Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

Witajcie poweekendowo! :*

W sobotę wybraliśmy się na działkę całą rodzinką i nie uwierzycie ale był pierwszy grill w tym roku! Jej jak człowiek tęsknił za tym aby wyjść z bloku i zjeść sobie coś na łonie natury :) Mała była wniebowzięta tym bardziej, że później dostała bardzo ważną i odpowiedzialną pracę ;) Pogoda była całkiem ładna i udało mi się podciągnąć sporo pracy.
A najgorsze było to, że z pośpiechu nie zabrałem najbardziej potrzebnego narzędzia czyli aparatu, także tylko kilka zdjęć z telefonu.

Przez ten tydzień tyle zmian że aż byłem w szoku jak zobaczyłem, na wejściu powitały mnie krokusy, których tydzien temu jeszcze w ogóle nie było widać, a teraz:

Obrazek

a tuż obok zaczęły kwitnąć pierwiosnki, o które się bałem, ze całkiem przemarzły:

Obrazek

Coraz więcej zielonego wystaje z ziemi ;)

Obrazek

Obrazek

I w końcu zbierane rzez córcie od jesieni kamienie przydały się:

Obrazek

W końcu udało się przekopać cały warzywniak i posadzić bób (to właśnie było zadaniem małej... e to znaczy sadzenie, nie kopanie), w sumie wyszło całkiem nieźle bo jeden rządek przez cała długość. Mam nadzieję tylko, że nie za głęboko go wsadziliśmy. Do tego jeszcze jedna małą grządkę rzodkiewki i wczesnej sałaty masłowej, mam nadzieję, że nie za szybko.

Niestety tak jak wspomniała Kleo zrobiłem podobny błąd czyli kupiłem pojedyncze lilie a różne, a bo to tak jest jak człowiek chce zobaczyć jak będzie wyglądać, ale dokupiłem jeszcze w Biedronce 2 paczki po 3 szt praktycznie NN bo na jednej pisało tylko że biała, na drugiej że różowa. Posadziłem je ale tak że jest jeszcze miejsce na dosadzenie następnych, zawsze mam obawy czy nie za głęboko sadzę, 3 miały już spore kiełki (takie ze 4 cm) i po posadzeniu wyszło tak że góra tych kiełków jest ze 3 cm pod ziemią... dadzą radę? Podlałem je dosyć obficie...

A właśnie jedno co mnie zdziwiło ;:oj na opakowaniu tych z biedronki było napisane, że na zimę trzeba je wykopywać ;:223 bo nie zimują w gruncie! Pierwszy raz sadzę lilie ale zawsze myślałem że raczej bez problemu zimują (co prawda na wszystkich tych biedronkowych opakowaniach było napisane to samo czyli chyba nie do końca trzeba im wierzyć).
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Spokojnie możesz je zostawiać w gruncie, tak jak pisałam moje zimują bez żadnego problemu. Nawet w sobotę robiąc porządki w ogrodzie zauważyłam, że dwie sztuki już wykiełkowały, więc zima z dużym mrozem i praktycznie bez śniegu też im nie zaszkodziła. Wrażliwsza jest lilia Sw. Antoniego, tę przysypuję zawsze kołderką z liści. A na etykietkach wszystkich lilii faktycznie piszą, że nie zimują w gruncie, nie mam pojęcia dlaczego?
Znalazłam zdjęcie moich lilii z ubiegłego roku. W tle pysznogłówka z liliami żółtymi i pomarańczowymi. Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Remiku - jak fajnie że wreszcie mogłam obejrzeć zdjęcia z Twojej działki ;:138
Śliczne - zwłaszcza krokusy :lol:
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Kleo - ładne te Twoje lilie, zobaczymy co u mnie będzie - w tym roku w końcu zaczynam robić u siebie część kwiatową, na razie jest zrobiony kawałek i posadzone pierwsze lilie, zaraz za nimi będą dalie ale to jeszcze trochę czasu na nie. Najgorsze jest to że na tej rabacie mam sporo tulipanów, narcyzów i żonkili, ale są posadzone w różnych miejscach i szkoda mi tego teraz wykopywać, tym bardziej, że już wschodzą. Ale wymyśliłem że dam im podrosnąć na kawałku na którym będą dalie wykopie je wcześniej i zostaną do suszenie, a resztę wykopię w lecie i na jesień posadzę już w nowym miejscu. Źle zrobiłem na samym początku posadziłem je ot tak bez robienia rabatek, dopiero później człowiek pomyślałem, że przecież musi być jakieś dojście... no ale uczymy się na własnych błędach :)

Marysiu - witaj, niestety nie zabrałem aparatu i tylko pierwsze fotki z komórki, ale najważniejsze że zaczęło rosnąć i zielone wyłazi spod ziemi. Następnym razem będzie mam nadzieje więcej zdjęć bo będzie już co pokazać :)

A teraz pytanie:
Na 11 stronie (gdzieś w połowie grudnia) pokazywałem cyprysika, którego kupiłem córci, wyobraźcie sobie że przetrwał (i to bez przesadzania, co prawda co 2 dzień jest podlewany) i urósł, jest mniej więcej o połowę większy! Czy można już go przesadzić do ogródka? Czy jeszcze trochę poczekać jak bedzie jednak cieplej (po 15 maja)?
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Zrobiło się pięknie kolorowo , krokusiki śliczne. Zdjęcia bardzo ładne i nie wyglądają na robione komórką, ale jak to się mówi , to nie aparat robi zdjęcia, tylko fotograf, więc to pewno dlatego ;) Córcia pozbierała dużo kamyczków , jak widać nie na darmo. Co do cyprysika, to możesz wsadzić ale lepiej trochę później, niestety obawiam się ,że zimy nie przetrwa ( przynajmniej w wątku o nim nikomu się nie udało przechować zimą )
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję, że naprawdę kolorowo to będzie jak wszystko inne zacznie kwitnąć. Z cyprysem w takim razie poczekam jeszcze trochę i spróbuję, na zimę okryje go włókniną, jak nie przetrwa to trudno, w domu raczej ciężko będzie go trzymać, nawet po przesadzeniu do donicy, bo... 2 koty nie dadzą mu żyć za długo :) Na sąsiedniej działce rośnie duży już kilkuletni (a może i starszy) cyprys, także możne się uda, chociaż mam gliniastą glebę, co dla niego tez nie jest korzystne :( spróbujemy...

Podpowiedzcie mi jeszcze jedno proszę a'propos lilli - z tego co czytałem nie lubią chwastów, zaś lobią wilgotno, ale nie mokro, czy mogę (juz gdy wzejdą) wysypać rabatę z nimi korą?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam wysypaną korą "od zawsze" i nic sie z nimi nie dzieje może zależy to od kory
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Remi w moim ogrodzie taki sam pierwiosnek rośnie już prawdopodobnie przynajmniej kilkanaście lat, a zimy bywają srogie. Wypatrzyłam u siebie wyrastające dwie lilie o które się obawiałam- orienty ;:oj
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Grażynko, to ja też spróbuję :)

Olu, te pierwiosnki u mnie też już przynajmniej parę lat rosną 9z 5-6?), jeszcze moja Mama je sadziła, ale ostatniej ciepłej jesieni zakwitły, po czym przyszły mrozy i bałem się troszkę o nie. Gratuluję wychodzących lilli, mam nadzieję, że za tydzien-dwa moje też się pokażą.. mam taka nadzieję.. a może troszkę później... :/
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę że i do Ciebie wiosna przywędrowała :wink: , u Ciebie prymulki kwitną a u mnie dopiero kilka listków się pokazało ;:131
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

U mnie też wszystkie lilie są podsypane korą i nie szkodzi to im. Mam kilka białych lilii posadzonych za domem, po północnej stronie, słońce mają tylko rano i wieczorem i odziwo pięknie kwitną i mają bardzo grube łodygi. Nie wiem, czy to taka odmiana, czy takie warunki im po prostu służą. W każdym razie kwitną tam najdłużej ze wszystkich lilii. A wszędzie jest napisane, że lilie to dzieci słońca. Wniosek z tego, że w częściowo zacienionym miejscu też dobrze rosną.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remiku im później wyjda lilie tym lepiej,mnie w zeszłym roku przymrozek majowy część zabrał i była kicha,zakwitło tylko kilka tych ,które siedziały w ziemi zielonym.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie ;:138
To mam nadzieje, że i z mich coś będzie, a i o korze trzeba pomyśleć, chociaż zasmuciła mnie trochę Grażynka ilością potrzebną na 1 mkw.. Ale powoli się uda.

A wczoraj wieczorem zaszedłem do Biedronki po jakieś zakupy no i trafiłem na byliny po 2,30 pln za kapers, i dokupiłem:

TRYTOMĘ
Obrazek
Jedną już wcześniej to będą jeszcze 3 dla towarzystwa.
Z sadzeniem jej to chyba jeszcze trochę poczekać, prawda? Tak do połowy kwietnia?

JEŻÓWKĘ PURPUROWĄ ;:138
Obrazek
Oj cieszę się bo bardzo mi się podobają a do tej pory nie miałem. Tylko tutaj to zupełnie nie mam pojęcia kiedy posadzić do gruntu, doczytałem się że... na jesień, ale to chodziło chyba o przesadzanie takich z wysiewu.
Można ja już wsadzić?

Było jeszcze całe mnóstwo innych bylin, ale... "drobne" się skończyły a kart nie uznają. Tak myślę czy jeszcze jeżówki nie dokupić, aby większa kępa była, bo te karpy strasznie malutkie :( a może coś jeszcze...

Przeraża mnie troszkę ta prognoza pogody na najbliższe dni, szczególnie jak jutro ma być mokro i zimno, w nocy przymrozek do -2... brrr
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jezówke i w kwietniu możesz posadzić/nawet pod koniec/a latem będzie kwitła.Mam dużo nasion różowej jeśli jesteś zainteresowany to powiedz.Białą i niby zieloną mam też ale mniej i mam rudbekię brązową daj znać czy chcesz.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 Remiku, moje jeżówki jeszcze nie wychodzą i trochę sie obawiam, bo jesienią przesadzałam. Pysznogłówka też jeszcze nie wyjrzała. Trytomy są piękne, ale wymagają wiązania jesienią. Czekamy na fotki.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”