Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Norbert nie będę dalej dyskutował - dla jednego jest jasno jak zaświeci dwie świeczki, a dla drugiego ciemno w biały dzień.
HenrykZZarzecza
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lut 2019, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

@rychoo
Naturalnie, aczkolwiek jeśli mi wydaje się mocna i wydaje mi się, że moim roślinom wydaje się mocna(z tego co pamiętam liście się pomarszczyły i robiły się plamy) to wywnioskowałem, że może być za mocna ;)
No, ale możemy dywagować, a nie dowiem się dopóki nie przetestuję. Już się zadeklarowałem, że zrobię film poklatkowy, ale dopiero pod koniec miesiąca.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aby nie być gołosłownym to pokażę fotki z doświetlania orzeszków ziemnych w styczniu 2017 roku. Doświetlałem żarówką o mocy 5W z pięcioma diodami epistar. Przy okazji doświetlane nią były również inne rośliny, w tym np. kiełkujące adenium. Na fotkach są daty. Zauważcie jak szybko rosły rośliny. Po kliknięciu w fotkę otworzy się ona.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Od dzisiaj zaczynam doświetlać drzewko Citrus Limon Canaliculata tą samą żarówką. Mam dwa egzemplarze tej cytryny i jeden pogniewał się, że przebywa w garażu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Co jakiś czas będę wstawiał fotorelacje.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

A masz dla porównania bez doświetlania te orzeszki ziemne? Albo zwykłym białym LEDem?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ta Twoja fotorelacja nie jest w żaden sposób miarodajna. Nic z niej nie można wyciągnąć. ;:131
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam. Doświetlałem bez growboxa, w nim efekt byłby lepszy. Plusem było to, że jedną lampką doświetlałem cały rząd doniczek na parapecie. Co jakiś czas zamieniałem je miejscami, aby dostawały równomiernie promieni z lampy.
To adenium z tego parapetu rosnące w tym samym czasie. Spójrz na datę.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sorry, ale jedną 5W żarówką to można doświetlać jedną, góra dwie małe rośliny. A zamiana miejsc to nic nie daje z tego doświetlania. Zresztą trzymając na parapecie takie doświetlanie może mieć mniejsze znaczenie, niż dalej od okna. Dlatego zapytałem się o porównanie bez doświetlania albo białym LEDem. Myślę, że wtedy można wyciągać jakieś wnioski.
Więc niestety zgadzam się z Bobejsem, że Twoja fotorelacja jest mało miarodajna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Coś podobnego mogę wstawić i Ja. :)

Pomidorki data 21.12
Obrazek

Data 06.01
Obrazek

Data 10.01
Obrazek

Data 16.01
Obrazek

Data 25.01
Obrazek

Data 06.02
Obrazek

A tu do porównania trzeci, który wypadł z growboxa, z braku miejsca.
Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbujcie posadzić w styczniu orzeszki ziemne, a zobaczycie jak będą rosnąć bez doświetlania. Adenium również nie zakwitnie. W temacie o adenium Jerzyk dla mnie autorytet w uprawie adenium doświetla swoje rośliny lampami, takimi jak ja.

P.S. Żebyśmy się dobrze zrozumieli - białe led-y emitują promieniowanie potrzebne dla roślin, lecz bez widma nie wiemy jakie. Na jednym z for spotkałem się z gościem który doświetlał swoje rośliny lampą żarową w growboksie i rośliny mu rosły. Na razie udało mi się znaleźć jedno widmo białej lampy led i wyniki nie są nadzwyczajne.
Gdyby białe żarówki led miały widmo porównywalne do moich lamp, to już dawno firmy poznały by się na tym i robiły biznes dołączając do każdej wykres widmowy. Spektroskop to nie jest drogie urządzenie.
BobejGS jaką moc miały żarówki którymi doświetlałeś swój growbox? Jestem ciekawy jak przebiegałby wzrost tych pomidorów, gdyby był doświetlany dwoma moimi led czyli 2x5W.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A dlaczego mamy posadzić orzeszki i je trzymać bez doświetlenia, skoro testujemy lampy/oświetlenie ;:173

Możemy wysiać każdy pod swoją lampą te same rośliny i testować.

Edit: ale nawet i to nie będzie w pełni miarodajne.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W czasie jak ty pisałeś ten post to ja zrobiłem dopisek do mojego, przeczytaj.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To taka żarówka.

Obrazek
Obrazek

Mi wystarczy, że rozsady rosną pod nimi dobrze, a czy jest jakieś inne lepsze oświetlenie, to nie wątpie. Jesnak po co mam płacić 150zł jak mam żarówke za 20pare zł.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Nie pamiętam, ile kosztowała moja żarówka, ale też chyba koło 20 zł, albo i trochę mniej, w dwupaku bodajże 36 zł wychodziło.
Nie wtrącę się do dyskusji, bo... nie mam zielonego pojęcia o doświetlaniu. :wink: I się z tym nie kryję. Ale tak mi ładnie urosła papryczka Habanero przez dokładnie miesiąc, bez żadnych nawozów pod żarówką Led Grow. Zero wyciągnięcia, więc jestem z niej zadowolona. :) To typowa "chińszczyzna", nawet dosłownie, bo była ściągana z Chin.
Bez dostępu do światła słonecznego, tylko ta żarówka.

Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za moją płaciłem 18 złotych. Dam ci taki przykład - jeden będzie doświetlał rośliny lampą żarową o mocy 100W emitującą tylko 1% światła potrzebnego dla roślin. Drugi będzie doświetlał lampą o mocy 10W z czego rośliny będą wykorzystywać 10%
Rośliny powinny rosnąć jednakowo, lecz różnica jest w cenie za prąd. Dlatego, aby tego uniknąć firmy produkujące lampy do doświetlania koncentrują się na tym, aby wykres emitowanych przez nie fal świetlnych miał maksima dokładnie w miejscach w których rośliny potrzebują go najwięcej. Chodzi o maksymalne wykorzystanie mocy.
To wykres mojej lampy, maksima są od 50 do 100% Jestem ciekawy jak wygląda wykres twoich lamp.

Obrazek

Znowu szukałem fotki i nie widziałem twego postu Pizza.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Senior, Ty chyba nie rozumiesz że rynek sprzedaży żarówek do doświetlania roślin to jest biznes?
Jeśli żarówka grow kosztuje w handlu kilka razy więcej niż zwykła biała LED, którą można kupić w pierwszym lepszym markecie budowlanym, to żaden producent nie zrezygnuje ze sprzedaży tych pierwszych, proste. Zwłaszcza, że koszt produkcji jednych i drugich raczej na pewno dużo się nie różni.
Dalej też szukasz tylko wykresów, ale żeby Twoje doświetlanie było miarodajne weź dla porównania doświetlanie białym LEDem 6500K, 13W, około 1500 lumenów i wtedy będziesz mógł napisać która żarówka jest lepsza.
Inaczej cały czas tylko teoryzujesz.
Jeśli chodzi o doświetlanie Twoich roślin na parapecie, to sprawdź jaka jest wydajność takiej jednej Twojej żarówki 5W - jaki obszar będzie efektywnie doświetlać, na konkretnej wysokości. Wątpie żeby jedna była efektywna na całym parapecie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”