Kobea i jej uprawa cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kobea i jej uprawa cz.2

Post »

Też mi się wydaje że nie ma znaczenia czy na płasko czy na sztorc , jak ma wzejść to wzejdzie :wit
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

W takim razie posadzę pół na sztorc pół normalnie. Zawsze jest jakieś wyjście. :lol:
Dziękuję bardzo ;:136
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
doniek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 20:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marzenka79 pisze:Kobea bardzo się rozrasta...jest ekspansywna,potrafi zdominować rośliny rosnące obok-także ten wilec to może być na deser:)
wg mnie nie tak łatwo sprawić aby kobea wyrosła na porządne pnącze, w tamtym roku miałam 3 sadzonki i tylko jedna urosła ładnie i kwitła, pozostałe dwie dorosły do max 1m i były bardzo liche, raptem kilka odnóżek :( ta najładniejsza została posadzona w ziemię wykopną z nad rzeki, bardzo rzyzną czarną gruzełkowatą glebę, dlatego w tym roku wszystkim sadzoneczką zasponsoruję naprawdę porządne podłoże ;:215

rok temu z siewem obudziłam się gdzieś w połowie lutego, roślina zaczęła kwitnąć pod koniec sierpnia, najsilniej kwitła w październiku, a kiedy wyrywałam ją w listopadzie wciąż było na niej sporo kwiecia :wink:
a w tym roku wysiałam już dziś a do tego w opakowaniu było aż 12 nasion ! w ubiegłym roku miałam tylko 4ry ale nie pamiętam jaką firmę miałam. Teraz kupiłam w Kauflandzie firmy Vitaline, czy to dobra firma ?

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Doniek moje nasiona z tesco:):):) Firma Gardenia:):):) Nie wiem czy coś z nich wyrośnie,ale siałam też nasiona "firmowe" kobei i gówno z nich wyrastało:) także ja bym się nie sugerował,że lepsza firma gorsza firma i Legutko czasem rozczarowuje:)

Czwarty rok walczę o kobeę na balkonie:) pierwsze dwa lata,pełen sukces,wielkie zielone pnącze do grudnia,owszem kwitło słabo ale kwiatki były,bardziej mi zależy na okryciu balkonu a to kobea robiła doskonale....a dwa ostatnie lata to klęska i wysiewu i potem roślinke coś zżerało:) ale się nie poddaję bo wiem co kobea potrafi:)

W tym roku wymyśliłam że skoro kobea kiełkuje w ziemi to nie potrzebuje do tego światła:) a na pewno potrzebuje ciepła:) (znaczy tak czuję:),na parapecie trudno o ciepło bo mam manie wietrzenia) ) więc doniczka z posianymi nasionkami stoi w mrocznej szafie ale że są tam zawory ciepła panuje afrykańska temp:) jak za dwa tyg nic nie urośnie tzn że ....hmmm nie wiem co to znaczy...ale spróbuję znowu posiac:) Pierwsze lata zawsze wysiewałam kobeę około marca a nawet kwietnia-może to ma jakies znaczenie?????
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Kobee trzeba wysiać styczeń -luty .
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p

Post »

;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj Trzy kobee wykiełkowały!!!!!!!!!!! Szok szok !!!!!!!!!!!! Wysiałam je 11 tego!!!!!!!! Tydzień temu!!!!!!!!!! Dobrze im było w mojej szafie!!!!!!!!!!!! Poczekam do jutra może jeszcze jakies wyjda no i na parapet:)A może poczekać do wtorku???? No ale tym już wyrośniętym trzeba światła...
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posiałam dwa dni temu, teraz tylko czekać ;:65 ;:65 ;:65 . Pozdrawiam Wszystkich
Izabela
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

To Kobea nie lubi światła?
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tunia -mar gratuluję wykiełkowanych kobeii . :wit Zaczarowaną szafę masz ;:306 Pierwszy raz słyszę żeby w szafie doniczki z nasionami trzymać ;:306 Ale wszystkiego trzeba popróbować ;:306
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20

Post »

posialam i czekam niestety nie na sztorc tylko na plasko ,ale jestem dobrej mysli ,Dzięki za dalsza''instrukcie obslugi '' :tan
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dziewczyny, moja kobea wzeszła po 3 tygodniach..ale udało się, wczoraj zobaczyłam zielony łepek ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Elzbieta1962
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 18:45

Post »

Z tą szafą bardzo mi się podoba, moja już posiana w szafie, czekam - 7 nasion białej i 6 fioletowej.
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p

Post »

Hehehehe dziękuję:) W szafie jest po prostu ciepło bardzo -około 28st- może to kobeę ucieszyło??? Teraz stoi na oknie,4 roślinki,posiałam około 9 nasion,nie wiem czy na tym parapecie reszta powschodzi,pewnie jest szansa tylko później. Za dwa tyg posieję jeszcze białą i też do szafy aż wykiełkuje:)

Maja kobea na pewno lubi światło i to bardzo jak każda roślinka,ale lubi też ciepło jak wschodzi. A skoro się nasionko zakopuje w ziemi to nie potrzebuje ono światła żeby wykiełkować-taka moja logika-sa rośliny których nasion nie wolno przykrywac ziemią bo do kiełkowania potrzebują światła (lobelia?). Więc do czasu kiedy nie pojawił się nad ziemią listek kobea dobrze się miała w ciemnościach i w ciepełku a teraz już na parapecie południowym gdzie jest znacznie niższa temp zwłaszcza teraz jak są mrozy:)ale myślę że mała kobea już sobie w takich warunkach poradzi-mało jej światła (styczeń,dzień krótki,mało słońca) bo się wyciąga,ale w przypadku pnącza to moim zdaniem nie jest aż tak istotne:)

Robaczku gratuluję serdecznie-mnie strasznie cieszy wschodząca kobea:)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wysiałam tylko 4 nasionka, szkoda mi było więcej, bo ziemia nieodpowiednia.
Tymczasem wschodzą i to dość szybko, na razie dwa, czekam czy jeszcze coś wzejdzie....

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Mariolko, gratuluję ;:63 kiedy wysiewałaś? U mnie jedna wschodzi ( po 3 tyg.) reszta stoi w miejscu :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”