Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Ciekawa siewka wyszła. ;:138 Czy może z nowych odmian :?: Moje wszystkie przeżyły, jedne kwitną inne jeszcze listki słabo widać. Może to i dobrze , że nie wszystkie na raz , będą dłużej. Z ubiegłorocznych mam 3 siewki , jedna niedługo zakwitnie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kokorycz piękna jest :!: I narcyzy tak ładnie już kwitną. Moje po przesadzeniu wcale się nie spieszą :?
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza pomimo zimna tyle kwitnących w ogrodzie :wit
Sasanki piękne, u mnie nie sprawdziły się na tarasie albo wymarzły albo wygniły :(
kokorycz też pięknie wygląda.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu dziś poszła przesyłka - szczegóły w e-mailu .
Pozdrawiam i daj znać
Pozdrawiam Hala
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

moje siewki coś się lenią i nie zanosi się na jakieś oczekiwane cuda :roll: Nawet nie widzę kupowanych kolorków tylko fiolecik ;:3 Ale babol ze mnie niewdzięczny, rok temu prawie nie było ich wcale a teraz wybrzydzam ;:124 Posiej koniecznie nasionka z tej siewki, piękna!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izuniu jakies czary odprawiasz nad swą działką bo aż taka róznica między nami ... ;:131
A może masz podgrzewanie w gruncie zrobione :;230
Sasanki z nasionek od Ciebie ładnie przezimowały i teraz czekam co pokażą.
Zostawiłam je na rozsadniku na zimę i teraz przesadzanie pewnie dopiero po kwitnięciu choc mają dość ciasno - co Ty byś zrobiła ?
Pozdrawiam ;:168
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, nie zdążyłam wczoraj Ci odpowiedzieć- wyłączyli prąd :twisted:
Kolorową masz już wiosenkę :) Z zazdrością patrzę na zawilce- u mnie jeszcze nie kwitną. Pod koniec tygodnia zapowiadają ocieplenie, więc może ruszą.
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza aż niemożliwe że tyle roślinek u Ciebie kwitnie , jestem w szoku :shock: rano był przymrozek , dzień słoneczny ale wiał lodowaty wiatr bez rękawic i kurtki z kapturem nie ma szansy na spacer a co mówić na prace w ogrodzie za to mam duuużo wody i to jedyne czym się mogę pochwalić :;230
Wybierasz się na targi do Olsztyna ?
Dzisiaj poszła do Ciebie przesyłka , mam nadzieję że wszystko dojdzie w jednym kawałku bo pakował mój M :;230
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza ;:oj fantastyczna ta sasaneczka ;:138 ,
moje też się rozsiewają, ale tylko na fioletowo. :;230
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ilu Gości?! Jak miło. Wyjątkowo dobry dzień dzisiaj. Nie dość, że wolny to jeszcze dostałam 2 przesyłki z roślinami od Forumek. Dziewczyny ;:196 Tak więc zamiast przycinać róże to sadziłam liliowce i skalniaczki :tan Niestety róże wyglądają kiepsko, ale chyba wszystkie przeżyły. Niestety nie mogę powiedzieć tego o powojnikach. Wszystko wskazuje na to, że mój jesienny nabytek Vyvyan Pennell nie dała rady :(

Agness jeszcze chwila nie będzie widać różnic między regionami. Sasanek też masz dużo ślicznych. Chyba nie wszystkie kokorycze kwitną wczesną wiosną. Mają jeden minus latem zanikają i trzeba pilnować by na ich miejscu nie posadzić czegoś nowego ;:224

Miiriam - ja? To nie ja. To chyba nr siódmy, a raczej Matka Natura :wink: Fakt, że krzyżówka udana. Jeśli lubisz niespodzianki to latem mogę podesłać Ci nasionek z moich sasanek.

Ewuniu gdybyś miała swoich mało to dostaniesz ode mnie nasionka. Będzie większa szansa na różne kolory. Krokusy ciągle dokupuję i dokupuję, ale na sztuki a nie kilogramy. W tym roku jednak słabo kwitły.

Basiu - mam nadzieję, że byłaś na działce i zostałaś mile zaskoczona wiosną. Wybierasz się teraz na targi? Musimy koniecznie umówić się na przegląd mojej działki i łopatkowanie. Może znajdziesz coś ciekawego dla siebie.

Tadziu gdybym wcześniej tak solidnie nie pieliła skalniaka to może bym już dawno miała własne sasanki. U mnie też sasanki kwitną w różnych terminach choć rosną dość blisko siebie. Wciąż marzy mi się bladoróżowa sasanka.

Dzięki Jacku! Ta kokorycz ta dar od Forumki. Rośnie u mnie już 2 lata, ale nie widzę by się rozsiewała. A narcyze niestety zostały chyba przerzedzone przez nornice.

Elu - sasankom chyba trzeba trafić z miejscem. U mnie na rabacie rosły kiepsko, a na skalniaku całkiem dobrze sobie radzą.

Halinko jesteś kochana ;:196 Przesyłka dziś doszła i trafiła od razu na rabatę.

Izo póki nie zakwitną to trudno mówić jakie będą. Z tej siewki na pewno zbiorę i posieję nasiona. Jeśli lubisz siać to służę.

Krysiu jakie czary...? Lepszej czarodziejki od Matki Natury nie ma przecież :) Nie wiem co Ci poradzić od nośnie tych siewek, bo sama nie wiem co zrobić ze swoimi. Po zimie okazało się, że cały skalniak mam w siewkach sasanek ;:oj Mam nadzieję, że wśród Twoich siewek też będą ciekawe okazy.

Moniu nic nie szkodzi...Brak prądu - siła wyższa. U mnie niedawno wyłączyli na ponad 2 godziny i mieliśmy przymusową kolację przy świecach :wink: Niektóre odmiany zawilców u mnie też dopiero gramolą się na wierzch. Niech no tylko skończą się te przymrozki i zrobi się cieplej to wszystko wystrzeli na hura. Będzie istna eksplozja.

Elu ;:196 - przesyłka doszła i już rośnie na skalniaku. Olsztyn dla mnie trochę za daleko, a jeszcze ta wczesna pora...Nie wiadomo czy będzie co kupować. A przymrozki są i u mnie. Co wieczór biegam z doniczkami "Markowych" nabytków. Na działce sporo roślin jest liźniętych przez mróz ( ten wcześniejszy ), ale nowych strat nie widać.

Krysiu tylko fioletowe?! Szkoda. U mnie się miksują, bo mam 5 różnych kolorów. Jakby co to służę nasionami. Czy kleome kupiłaś?

Mimo zimnych nocy zazieleniło się na dobre. Jeszcze trochę i przyjdzie kosić trawnik, a nawet jeszcze nie był czesany :roll: Pod nóż poszedł dziś winogron - ten z sadu. Działkę mam 5 rok i nigdy nie miał owoców. W tym miejscu miał stanowczo za ciemno i tylko przeszkadzał.
Na dobranoc kilka dzisiejszych zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Izuniu, czasem zdarza mi się coś wyciać ;:3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Wczoraj musiałam podzielić kępę pierwiosnków, bo wyrosły w niej mniszki :oops: Kwiaty w pąkach, ale musiałam pozbyć się mleczu-też miał pąki :evil:
Dziś dzień bez przymrozku :D Na powojnik jeszcze czekaj, one odbijają z korzenia, jeśli coś się stanie. Swój Lasurstern już opłakałam, bo grasowały w nim koty i połamały pędy, ale ma nowe trzy od korzeni ;:138 Niepokoi mnie Markhams Pink, bo wszystkie inne mają już pąki, a ten nic.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Znasz nazwe tulipanów z ostatniej fotki ?.Jesienią muszę kupić poniewaz moje wymarzły.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, pięknie już rozkwitły kępy pierwiosnków! Dziś sporo ich przesadzałem, bo siewki rosły byle gdzie.
Ten ostatni tulipan to chyba 'Persian Pearl'?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Izuniu jeśli tak to świeżą krew w postaci nasion z moich sasanek masz zaklepaną.

Ewuniu ja z mniszkami walczyłam w sobotę i zostały mi jeszcze chyba ze 2-3 rabatki do wyczyszczenia, nie mówiąc o skalniaku. Tam może nie ma zbyt dużo mleczy, ale jest cała masa innych upierdliwych roślinek do usunięcia. Wszystkie powojniki wypuszczają młode pędy od korzeni tylko nie Vyvyan :( Na razie jej nie ruszam. Pożyjemy zobaczymy. A u mnie Markham's Pink wygląda nadspodziewanie dobrze. Ma mnóstwo pąków choć jesienią troszkę ucierpiał - próbowałam go zmusić do zmiany "pergoli".

Janku tak jak Jacek napisał - wszystko wskazuje, że to tulipan pulchella odm. Persian Perls. To zeszłoroczny nabytek, ale jakoś nie kojarzę gdzie i kiedy kupiłam:oops: Mam sporo botanicznych odmian tulipanów. Na Forum super kolekcję ma Paweł-xipe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14692 . Czytałam, że chcesz powiększyć zasób swoich sasanek - służę nasionami. Z pierwiosnków też by coś się znalazło.

Jacku zdjęcia są troszkę złudne, bo to tylko pierwiosnek gruziński. Mam go w dwóch miejscach. Reszta pierwiosnków jakaś ospała i przerzedzona. Dzięki za podpowiedź. Jest kilka podobnych miniaturowych tulipanków.

Matka Natura doceniła mój trud wczorajszego sadzenia i dzisiaj wszystko delikatnie, ale od kilku godzin podlewa. I dobrze. Mam jednak złą wiadomość. Szczególnie dla miłośników lilii. Wczoraj utłukłam pierwszą poskrzypkę :evil: Ledwie lilie gramolą się na wierzch, a tu już czekają na nie "miłośnice".
Nie wiem jak to się mogło stać, ale moje różowe śnieżniki zrobiły się niebieskie :(
Natomiast ucieszyłam się z puszkinii albinosa. W zeszłym roku znalazłam mizerotę na ścieżce i przesadziłam do siebie. Nie dawno zakwitła - znów na biało :tan Mam nadzieję, że się rozrośnie i rozsieje.

Obrazek

Troszkę żółtego ze skalniaka:
Obrazek - pierwiośnik

Obrazek - głodek czyli Draba lasiocarpa według etykiety

Zapowiedź boskich zapachów: Obrazek

i niepozorna choć urocza miodunka: Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”