mi marnieć, w końcu zlikwidowałam te kwietniku, bo niestety żadna roślina nie chciała mi się tam trzymać, może dlatego, że to mały pokój i blisko pieca, jedynymi kwiatami, które są tam i mają się dobrze to fiołki.
No i przestawiłam tą zmarnowaną paprotkę na rozporowy kwietnik wyglądała żałośnie, ( miała tylko trzy gałązki ) jednak postawiona tam zaczęła pięknie odbijać i wygląda teraz już zdecydowanie lepiej ( widać na zdjęciu wyżej ), może nie jest tak piękna i bujna jak przy zakupie, ale po tym co przeszła jestem z niej dumna. Dlatego kupiłam kolejną na ten kwietnik, zobaczymy jak to będzie wyglądać zimą, jeśli przeżyją, to kupię następne.
jola1313 dobre
Chrapka bo to jest tak, już nie raz miałam kupić podstawki, ale jak wchodzę do kwiaciarni to zobaczę pięknego kwiatka i nici po podstawkach.

Tzn. osobiście chce wymienić podstawki i to jest nawet moje postanowienie na rok 2012
Czy ktoś z Was ukorzeniał kiedyś fikusa z małej gałązki? Mi się udało, niestety od czasu posadzenia go do doniczki ( 19 sierpień 2011r. - miał wtedy trzy listki ) bardzo powoli rośnie, wczoraj dołożyłam mu świeżej ziemi i trochę keramzytu, może coś się ruszy.
W towarzystwie razem z bluszczykiem:
Gałązkę fikusa dostałam od mniodkowej
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Właśnie uświadomiłam sobie, że dzisiaj koniec miesiąca i są już wyniki głosowania na
Aktywnego Forumowicza http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3065407 .
Pragnę jeszcze raz
Wszystkim podziękować również tutaj za Wasze głosy oddane na mnie.
Zajęłam drugie miejsce, czuje się ogromnie przez Was doceniona.
Dziękuję szczególnie
rapunzel, bez której głosowanie na mnie nie odbyło by się.
Bardzo, bardzo dziękuję.
W podziękowaniu mały wirtualny poczęstunek