Gliniany ogródek...MisiaczekM

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Gliniany ogródek...MisiaczekM

Post »

Czekam na sadzonki pomidorów i papryki.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

...,ale ziemię oczywiście jeszcze z czymś wymieszasz 8-)
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Misiek ale Ci zazdroszczę tej budowy cieplarenki.Chciałabym mieć taką.Brawo ;:108 ;:224
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

:wit
U mnie tez ostatnio powstała tanim kosztem i zaledwie niecała godzinka pracy :wink:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ida74 pisze:...,ale ziemię oczywiście jeszcze z czymś wymieszasz 8-)
możesz to rozwinąć.... proszę!! :wit
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

misiaczekm pisze:
ida74 pisze:...,ale ziemię oczywiście jeszcze z czymś wymieszasz 8-)
możesz to rozwinąć.... proszę!! :wit

Ja rozwinę , wymieszasz z glebą rodzimą ? ja bym jeszcze piasku dodał trochę. Zależy od warzywka :)
Z tego co widzę jesteś najszybciej rozwijającą się osobą na forum , a dokładniej mówiąc szybko przechodzisz od słowa do czynu ;:138
A nie myślałeś żeby zamiast stawiać kupny foliak dorobić do składziku na narzędzia szklarnie ?było by estetyczniej i nie zmniejszało by Ci tak terenu :wink:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Z tego co kojarzę to u Ciebie piachy .Torf,który kupiłeś (możesz obfocić z bliska co to za firma ?)nie wystarczy dla pomidorów,a poza tym sam torf nie trzyma wilgoci .Chcąc uprawiać pomidora i mieć jakiś owoc z niego musisz:
-wykopać dołek ,a tak na szpadel :lol:
-rzucić przechodzonego obornika ,obsypać to ziemią zmieszaną z torfem
-sadzonkę pomidora wsadzić po pierwsze liście właściwe
-zasypać sadzonkę ziemią pomieszaną z torfem
-podlać :!:
Po pierwszym koszeniu trawnika ,skoszoną trawę podsyp pod krzaczek pomidorowy to ci nie będzie ziemia wysychać ,a poza tym to zawsze jakiś nawozik .
Przygotuj sobie beczkę(jak dobrze pogadasz w greno z chłopakami to oni takie mają :wink: )(postaw z dala od sąsiadów i za tydzień zacznij zbierać młodą pokrzywę (bez nasion)taką majową- najlepsza .Wrzucaj do beczki i ubijaj .Ja beczka zapełni się do połowy zalej ją wodą i przykryj :!: .Raz dziennie mieszaj wywar :;230 ,najlepiej jak nie wieje wiatr.
Po 10 dniach ,gdy wywar będzie dobry (jeżeli nie będziesz mógł znieść zapachuwrzuć trochę kredy )weż konewkę wlej około 0,8 l zajzajeru ,dolej wody ,wymieszaj i podlej posadzone(po7-10 dniach)pomidory.Tylko nie po liściach.
Mikstura to azot -potrzebny do wzrostu krzaczków .Z tym podlewanie nie należy oczywiście przesadzać,bo sadzonki pójdą w liście ,wybiegną do góry ,a owocu nie będzie .Podlewamy pierwszy raz po posadzeniu ,potem jak pokarze się pierwsze pietro z kwiatami ,potem 2 raz ,gdy zawiąże się grono .Potem sam nauczysz się zauważać kiedy pomidor potrzebuje papu .
Na jesieni przekop ziemię z kopostem ,a wczesną wiosną posiej facelię,groszek ,rzeżuchę ogrodową lub rzepak i przekop -w taki sposób poprawisz strukturę ziemi .
Truskawki z folii wywal ,szkoda miejsca na nie ,a poza tym przy dużej wilgotności powierza załapią mączniaka i porażą pomidory .
Ja mam 7 h truskawek prawie ekologicznych .
Po 15 maj otwórz foliak na przestrzał i ,aż do września nie zamykaj .Dzięki takiemu wietrzeniu pomidory jem do listopada i tylko na tydzien po posadzeniu pryskam je miedzianem .Praktycznie 0 chemii .
Jak coś to pytaj :wit
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ida74 pisze:Z tego co kojarzę to u Ciebie piachy .Torf,który kupiłeś (możesz obfocić z bliska co to za firma ?)nie wystarczy dla pomidorów,a poza tym sam torf nie trzyma wilgoci Jak coś to pytaj :wit
U mnie to niestety nawieziona glina jest. W tych workach niby ziemia jest, a przynajmniej miała być.

Obrazek

Obrazek

Wyczytałem, że ktoś tak właśnie hodował pomidory na jeden worek dwie sadzonki. W tych workach, tylko miał zrobione dziury na odwodnienie. A worki od góry rozcinał na krzyż dla sadzonki.

PS. Dzisiaj cały dzień pada.... myślałem, że się utopie... pod trawą woda jest :;230
Co to jest Greno? Widziałem tanie beczki w ogrodniczym na Boh. Warszawy, zakręcana pokrywa.
Ta pokrzywa na prawdę tak śmierdzi?! To może być problem z sąsiadami, na międzytorzu domek przy domku.
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

joannakr0508 pisze::wit
U mnie też ostatnio powstała tanim kosztem i zaledwie niecała godzinka pracy :wink:
Kawał Foliaka!! Gratulacje!! joannakr0508 czemu zamknęłaś swoje budzące się wiosną życie?

Ewiczka52, Gosia123A, Lineta, PiotrekP, ida74 dziękuję za odwiedziny i rady!!
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Witaj Misiaczek M :wit Co się z Tobą działo tyle dni ???Chorowałeś czy dużo pracowałeś :;230 :;230 Czasu po prostu było Ci brak !!! Dobrze ,że dzisiaj forum uruchomili ,bo trochę nie działało. Spokojnego wypoczynku ;:19
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p

Post »

Misiaczek na jakiś czas , jak zauważyłeś pisałam sama ze sobą nikt mnie nie odwiedzał więc go zamknęłam :roll:
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Joanno, tak mi przykro. Daj nam jeszcze jedną szansę. ;:167
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p

Post »

Lineto na razie postanowiłam że zostanie tak jak jest jak na razie to tylko Misiek zauważył to że go zamknęłam więc uznaje to jako porażkę. Po prostu mój ogród nie jest zbyt interesujący bo nie ma w nim kwiatów i kolorowych roślin, podgonię trochę prace w ogrodzie i może za miesiąc otworzę .Dziś przekopałam spory kawał pod warzywa za dwa tygodnie bierzemy się za oczko i ruszę w końcu z sadzeniami bo przez to nic nie mogłam zrobić.A teraz nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem jest jak jest ,będę komentować inne ogrody :roll:
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

No tak, ale teraz chętnie wypytałabym Cię o Twoje oczko wodne, a nie bardzo wypada korzystać bez miary z gościnności MisiaczkaM. Wybacz, MisiaczkuM! Tak czy inaczej, czekam na Twój wątek. :D
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja zrobiłam pokrzywę w wiaderku, ona tak śmierdzi, że przy małej przestrzeni i sąsiadach przy działce musiałam zrezygnować z dalszej produkcji. Ale śmierdzi po kilku dniach, może wcześniej ją powinnam stosować. Czytam, żeby nie zamykać foliaka. Ja mam inne doświadczenie. Jeżeli na noc nie zamknę foliaka i wejdzie do niego mgła, lub rosa, to jest zaraz zaraza na pomidorach i nie tylko na pomidorach. Mówię o foliakach na hektarowym poletku, nie na działce. Otwierane są na każdy dzień i zamykane na noc. Może to od środowiska zależy, nie wiem, ale takie mam doświadczenie.
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”