ogród Agaty (sure) - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: ogród Agaty (sure) - cz.4

Post »

Agato jak pięknie u ciebie!!!
Ta forter....coś tam baardzo mi się podoba ;:oj A twoim suchodrzewom nie miej za złe, w porównaniu z moimi to olbrzymy :lol:
Ech.. ta pogoda, znowu idzie nocne 3 stopnie :evil:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

No właśnie, już się pogoda psuje, ma padać. Na razie zerwał się wiatr, ale chmury prechodza bokiem, więc zdążyłam porobić co nieco (no i fotki, oczywiście)...
Fotergilla rozkwita, całkiem fajne te puchate kulki. A jeszcze jak urośnie, to ho ho! ;:173

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za to u mnie lało i grzmiało,wiało strasznie ale szybko przeszło i teraz jest słonko.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

A jednak zakwitla :heja Czyli trzeba byc cierpliwym - dodam - nieraz tz nieraz cierpliwosc sie oplaca. Te paprocie naprawde opanowaly kawalek ogrodowego swiatka :;230 Przypomina mnie sie, ze mowilam dawno temu, ze paprocie tak maja :twisted: Mialam na poczatku przed domem, to takie cholery byly, ze wszystko zarosly. Wykonczyly nawet takiego wielkiego Rh ktory tam siedzial.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja odrosty paprociowe zwalczam, albo przesadzam dalej. Na razie mi to nie przeszkadza.
Jak tam Twoje trawy?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, widzę, że u mnie też w nocy trochę popadało, mam nadzieję, że podlało przynajmniej trawnik :wink:

Jule, fotergilla wygląda teraz całkiem, całkiem. Już się pogodziłam, ze u mnie jest opóźniony sezon wegetacyjny, ale (odpukać), w tym roku mało co wymarzło, w sumie tylko to, co się spodziewałam... ;:173

Jule, Margo - też próbuję zwalczać odrosty paproci,ale nie w każdym miejscu, bo w niektórych mi pasuje. Ale to zwalczanie nie jest trwałe, chyba nie obejdzie się bez chemii. W sumie gorzej z konwaliami, bo jeśli dostaną się w nieporządane miejsca, to tylko szpecą, a nic nie zasłonią, np. jak tu:

Obrazek

to jest zestawienie cisów z irgami, a widać to, co widać! ;:223

A trawki? Całkiem dobrze, wszystkie odrastają, nawet wczoraj jedną przez pomyłkę wyrwałam z chwastami, okazało się, że też odbija i musiałam znowu ją posadzić! :wink:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie jest tak źle, kiedy kwitną konwalie na pewno wygląda to przyjemnie. Ja się jakoś nie mogę kwitnących dochować, same liście.
Wreszcie pada, zaczęło w nocy i jest mokro. W kilku miejscach już czas najwyższy na podlewanie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

U mnie nie padało w nocy teraz jest nawet ciepło,zaraz wychodzę do pracy to się przekonam.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Agato, ty cierpisz na nadmiar paproci i konwalii, a ja próbuję oswoić kilka w cienistym zakątku (powstającym).
Już się przyzwyczaiłam, że u nas wszystko, trochę później niż w innych regionach.
Fortegilla piękna. Nie spotkałam jej u nas w żadnym ogrodniczym. Jakie lubi warunki?
Zimno, wietrznie i bezdeszczowo, po wczorajszym dniu-szok termiczny ;:202 .
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, u mnie kwitną te zadomowione, ale sporo jest takich przekopywanych, wtedy wyłażą same listki. Moje rosną w cieniu, za dużo wilgoci tam nie ma, ale jakoś nie narzekają...
U nas teraz wyszło słońce, szkoda, że tak... dmucha wiatr, bo byłby całkiem przyjemny dzień na ogrodowe prace! ;:3

Grażynko, to mamy podobnie, tylko tu zimno jest. A wiatr niestety mi pokrzyżował plany, chciałam pryskać rośliny nawozem dolistnym, tylko teraz chyba to bez sensu? :?

Justynko, fotergilla u mnie ma półcień, niezbyt mokro, a czytałam, ze lubi wilgoć. I jak dotychczas nie przemarza, podobno strefa 6, a u mnie dodatkowo zazwyczaj siedzi w zaspie! :wink:
Nie wiem, czy nie widziałam jej w Kowalach kiedyś? Można tam zadzwonić, a być może jutro się sama wybiorę, to sprawdzę. To trzeba było mówić, że potrzebujesz konwalii, mogę wykopać Ci wiadro, na pewno z ziemią się przyjmą!

pokażę Wam, jaki ptaszek u mnie mieszka! :D

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Piękny gołąbek :) U mnie mieszka już trzeci rok parka... wpadają pognieździć się na trawniku (wyglądają jak nioski na jajkach :)) i wziąć kąpiel w oczku = urocze stworzenia :)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, ona jest większa od gołąbka, myślę, że to synogarlica, wygląda właśnie jak taki duży gołąb z małą główką :)
Ma gniazdo na klonie u szczytu, ale sroki sąsiadki jej trochę przeszkadzają... :?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Co do konwalii, już mam. teraz czekam na ich aklimatyzację.
Fortegilla ciekawa :)
Dzisiaj podczas porządków na rabacie pod kaliną znalazłam martwe pisklę tego ptaka. Gniazdują na słupie elektrycznym. Chyba wypadło ;:145 .
W poprzednich latach przylatywały z młodym do kałuży.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

To jest Grzywacz moi drodzy :D Piękny gatunek gołębia i w dodatku największy jaki występuje:http://pl.wikipedia.org/wiki/Grzywacz_%28ptak%29 ,natomiast syngorlica czyli sierpówka jest bardziej szara http://pl.wikipedia.org/wiki/Sierp%C3%B3wka
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Na swierku sasiada przy moim plocie, tez od zeszlego sezonu mieszka parka tz od czasu kiedy oczka zrobilam. Smiejemy sie, ze poidelko golebiom zrobilam.
Su zobacz u Agus, bo tez na ostatnich zdjeciach wstawila takiego iglaka z dlugimi jasnymi przyrostami. Ja dzisiaj na kiermaszu specjalnie sie po iglakach rozgladalam ale kosowek bylo malo i nic podobnego nie mieli.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”