Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

http://www.rosen-stange.com/

Z tej szkółki przyszły świetne róże. Jestem wdzięczna Gosi za zamówienie ;:180

A to nasz kamieniołom - zdjęcia z wykopu pod piwnicę:
Obrazek

Obrazek

tu lepiej widać zbiżenie naszej ziemi na obrzeżach wykopu
Obrazek

Nieźle, prawda?
Uwierz mi, Majeczko, że nawet małych bylin nie da się zakopać bez udziału kilofa :;230
Na ziemię ogrodniczą z worków tracę majątek ;:223 Niestety nie ma wyjścia - w przeciwnym razie nic by nie rosło w takich kamieniach. Sąsiedzi mieszkający na spadzie naszej górki mają już lepszy grunt - piaszczysty z gliną. U nas mamy dom akurat na szczycie górki - w najwyższym punkcie wzniesienia terenu, więc wypiętrzenie jest spore i to dlatego ten kamień. Za to ładne mamy widoki na wschody i zachody słońca ;:3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pierwszym zdjęciu widać jakieś ceglane mury, czy mi sie wydaje. Wygląda to na wykopaliska archeologiczne.
No.... to żeście się namordowali. Co wy robicie z tymi kamieniami.
Dziękuje na szkółkę. ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamień wywieźliśmy. Później żałowałam, bo byłoby z tego ogrodzenie jak znalazł. W ubiegłym roku kopane było szambo i z tego zostawiiśmy część kamienia - powstał z niego ten murek
Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, świetny pomysł z tym murkiem :uszy U mnie kamień to towar deficytowy..jutro jade po zakup kamienia na ścieżkę, tysiąca pewnie braknie, a to tylko mała ścieżka ;:14 Ale uwielbiam elementy kamienia w ogrodzie, więc będę płakać i płacić.. ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam jak powstawał ten murek. Tylko część kamieni mówisz z samego doła na szmbk. Ja dziękuję. :roll:
To go sprzedawaj, skoro tyle go masz.
Moniczko jak planujesz zagospodarować roślinki przy tam murku. Na pewno miałaś jakiś zamysł co do niego.
;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, faktycznie kamini sporo.
Maja ma rację. Sprzedaj. Ile ja bym dała, żeby trochę takich znalezisk u mnie było.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ja też znajduję kamienie piaskowca ale bez przesady, w dużo mniejszych ilościach. I wcale bym się nie zamieniła mimo że mam piaseczek. :uszy
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Przydałoby mi się tej Twojej gliny,bo u mnie żywy piach.Ale jeśli chodzi o pracę to nie zazdroszczę.Majka ma rację.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Monia, świetny pomysł z tym murkiem :uszy U mnie kamień to towar deficytowy..jutro jade po zakup kamienia na ścieżkę, tysiąca pewnie braknie, a to tylko mała ścieżka ;:14 Ale uwielbiam elementy kamienia w ogrodzie, więc będę płakać i płacić.. ;:224
Kasiu, nasz kamień nie nadaje się na ścieżki, tylko na murki. Na ziemi po prostu wietrzeje i kruszy się. Na murkach trzyma się dzielnie. Dużo w naszej okolicy starych domów, które mają piwnice i podmurówki z tego kamienia. U nas prawdopodobnie również zrobimy podmurówkę, nieco oszukaną, z klejonego, ciętego w plastry tego kamienia.

majka411 pisze:Pamiętam jak powstawał ten murek. Tylko część kamieni mówisz z samego doła na szmbk. Ja dziękuję. :roll:
To go sprzedawaj, skoro tyle go masz.
Moniczko jak planujesz zagospodarować roślinki przy tam murku. Na pewno miałaś jakiś zamysł co do niego.
;:108
Majeczko, posadzę tam jakieś pnącza (myślę o klemtisie i coś jeszcze), a przy murku na dole będą przeniesione wszystkie hortensje, które mi wymarzają. Przy murku powinny mieć cieplej zimą i jest szansa, że wreszcie będą kwitły :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Monia, faktycznie kamini sporo.
Maja ma rację. Sprzedaj. Ile ja bym dała, żeby trochę takich znalezisk u mnie było.
Małgoś, już za późno. Spod całego wykopu pod dom było kilka wywrotek kamienia, który wywieźliśmy i jeszcze trzeba było za to słono zapłacić. Teraz ubolewam, bo jak widzę ceny za ogrodzenie, to mi słabo. Z tamtego kamienia byłoby śliczne, rustykalne ogrodzenie, pasujące do całego domu. Nie wiem, co mnie wtedy przyćmiło, że o tym nie pomyślałam ;:14

edulkot pisze:Ja też znajduję kamienie piaskowca ale bez przesady, w dużo mniejszych ilościach. I wcale bym się nie zamieniła mimo że mam piaseczek. :uszy
Masz rację, Majeczko, to fatalny grunt pod ogród ;:108
Georginia pisze:Przydałoby mi się tej Twojej gliny,bo u mnie żywy piach.Ale jeśli chodzi o pracę to nie zazdroszczę.Majka ma rację.
Aluniu, to żółte coś między kamieniami, to nawet trudno nazwać gliną. To jakby rozłożony, rozkruszony ten kamień, bo toto jest zawsze suche i mocno przepuszczalne. Raczej byś tego nie chciała. U mnie wieczna susza na rabatach, bo przez to wszystko woda ucieka jak przez grubooczkowe sito.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Moniczko, właśnie tak myślałam, że wykorzystasz murek jako osłona dla roślin.
O pnącej róży nie myślisz :D , miejsce wymarzone na aranżacje kawałka ogrodu w stary stylu. ;:108

Grunt fatalny, a Ty zrobiłaś w tym miejscu bajkowy zakątek. ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko ;:196 Początkowo myślalam o rózy pnącej, później o wiciokrzewie, ale dziewczyny odradzały, bo ponoć przy murku za ciepło i szybko wdają się przędziorki, a wiciokrzewy łapią mączniaka :( A miała tam być róża Flammentanz - jako jedyna czerwień w ogrodzie :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D ale ten murek ma dwie strony, a któraś musi być osłoną od słonka. Czy dobrze myślę ?
Z przędziorkiem, to racja, chyba, że trafisz na różę, której one się nie trzymają.
Miałam Wiciokrzew Serotina i nie miał mączniaka. Tylko bardzo mi się rozrastał i zagłuszał róże. ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam kilka wiciokrzewów i też nie mają mączniaka, ale też nie rosną przy osłonach. Serotinę tez mam. Tnę ją krótko z zamiarem ukształtowania pachnącej kuli. Widziałam takie cudo w jednymz ogrodniczych i bardzo mi się spodobało.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe, to co piszesz. Serotina tak pięknie pachnie. Podpatrzę jak Ci to wyjdzie.
Ciepło, ale wilgotno i pochmurno dziś. :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”