Termin sadzenia cebul tulipanów
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja robię podobnie tylko że sadzę w stare skrzynki balkonowe.
Można w doniczki, ale jeśli chce się mieć kwitnące w następnym roku, to doniczki muszą być odpowiednio głębokie a cebule sadzone w pewnej odległości od siebie. Ściśnięte,będą miały za mało pokarmu, kwiaty będą mniejsze a cebulki przybyszowe bardzo drobne. Cebule mateczne nie zakwitną w następnym roku, bo będą miały za mało pokarmu, aby uzupełnić zapasy.
Należy też zaraz po okwitnieniu zerwać nasienniki i zasilić cebulki nawozem / raz / aby mogły się wzmocnić.
Można w doniczki, ale jeśli chce się mieć kwitnące w następnym roku, to doniczki muszą być odpowiednio głębokie a cebule sadzone w pewnej odległości od siebie. Ściśnięte,będą miały za mało pokarmu, kwiaty będą mniejsze a cebulki przybyszowe bardzo drobne. Cebule mateczne nie zakwitną w następnym roku, bo będą miały za mało pokarmu, aby uzupełnić zapasy.
Należy też zaraz po okwitnieniu zerwać nasienniki i zasilić cebulki nawozem / raz / aby mogły się wzmocnić.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Swego czasu w TV oglądałam program w którym kobieta opowiadała jak zabezpiecza cebulki tulipanów i innych roślin przed nornicamiAnnes 77 pisze:Aż się boje,bo kupilam dużo cebul tulipanów,parę narcyzów i jeden hiacynt ....te okropne nornice buszują po mojej działce,zjedzą mi cebuleChyba kupię koszyki,zakupiłam już Kaptan i będę je moczyć.Mam nadzieję,że chociaż trochę na wiosnę ukażą swoje piękne kolorki
Mówiła ,że robi papkę z sadzy i wody ,w niej zanurza cebule i dopiero sadzi...
Nie praktykowałam tego sposobu ,ale mając przykre doświadczenie z nadmiernym apetytem nornic minionej wiosny zastanawiam się nad takim rozwiązaniem-koszyczki u mnie nie wchodzą w rachubę bo zbyt dużo cebul sadzę (koszty),a poza tym lubię gdy rośliny tworzą nieregularne plamy kolorystyczne.
Czy próbował ktoś tego sposobu? Czy rzeczywiście jest skuteczny?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Aska
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Danusiu - nie próbowałam, ale ze zdziwieniem przekonałam się, że takie domowe sposoby są naprawdę skuteczne. Miałam problem z wciornostkiem mieczykowcem, poradzono mi, bym przed wysadzeniem cebul wykąpała je w mydlinach. No i poskutkowało, obeszło się bez oprysku
. Może spróbuj na małej partii cebul?

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Popiół wydaje się być równie skuteczny a na dodatek jest sterylny i "ostry" co sprawia, że ślimaki omijają teren z popiołem.
Myszom też pewno się nie spodoba a kret do niego nawet nie zajrzy, bo nie chowają się w nim pędraki.
Za to dużo jest w nim potasu co sprzyja roślinom.
Myszom też pewno się nie spodoba a kret do niego nawet nie zajrzy, bo nie chowają się w nim pędraki.
Za to dużo jest w nim potasu co sprzyja roślinom.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Tulipany
Nie muszę sypac popiołu ,bo nigdy nie sypałem,ale tulipany zawsze sadze w koszyki
jak przekwitną to wyciągam koszyki i na to miejsce sadzę inne kwiaty,
które kwitną do jesieni.Zawsze na rabacie coś kwitnie,
pozdrawiam
-----------------
Leszk
jak przekwitną to wyciągam koszyki i na to miejsce sadzę inne kwiaty,
które kwitną do jesieni.Zawsze na rabacie coś kwitnie,

pozdrawiam
-----------------
Leszk
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
ROŚLINY CEBULOWE NA WARSZTACIE NAUKOWCÓW
Dr Dariusz Sochacki
IX Międzynarodowe Sympozjum Ozdobnych Roślin Cebulowych, które odbyło się 19–22 kwietnia bieżącego roku w japońskim mieście Niigata, zgromadziło 140 naukowców z 16 krajów. Przedstawiono wyniki badań obejmujące wiele różnorodnych gatunków roślin cebulowych, choć najwięcej czasu poświęcono tradycyjnie liliom i tulipanom. Poniżej przedstawiam wybrane tematy, które mogą zainteresować producentów cebul i kwiatów tej grupy roślin.
(...)
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1882
Dr Dariusz Sochacki
IX Międzynarodowe Sympozjum Ozdobnych Roślin Cebulowych, które odbyło się 19–22 kwietnia bieżącego roku w japońskim mieście Niigata, zgromadziło 140 naukowców z 16 krajów. Przedstawiono wyniki badań obejmujące wiele różnorodnych gatunków roślin cebulowych, choć najwięcej czasu poświęcono tradycyjnie liliom i tulipanom. Poniżej przedstawiam wybrane tematy, które mogą zainteresować producentów cebul i kwiatów tej grupy roślin.
(...)
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1882
Tulipany
Mam taki sam problem jak DT,
dostałam dużo cebulek tulipanów,szkoda żeby się zmarnowały.
Ziemia zmarznięta ,czy jak wsadzę je w marcu to wyrosną.
Słyszałam, że cebulki się zmarnują i nic z nich nie wyrośnie.
Pozdrawiam

dostałam dużo cebulek tulipanów,szkoda żeby się zmarnowały.
Ziemia zmarznięta ,czy jak wsadzę je w marcu to wyrosną.
Słyszałam, że cebulki się zmarnują i nic z nich nie wyrośnie.
Pozdrawiam