Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

Jolu, brakowało mi wiosennych zdjęć Twojego ogrodu, jest piękniej niż sie spodziewałam ;:180
Dziękuje i pozdrawiam urlopowo :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jolu
widzę że Twoja bajka trwa...i bardzo dobrze bo to moment kiedy my wszyscy możemy zajrzeć i pobyć w tym magicznym miejscu ;:196
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

asma ;:196 dziękuję

robaczek_Poznan ... długo nie pokazywałam fotek , bo nie było co pokazywać - teraz Was zasypałam swoją wiosenką ;:108
Też mam za kilka dni urlop - Twój poświęcony na prawdziwy wypoczynek , a mój będzie we własnym ogrodzie nad oczkami :;230 Ale kocham swój ogród i czas w nim spędzony daje mi wiele radości i spokoju :tan

jolcia1212 Jolu lubię się dzielić swoją radością z innymi. Sama również buszuję po Waszych ogrodach , by szukać ciekawych rozwiązań, kompozycji i zwyczajnie cieszyć oczy tym co pokazujecie.

Pozdrawiam Jola.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witam w cudowny poranek, Jolu :wit
Czy u Ciebie też jest tak pięknie i ciepło? Na pewno :)
Jolu, czy na pierwszym zdjęciu ostatniej serii widać ciemierniki? Jak to zrobić, by kwitły równie obficie jak u Ciebie?
Wiosnę w ogrodzie masz zjawiskową już, i jakie hosty olbrzymki!
Miłego!
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W dzisiejszy piękny poranek obchód po ogrodzie już zrobiony. Pogoda cudowna...czas na odpoczynek na słoneczku.
Wczorajszy dzionek poświęciłam na rozpoczęcie prac na rabatkach przed domem. Zdecydowałam , że trzeba zadbać o przedogródek. Będzie tam kompozycja z różnej wielkości bukszpanów. Będzie zielono cały rok. Bukszpany sama sobie ukorzeniłam i dopiero są po pierwszym cięciu kształtującym - więc nie są jeszcze piękne i gęste, ale cierpliwość to cecha ogrodnika...
Dzisiaj jednak odczuwam wczorajszy wysiłek...oj jak boli kręgosłup... wykopałam 8 kilkuletnich bukszpanów i przytargałam przez cały ogród, a do tego kilka wiader łajna końskiego , kilkanaście konewek wody... dzisiaj zostaje tylko leżaczek i robótki szydełkowe :;230 :

To dopiero początek moich prac, tak prawdę mówiąc nie wiem co tam jeszcze innego posadzę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

;:oj
na dolnym pięterku co dosadzisz?
myślałam o podobnym kamiennym tarasiku dla rododendronów ,ale chyba mam za mało miejsca ... ;:196
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguniada witaj Aguś - pogoda przepiękna. Spacerowałam po ogrodzie już o 6.45 miałam sobie zasiąść z kawką na leżaczku - ale sąsiedzi chyba by powiedzieli , że zbzikowałam :;230
tak to są ciemierniki. I faktycznie kwitną co roku bardzo długo i obficie.W tym roku i tak są marne , bo wszystkie liście załatwił mróz. Wyczytałam kiedyś , że ciemierniki nie lubią przesadzania i dotykania korzeni - nie zruszam im nawet ziemi - kilka lat już tak rosną. Mam jeszcze dwa inne ale są młode i jeszcze nie kwitną. Hosty same mnie zadziwiły kępy są kilkunastoletnie i ogromne a do tego w oczach urosły przez te kilka dni ;:108 Uwielbiam te liście...

Specjalnie dla Ciebie poleciałam zrobić fotki ciemierników i największych host:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

asma Witaj :wit ... na dolnym tarasiku też chcę posadzić bukszpan ale kulki różnej wielkości, a co jeszcze do tego dosadzę nie wiem ;:185 może żółte żurawki :?: i jakieś jednoroczne tarasikowe ale w tonacji biało - żółto - niebieskiej ;:202

Pozdrawiam Jola.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jolu, hosty masz nieziemskie... rozrosły Ci się niesamowicie... dzieliłaś już te kępy?
Ciemierniki u mnie jakieś marne w tym roku, prawie wszystkie liście usunęłam, a i kwiatów nie ma zbyt wiele... Twoje mają śliczny limonkowy kolor...

Ja też krążę od rana po ogrodzie, myślę że sąsiedzi przyzwyczaili się do tego widoku i w ogóle się nie przejmuję co myślą ;)
Zerwałam trochę darni i usunęłam z trawnika wszystkie mniszki :)
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, te hosty masz naprawdę super. Muszę trochę poczekać, żeby takich kęp doczekać się.
Ciemierniki też ładne. Moje dwa chyba zmarzły.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguniada ewa_tuli Aguś i Ewuś Fajnie , że mnie odwiedzacie :tan

Moją pierwszą hostę wyprosił dla mnie Adam z 18 lat temu albo i więcej. Dostaliśmy wtedy wielki krzaczor i jego to podzieliłam na ile się dało... Później zdobywałam nowe odmiany. Tak , że te najstarsze są już raczej pełnoletnie :;230 olbrzymki. Dzisiaj to już ich się nie wykopie chyba , że koparką :;230 Parę lat temu chciałam podzielić dla koleżanki i trzeba było rąbać siekierą... tak , tak taka była bryła korzeniowa...
Wszystkich odmian host mam chyba ponad 20 ale już nie liczę i nie staram się zapamiętać jakie to - ważne , że wszystkie świetnie się u mnie czują.

Pozdrowionka.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to rzeczywiście masz spore okazy.
Aż nie chce się wierzyć, że takie wiekowe mogą być.
ja zetknęłam się z nimi jakieś 7-8 lat temu i mam taka jedną, ale często dzielona dla znajomych
więc nie mam problemów z podziałem, ale kępy rzeczywiście zwięzłe.
Wyobrażam sobie twoje ;:215
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

;:oj ;:oj ;:oj jak ja uwielbiam te widoczki ,wczorajsze ,dzisiejsze i jutrzejsze też, jednym słowem ogród marzeń
Hosty się spisują jak i u mnie chyba strat nie stwierdziłaś a jak tam żurawki bo ja się hihi i tak nie doliczę :wink: to sobie jeszcze powzdycham do iglaczków i jestem ciekawa nasadzeń przy domku :wit
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Jolka :wit byłam już nie raz w Twoim ogrodzie, podziwiałam dosłownie wszystko...hosty też zauważyłam że przez ostatnie dwa dni błyskawicznie podrosły. Kępy mam znacznie mniejsze, te na fotkach to naprawdę piękne okazy.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, powtorze za chorem - piekne masz hosty ;:108 Ogolnie tak jakos bardziej zielono u Ciebie :wink:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas zagrzmiało kilka razy, zawiało, ściemniło się i ... popadało ale z 10 kropli... i znowu zaświeciło słoneczko. Oj przydałby się deszczyk , przydał...

ewa_tuli Czas szybko leci, poczekaj kilka latek i Twoje będą olbrzymkami ;:108

Beata T ;:196 Beatka buziaczki za tyle ciepłych słów. Hosty jak zawsze dobrze się mają. Był rok kiedy w maju mocno przymroziło i dostały chłodem po liściach ;:219 jeszcze nie wiadomo co nas czeka do zimnej Zośki ;:108 A żurawki - oj bidulki prawie wszystkie przemrożone - duża część już bezpowrotnie zginęła - żal , bo przecież miałam niezłą kolekcję ;:223 ... ale część zaczyna budzić się do życia. To kilka tych najładniejszych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anna11 witaj :wit ... Jeśli masz tylko ochotę to zapraszam do odwiedzin, a i słówko czasami możemy zamienić ;:108

Jule witaj Jula ... może i zielono u mnie ale ile strat w tym roku ;:223 , aż mam na to wszystko taką złość, że chyba nic już nie będę kupowała... ;:145

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”