Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6
Ciekawa siewka wyszła.
Czy może z nowych odmian
Moje wszystkie przeżyły, jedne kwitną inne jeszcze listki słabo widać. Może to i dobrze , że nie wszystkie na raz , będą dłużej. Z ubiegłorocznych mam 3 siewki , jedna niedługo zakwitnie.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kokorycz piękna jest
I narcyzy tak ładnie już kwitną. Moje po przesadzeniu wcale się nie spieszą 
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iza pomimo zimna tyle kwitnących w ogrodzie
Sasanki piękne, u mnie nie sprawdziły się na tarasie albo wymarzły albo wygniły
kokorycz też pięknie wygląda.
Sasanki piękne, u mnie nie sprawdziły się na tarasie albo wymarzły albo wygniły
kokorycz też pięknie wygląda.
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Izuniu dziś poszła przesyłka - szczegóły w e-mailu .
Pozdrawiam i daj znać
Pozdrawiam i daj znać
Pozdrawiam Hala
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
moje siewki coś się lenią i nie zanosi się na jakieś oczekiwane cuda
Nawet nie widzę kupowanych kolorków tylko fiolecik
Ale babol ze mnie niewdzięczny, rok temu prawie nie było ich wcale a teraz wybrzydzam
Posiej koniecznie nasionka z tej siewki, piękna!
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Izuniu jakies czary odprawiasz nad swą działką bo aż taka róznica między nami ...
A może masz podgrzewanie w gruncie zrobione
Sasanki z nasionek od Ciebie ładnie przezimowały i teraz czekam co pokażą.
Zostawiłam je na rozsadniku na zimę i teraz przesadzanie pewnie dopiero po kwitnięciu choc mają dość ciasno - co Ty byś zrobiła ?
Pozdrawiam
A może masz podgrzewanie w gruncie zrobione
Sasanki z nasionek od Ciebie ładnie przezimowały i teraz czekam co pokażą.
Zostawiłam je na rozsadniku na zimę i teraz przesadzanie pewnie dopiero po kwitnięciu choc mają dość ciasno - co Ty byś zrobiła ?
Pozdrawiam
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Izuniu, nie zdążyłam wczoraj Ci odpowiedzieć- wyłączyli prąd
Kolorową masz już wiosenkę
Z zazdrością patrzę na zawilce- u mnie jeszcze nie kwitną. Pod koniec tygodnia zapowiadają ocieplenie, więc może ruszą.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Kolorową masz już wiosenkę
Pozdrawiam Cię serdecznie
Iza aż niemożliwe że tyle roślinek u Ciebie kwitnie , jestem w szoku
rano był przymrozek , dzień słoneczny ale wiał lodowaty wiatr bez rękawic i kurtki z kapturem nie ma szansy na spacer a co mówić na prace w ogrodzie za to mam duuużo wody i to jedyne czym się mogę pochwalić 
Wybierasz się na targi do Olsztyna ?
Dzisiaj poszła do Ciebie przesyłka , mam nadzieję że wszystko dojdzie w jednym kawałku bo pakował mój M
Wybierasz się na targi do Olsztyna ?
Dzisiaj poszła do Ciebie przesyłka , mam nadzieję że wszystko dojdzie w jednym kawałku bo pakował mój M
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Iza
fantastyczna ta sasaneczka
,
moje też się rozsiewają, ale tylko na fioletowo.

moje też się rozsiewają, ale tylko na fioletowo.
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Ilu Gości?! Jak miło. Wyjątkowo dobry dzień dzisiaj. Nie dość, że wolny to jeszcze dostałam 2 przesyłki z roślinami od Forumek. Dziewczyny
Tak więc zamiast przycinać róże to sadziłam liliowce i skalniaczki
Niestety róże wyglądają kiepsko, ale chyba wszystkie przeżyły. Niestety nie mogę powiedzieć tego o powojnikach. Wszystko wskazuje na to, że mój jesienny nabytek Vyvyan Pennell nie dała rady
Agness jeszcze chwila nie będzie widać różnic między regionami. Sasanek też masz dużo ślicznych. Chyba nie wszystkie kokorycze kwitną wczesną wiosną. Mają jeden minus latem zanikają i trzeba pilnować by na ich miejscu nie posadzić czegoś nowego
Miiriam - ja? To nie ja. To chyba nr siódmy, a raczej Matka Natura
Fakt, że krzyżówka udana. Jeśli lubisz niespodzianki to latem mogę podesłać Ci nasionek z moich sasanek.
Ewuniu gdybyś miała swoich mało to dostaniesz ode mnie nasionka. Będzie większa szansa na różne kolory. Krokusy ciągle dokupuję i dokupuję, ale na sztuki a nie kilogramy. W tym roku jednak słabo kwitły.
Basiu - mam nadzieję, że byłaś na działce i zostałaś mile zaskoczona wiosną. Wybierasz się teraz na targi? Musimy koniecznie umówić się na przegląd mojej działki i łopatkowanie. Może znajdziesz coś ciekawego dla siebie.
Tadziu gdybym wcześniej tak solidnie nie pieliła skalniaka to może bym już dawno miała własne sasanki. U mnie też sasanki kwitną w różnych terminach choć rosną dość blisko siebie. Wciąż marzy mi się bladoróżowa sasanka.
Dzięki Jacku! Ta kokorycz ta dar od Forumki. Rośnie u mnie już 2 lata, ale nie widzę by się rozsiewała. A narcyze niestety zostały chyba przerzedzone przez nornice.
Elu - sasankom chyba trzeba trafić z miejscem. U mnie na rabacie rosły kiepsko, a na skalniaku całkiem dobrze sobie radzą.
Halinko jesteś kochana
Przesyłka dziś doszła i trafiła od razu na rabatę.
Izo póki nie zakwitną to trudno mówić jakie będą. Z tej siewki na pewno zbiorę i posieję nasiona. Jeśli lubisz siać to służę.
Krysiu jakie czary...? Lepszej czarodziejki od Matki Natury nie ma przecież
Nie wiem co Ci poradzić od nośnie tych siewek, bo sama nie wiem co zrobić ze swoimi. Po zimie okazało się, że cały skalniak mam w siewkach sasanek
Mam nadzieję, że wśród Twoich siewek też będą ciekawe okazy.
Moniu nic nie szkodzi...Brak prądu - siła wyższa. U mnie niedawno wyłączyli na ponad 2 godziny i mieliśmy przymusową kolację przy świecach
Niektóre odmiany zawilców u mnie też dopiero gramolą się na wierzch. Niech no tylko skończą się te przymrozki i zrobi się cieplej to wszystko wystrzeli na hura. Będzie istna eksplozja.
Elu
- przesyłka doszła i już rośnie na skalniaku. Olsztyn dla mnie trochę za daleko, a jeszcze ta wczesna pora...Nie wiadomo czy będzie co kupować. A przymrozki są i u mnie. Co wieczór biegam z doniczkami "Markowych" nabytków. Na działce sporo roślin jest liźniętych przez mróz ( ten wcześniejszy ), ale nowych strat nie widać.
Krysiu tylko fioletowe?! Szkoda. U mnie się miksują, bo mam 5 różnych kolorów. Jakby co to służę nasionami. Czy kleome kupiłaś?
Mimo zimnych nocy zazieleniło się na dobre. Jeszcze trochę i przyjdzie kosić trawnik, a nawet jeszcze nie był czesany
Pod nóż poszedł dziś winogron - ten z sadu. Działkę mam 5 rok i nigdy nie miał owoców. W tym miejscu miał stanowczo za ciemno i tylko przeszkadzał.
Na dobranoc kilka dzisiejszych zdjęć:

Agness jeszcze chwila nie będzie widać różnic między regionami. Sasanek też masz dużo ślicznych. Chyba nie wszystkie kokorycze kwitną wczesną wiosną. Mają jeden minus latem zanikają i trzeba pilnować by na ich miejscu nie posadzić czegoś nowego
Miiriam - ja? To nie ja. To chyba nr siódmy, a raczej Matka Natura
Ewuniu gdybyś miała swoich mało to dostaniesz ode mnie nasionka. Będzie większa szansa na różne kolory. Krokusy ciągle dokupuję i dokupuję, ale na sztuki a nie kilogramy. W tym roku jednak słabo kwitły.
Basiu - mam nadzieję, że byłaś na działce i zostałaś mile zaskoczona wiosną. Wybierasz się teraz na targi? Musimy koniecznie umówić się na przegląd mojej działki i łopatkowanie. Może znajdziesz coś ciekawego dla siebie.
Tadziu gdybym wcześniej tak solidnie nie pieliła skalniaka to może bym już dawno miała własne sasanki. U mnie też sasanki kwitną w różnych terminach choć rosną dość blisko siebie. Wciąż marzy mi się bladoróżowa sasanka.
Dzięki Jacku! Ta kokorycz ta dar od Forumki. Rośnie u mnie już 2 lata, ale nie widzę by się rozsiewała. A narcyze niestety zostały chyba przerzedzone przez nornice.
Elu - sasankom chyba trzeba trafić z miejscem. U mnie na rabacie rosły kiepsko, a na skalniaku całkiem dobrze sobie radzą.
Halinko jesteś kochana
Izo póki nie zakwitną to trudno mówić jakie będą. Z tej siewki na pewno zbiorę i posieję nasiona. Jeśli lubisz siać to służę.
Krysiu jakie czary...? Lepszej czarodziejki od Matki Natury nie ma przecież
Moniu nic nie szkodzi...Brak prądu - siła wyższa. U mnie niedawno wyłączyli na ponad 2 godziny i mieliśmy przymusową kolację przy świecach
Elu
Krysiu tylko fioletowe?! Szkoda. U mnie się miksują, bo mam 5 różnych kolorów. Jakby co to służę nasionami. Czy kleome kupiłaś?
Mimo zimnych nocy zazieleniło się na dobre. Jeszcze trochę i przyjdzie kosić trawnik, a nawet jeszcze nie był czesany
Na dobranoc kilka dzisiejszych zdjęć:

-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Izuniu, czasem zdarza mi się coś wyciać 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Wczoraj musiałam podzielić kępę pierwiosnków, bo wyrosły w niej mniszki
Kwiaty w pąkach, ale musiałam pozbyć się mleczu-też miał pąki
Dziś dzień bez przymrozku
Na powojnik jeszcze czekaj, one odbijają z korzenia, jeśli coś się stanie. Swój Lasurstern już opłakałam, bo grasowały w nim koty i połamały pędy, ale ma nowe trzy od korzeni
Niepokoi mnie Markhams Pink, bo wszystkie inne mają już pąki, a ten nic.
Dziś dzień bez przymrozku
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Znasz nazwe tulipanów z ostatniej fotki ?.Jesienią muszę kupić poniewaz moje wymarzły.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Izo, pięknie już rozkwitły kępy pierwiosnków! Dziś sporo ich przesadzałem, bo siewki rosły byle gdzie.
Ten ostatni tulipan to chyba 'Persian Pearl'?
Ten ostatni tulipan to chyba 'Persian Pearl'?
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Izuniu jeśli tak to świeżą krew w postaci nasion z moich sasanek masz zaklepaną.
Ewuniu ja z mniszkami walczyłam w sobotę i zostały mi jeszcze chyba ze 2-3 rabatki do wyczyszczenia, nie mówiąc o skalniaku. Tam może nie ma zbyt dużo mleczy, ale jest cała masa innych upierdliwych roślinek do usunięcia. Wszystkie powojniki wypuszczają młode pędy od korzeni tylko nie Vyvyan
Na razie jej nie ruszam. Pożyjemy zobaczymy. A u mnie Markham's Pink wygląda nadspodziewanie dobrze. Ma mnóstwo pąków choć jesienią troszkę ucierpiał - próbowałam go zmusić do zmiany "pergoli".
Janku tak jak Jacek napisał - wszystko wskazuje, że to tulipan pulchella odm. Persian Perls. To zeszłoroczny nabytek, ale jakoś nie kojarzę gdzie i kiedy kupiłam:oops: Mam sporo botanicznych odmian tulipanów. Na Forum super kolekcję ma Paweł-xipe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14692 . Czytałam, że chcesz powiększyć zasób swoich sasanek - służę nasionami. Z pierwiosnków też by coś się znalazło.
Jacku zdjęcia są troszkę złudne, bo to tylko pierwiosnek gruziński. Mam go w dwóch miejscach. Reszta pierwiosnków jakaś ospała i przerzedzona. Dzięki za podpowiedź. Jest kilka podobnych miniaturowych tulipanków.
Matka Natura doceniła mój trud wczorajszego sadzenia i dzisiaj wszystko delikatnie, ale od kilku godzin podlewa. I dobrze. Mam jednak złą wiadomość. Szczególnie dla miłośników lilii. Wczoraj utłukłam pierwszą poskrzypkę
Ledwie lilie gramolą się na wierzch, a tu już czekają na nie "miłośnice".
Nie wiem jak to się mogło stać, ale moje różowe śnieżniki zrobiły się niebieskie
Natomiast ucieszyłam się z puszkinii albinosa. W zeszłym roku znalazłam mizerotę na ścieżce i przesadziłam do siebie. Nie dawno zakwitła - znów na biało
Mam nadzieję, że się rozrośnie i rozsieje.

Troszkę żółtego ze skalniaka:
- pierwiośnik
- głodek czyli Draba lasiocarpa według etykiety
Zapowiedź boskich zapachów:
i niepozorna choć urocza miodunka:
Ewuniu ja z mniszkami walczyłam w sobotę i zostały mi jeszcze chyba ze 2-3 rabatki do wyczyszczenia, nie mówiąc o skalniaku. Tam może nie ma zbyt dużo mleczy, ale jest cała masa innych upierdliwych roślinek do usunięcia. Wszystkie powojniki wypuszczają młode pędy od korzeni tylko nie Vyvyan
Janku tak jak Jacek napisał - wszystko wskazuje, że to tulipan pulchella odm. Persian Perls. To zeszłoroczny nabytek, ale jakoś nie kojarzę gdzie i kiedy kupiłam:oops: Mam sporo botanicznych odmian tulipanów. Na Forum super kolekcję ma Paweł-xipe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14692 . Czytałam, że chcesz powiększyć zasób swoich sasanek - służę nasionami. Z pierwiosnków też by coś się znalazło.
Jacku zdjęcia są troszkę złudne, bo to tylko pierwiosnek gruziński. Mam go w dwóch miejscach. Reszta pierwiosnków jakaś ospała i przerzedzona. Dzięki za podpowiedź. Jest kilka podobnych miniaturowych tulipanków.
Matka Natura doceniła mój trud wczorajszego sadzenia i dzisiaj wszystko delikatnie, ale od kilku godzin podlewa. I dobrze. Mam jednak złą wiadomość. Szczególnie dla miłośników lilii. Wczoraj utłukłam pierwszą poskrzypkę
Nie wiem jak to się mogło stać, ale moje różowe śnieżniki zrobiły się niebieskie
Natomiast ucieszyłam się z puszkinii albinosa. W zeszłym roku znalazłam mizerotę na ścieżce i przesadziłam do siebie. Nie dawno zakwitła - znów na biało

Troszkę żółtego ze skalniaka:
- pierwiośnik
- głodek czyli Draba lasiocarpa według etykietyZapowiedź boskich zapachów:

i niepozorna choć urocza miodunka: