Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Passiflora cz.2

Post »

a u mnie mimo braku słońca taka oto niespodzianka :D passiflora cuprea :heja

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam, Gosiek
Ayutthay
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2009, o 21:48

Post »

Moja Passiflora to ta najpopularniejsza błękitna. Wsadziłem ją już pod płotem bo sprawdziłem że te minusowe temperatury to w moim regionie jednak nieprawda. Zobaczymy co jeszcze z zimnymi ogrodnikami. Na razie ma z 40 cm i widać że rośnie. Sadzonka była małą ok 30 cm z lidla czy to prawda że taka młoda jeśli wgl zakwitnie w tym roku to w późnym sierpniu?
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ubieglym roku kupilem blekitna w Biedronce zakwitla pod koniec maja i miala jeden owoc.Nie przezyla jednak zimy w szklarni.W tym roku kupilem w Lidlu zobaczymy jaki kolor,z lisci wyglada na caerulee.Dostalem tez od sasiadow sadzonke Constance Elliot,jeszcze zadna passi nie kwitla mi tak obficie ok.25-30 kwiatow.Prowadzilem ja w formie zwisajacej[ubiegly rok]

Pozdrawiam Emet :uszy
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Witajcie :)
Piękne te Wasze passiflory ;:333
Co robicie, że Wam tak ładnie kwitną? Moja błękitna (wysiana z nasion dwa lata temu) nie chce pokazać ani jednego kwiatka :? W zeszłym roku, po zimowaniu na klatce schodowej w bloku i przycięciu na wiosnę, stała na południowym balkonie i pięknie rosła-cała barierka była zielona, ale kwiatów zero :( W tym roku na razie stoi na stoliku koło południowego okna, ale mam zamiar ją dzisiaj wynieść na balkon na stałe. Podlewam ją nawozem do roślin kwitnących, ale może coś źle robię i dlatego nie chce pokazać kwiatów...
Będę wdzięczna za rady ;:108
emet
200p
200p

Post »

Prawdopodobnie ma sie u ciebie za dobrze.Zaniedbaj ja troche.Ja w zeszlym wysialem nasiona od kumpei z Italji [prsto z owocu]i w jesieni pokazly sie zalazki kwiatow,niestety nie otworzyly sie.Pewnie nie bylo wtedy juz na tyle slonca.Nie wimem nawet jaki kolor bo ona go zrwala prosto z rosliny przekwitnientej.W tym roku pewnie zakwitnie.

Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To moje dwie na dworze sobie zyja
Obrazek
emet
200p
200p

Post »

Prawopodobnie zakwitnie.Moja Biedronkowa zakwita tego samego roku i miała jeden żólty owoc wielkości piłki golfowej.Nie uszczykiwłem jej czubka,urosła na ok.3m.Nie nawoziłem niczym specjalnym,czasem dostała trochę nawozu do pomidora(rosły razem w ala szklarni).Korzenie przerosły doniczke.Jeśli nie będziesz jej rozpieszczał licz na kwiatki.To moje 5gr. na jej temat.

Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

no niestety emet nie zgodzę się z Tobą w kwestii nawożenia, passi to żarłoczne rośliny a im większa roślina tym potrzebuje więcej składników do tego aby wykształcić kwiaty - brak nawozu spowoduje ich brak. Emet u Ciebie zakwitły bo pewnie korzenie przeszły przez doniczkę do ziemi i stamtąd czerpały substancje odżywcze. Jeśli passi rośnie w doniczce z podstawką a tym samym korzenie nie mają dodatkowego źródła pokarmu koniecznie trzeba je nawozić. Ja to robię w okresie letnim raz w tygodniu. A przycinanie też jest niezbędne bo bez nie kwitną lub kwitną bardzo słabo. Zobaczcie sobie moje posty z pierwszej części wątku i zdjęcia na których passi są mocno rozkrzewione, rosną na balkonie i jak obficie kwitną.
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40

Post »

mely popieram, passi muszą dostać "jeść"
Zakwitły - trifasciata pasiasta i citrina
Obrazek Obrazek
Kwiatuszki małe, ale jakże urocze.
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Swoje passi wsadziłem do gruntu dość późno i dzięki temu uniknęły zmarznięcia..
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40

Post »

Obrazek

Świeżutki, dzisiejszy kwiatuszek :tan
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Ja dzisiaj w Auchanie za 8.99 kupiłem Passiflorę :D W jak dużą doniczkę powinienem ją posadzić?? Dodam że mam zamiar hodować ją na balkonie.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

max1232 na początek wystarczy jej doniczka o średnicy 20-25cm jeśli dasz większą częste podlewanie może spowodować gnicie korzeni bo passi nie będzie w stanie przyjmować tyle wody. W miarę wzrostu i lat będziesz przesadzać do większej :)
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Dzięki wielkie.A czym nawozić??Może być nawóz do roślin balkonowych?
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

max1232 każdy nawóz do roślin kwitnących będzie dobry ;) tylko pamiętaj żeby pierwsze nawożenie rozpocząć dopiero po 2-3 tygodniach od przesadzenia żeby nie spalić uszkodzonych podczas przesadzania korzeni ;)
pozdrawiam, Gosiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”