PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
Witam wszystkich miłośników ptaków, jako że rozpoczyna się sezon dokarmiania, pochwalę się wczoraj nakręconym filmem.
http://youtu.be/l53LptT6SLc
Muszę przyznać że dokarmiam ptaki od wielu lat, ale po raz pierwszy zaobserwowałem tak "agresywne" zachowania w wykonaniu Dzwońców. Pomimo tego że mam 3 takie karmniki większość ptaków przylatuje do tego jednego, i wybuchają zamieszki.
http://youtu.be/l53LptT6SLc
Muszę przyznać że dokarmiam ptaki od wielu lat, ale po raz pierwszy zaobserwowałem tak "agresywne" zachowania w wykonaniu Dzwońców. Pomimo tego że mam 3 takie karmniki większość ptaków przylatuje do tego jednego, i wybuchają zamieszki.
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do mnie już też przylatują ptaki i czekają na dobroci
Sikory, wróble, kosy są ciągle w ogrodzie i one już miały używanie od października jak tylko orzechy włoskie zaczęły spadać, te ptaki wiem czym karmić i są chyba zadowolone, bo jest ich mnóstwo z czego się bardzo cieszę. Wprawdzie jeszcze ich nie dokarmiam na całego, mają tylko do dyspozycji orzechy a kosy przylatują na jabłka .
Natomiast od kilku dni mam z rana stałych gości, jeden z nich mnie budzi, mowa o dzięciole który przylatuje i najpierw ,,wali'' w dom, a potem przenosi się na taras i próbuje
rozłupać orzechy, przylatuje kilka sójek, sierpówki, grzywacz (chyba tak się ten gołąb nazywa) sroki (za którymi nie przepadam) i przyznam się, że nie mam pojęcia czym
dokarmiać te większe ptaki.
Proszę, podpowiedzcie mi czym mam je zimą karmić.

Sikory, wróble, kosy są ciągle w ogrodzie i one już miały używanie od października jak tylko orzechy włoskie zaczęły spadać, te ptaki wiem czym karmić i są chyba zadowolone, bo jest ich mnóstwo z czego się bardzo cieszę. Wprawdzie jeszcze ich nie dokarmiam na całego, mają tylko do dyspozycji orzechy a kosy przylatują na jabłka .
Natomiast od kilku dni mam z rana stałych gości, jeden z nich mnie budzi, mowa o dzięciole który przylatuje i najpierw ,,wali'' w dom, a potem przenosi się na taras i próbuje
rozłupać orzechy, przylatuje kilka sójek, sierpówki, grzywacz (chyba tak się ten gołąb nazywa) sroki (za którymi nie przepadam) i przyznam się, że nie mam pojęcia czym
dokarmiać te większe ptaki.
Proszę, podpowiedzcie mi czym mam je zimą karmić.
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mozna zakupić gotowe mieszanki ziaren dla wszelakich ptaków. Dla tych, co chcą karmić ptaki całą zimę, potrzeba 15-20kg ziarna. Ja tyle zużywałam przez ostatnie 3 zimy. Można kupić na all, albo rozejrzeć sie po okolicy, czy rolnicy albo hurtownie nie mają w sprzedaży mieszanki ziaren.
Dla dużego ptactwa polecam groch, kukurydzę (bażanty lubią, ale nie do każdego ogrodu przyjdą).
Dla dużego ptactwa polecam groch, kukurydzę (bażanty lubią, ale nie do każdego ogrodu przyjdą).
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
W listopadowym wydaniu miesięcznika Mój Piękny Ogród, znajduję się artykuł na temat ptaków w ogrodzie, jak te ptaki do ogrodu ściągnąć, oraz jakie z tego płyną korzyści.Polecam.
Pozdrawiam serdecznie
W listopadowym wydaniu miesięcznika Mój Piękny Ogród, znajduję się artykuł na temat ptaków w ogrodzie, jak te ptaki do ogrodu ściągnąć, oraz jakie z tego płyną korzyści.Polecam.
Pozdrawiam serdecznie
- takasobie
Rano obudziły mnie dziwne odgłosy.... Zerwałam sie i pobiegłam do okna, a tam... stadko grubodziobów.
To, że buszują w okolicy i latem, i zimą, to wiem od dawna, akle rzadko przylatują taką grupą.
I co dziwne, siedziały tam, gdzie w zeszłym roku był karmnik i patrzały w tamtą stronę
Poleciały, ale potem cały dzień przez ogród przewijaly sie stadka jednolite lub mieszane sikor, wróbli, mazurków, czyżyków i powracały grubodzioby.
Niestety było ciemno więc tylko takie coś złapałam:

To, że buszują w okolicy i latem, i zimą, to wiem od dawna, akle rzadko przylatują taką grupą.
I co dziwne, siedziały tam, gdzie w zeszłym roku był karmnik i patrzały w tamtą stronę

Poleciały, ale potem cały dzień przez ogród przewijaly sie stadka jednolite lub mieszane sikor, wróbli, mazurków, czyżyków i powracały grubodzioby.
Niestety było ciemno więc tylko takie coś złapałam:

Miłka
- mala580
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lut 2012, o 09:59

W Anglii coraz częściej pada deszcz. Moje karmniki tubowe nabierały wody i jedzenie na dnie zaczynało się psuć...
Dziś postanowiłam wymienic je na nowe. Kupiłam pojemniki przypominające domki, w ktorych daszek ma uchronić jedzenie przed wodą, Dzięki czemu już nic nie powinno się zmarnować

Pozdrawiam: Marta
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Na razie ptaki mają pożywienia w bród. Poczekam jeszcze z ich dokarmianiem.
Ucieszyła mnie dzisiaj obecność dzierzby srokosza w okolicy ogrodu.

Po raz pierwszy zauważyłem tego drapieżnika. Teraz będę obserwował moje krzewy róż, bo ma on w zwyczaju nadziewać swoje ofiary na kolce. W takiej spiżarni srokosza można znaleźć nawet nornice! Oby jak najwięcej ich wyłapał
Pozdrawiam
Adam
Ucieszyła mnie dzisiaj obecność dzierzby srokosza w okolicy ogrodu.

Po raz pierwszy zauważyłem tego drapieżnika. Teraz będę obserwował moje krzewy róż, bo ma on w zwyczaju nadziewać swoje ofiary na kolce. W takiej spiżarni srokosza można znaleźć nawet nornice! Oby jak najwięcej ich wyłapał

Pozdrawiam
Adam
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Fajne fotki z ptaszkami
Ja mam w swojej galerii ogrodu zdjęcia z zeszłego sezonu zimowego

Ja mam w swojej galerii ogrodu zdjęcia z zeszłego sezonu zimowego

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- takasobie
Dziś sąsiad zza płota poinformował mnie, że u innego sąsiada na brzozie siedzi stadko dziwnych ptaków. No i mówi, że mają czubeczki i że są większe od wróbli! Jemiołuszki!!!! Ucieszyłam się strasznie! Pogoga było brzydka więc trochę ciemne zdjęcia 

Miłka
- WojtekB
- 50p
- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Cudeńkatakasobie pisze:Dziś sąsiad zza płota poinformował mnie, że u innego sąsiada na brzozie siedzi stadko dziwnych ptaków. No i mówi, że mają czubeczki i że są większe od wróbli! Jemiołuszki!!!! Ucieszyłam się strasznie! Pogoga było brzydka więc trochę ciemne zdjęcia![]()

- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Jesteście szczęściarzami. U mnie w ptactwo ubogo. Gawrony, kawki, wróble, mazurki, kosy, bogatki i modre. Latem pleszki, dzwońce, szpaki i całoroczne. Szczygła widziałam w dzieciństwie, a to było już dawno. Daję odpowiedni pokarm, ale nie chcą przylecieć. 

Pozdrawiam, Ania.
-
- 200p
- Od: 8 paź 2012, o 19:53
Doradźcie .... gdzie kupujecie i jak robicie własną karmę dla ptaków .... karma gotowa (kule i tuby) wydaje mi się że jest droga 

Mój Sieraków - Zapraszam Piotr
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
- takasobie
Czy chodzi Ci o taka mieszankę ziaren z tłuszczem? Moja siostra robiła kule ze słonecznika, rzepaku i siemienia lnianego. Łączyła to smalcem (takim bezsmakowym) i formowała kule. Potem wkładała do takich siateczek jak kiedyś sprzedawano w nich włoszczyznę, a i teraz pewnie pakuje sie jekies warzywa.
Ja kupuje gotowa mieszankę ziaren na all, albo u pana, który niedaleko mnie handluje ziarnem.
I wieszam sloninę z nadejściem mrozów.
Ja kupuje gotowa mieszankę ziaren na all, albo u pana, który niedaleko mnie handluje ziarnem.
I wieszam sloninę z nadejściem mrozów.
Miłka
-
- 200p
- Od: 8 paź 2012, o 19:53
Dziękuję za info. Muszę poszukać gdzieś w okolicy ??
Mój Sieraków - Zapraszam Piotr
- takasobie
Jak nie znajdziesz, to zostaje all...oo
Można było tam kupić 30kg za 75zł, czyli taniocha, ale to spora paka i najlepiej kupić z kimś na spółę 
A o ziarno można popytać rolników/ ogrodników, czy wiedzą gdzie np mozna dostać słonecznik siewny pakowany po 5 kg. Oni tych ziaren nie zaprawiają więc ze spokojem można nimi karmić ptaki.
Ja taki kupiłam w zeszłym roku i to co mi zostało - wysiałam w ogrodzie. Jak wyrosło - sikorki zjadły prosto z kwiatka

A o ziarno można popytać rolników/ ogrodników, czy wiedzą gdzie np mozna dostać słonecznik siewny pakowany po 5 kg. Oni tych ziaren nie zaprawiają więc ze spokojem można nimi karmić ptaki.
Ja taki kupiłam w zeszłym roku i to co mi zostało - wysiałam w ogrodzie. Jak wyrosło - sikorki zjadły prosto z kwiatka

Miłka