Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

Ja od pewnego czasu unikam mieszanek kompozycyjnych.Nie wiem dlaczego przestało mi się to podobać, więc sadzę jednorodnie.Ale dopuszczam także z dwóch gatunków np.rabatowe pelargonie podsadzone czymś zwisającym, albo pelargonie rabatowe, heliotrop 'rozluźnione' czymś o drobnych kwiatkach np. wilczomleczem.Starzeję się widocznie, więc we wszystkim umiar :wink: :)
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Zazwyczaj królowały u mnie pelargonie.
W tym roku do skrzynek na parapety chciałabym wsadzić szałwię błyszczącą, aksamitkę wąskolistną - żółtą, i lobelie przylądkową niebieską :)
Roślinki już sobie powolutku rosną :D
Na balkon tradycyjnie pelargonia bluszczolistna- w tym słońcu to tylko ona wytrzyma.
Pozostają jeszcze donice na schodkach, hm chyba to samo co do skrzynek na parapety - zawsze mogę jeszcze wysiać osteospermum :D

Pozdrawiam :wit
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Przeglądałam posty z roku 2012 r i ....23 marca miałam już posadzone bratki w doniczkach.A teraz....zima.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Zawsze miałam Pelargonie na parapetach... W tym roku postawiłam na Fuksje... Mam już większość w piwnicy, część przyjdzie... A Fuksje, to moje najstarsze rośliny doniczkowe, na zewnątrz... Całe wejście do domu myślę zrobić Fuksjowe... Będą i pelargonie, ale spróbuję je robić na pniu... A od strony południowej, myślę nad Sundavillą czerwoną... Mam nadzieję, że kupię gdzieś tanie sadzonki... Bo jakieś 10 sztuk będę potrzebowała...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Jeszcze raz podpytam , bo widzę w marketach nasiona ale na większości jest napisane że np. kwitną w 2 roku , albo że na rozsady - a ja chciałabym już w tym roku coś posadzić

duduś pisze:czy rośliny do donic lub skrzynek to muszą być zawsze sadzonki czy niektóre rosną z nasion ( ale w danym roku)
duduś
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku możesz jeszcze wysiać smagliczkę nadmorską, sanwitalię,starce, z pnących groszek pachnący, fasole ozdobną i na pewno wiele innych które ucieszą Cię w sezonie :)
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwuletnie kwitną w drugim roku uprawy, jednoroczne, w tym samym roku... Czasem są takie, które potrzebują więcej czasu na wykiełkowanie i dlatego sieje się je wcześniej, a potem wsadza gotowe do doniczek... Ja większość jednorocznych sieję wprost do gruntu, bo mam bardzo mało miejsca w domu... Nie wiem, czy o to Ci chodziło... ?
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

A ja zaraz po Świętach kupię bratki, stokrotki i niezapominajki.... to taki pierwszy kolor w skrzynkach. Troszkę wiosny trzeba zaprosić.... pöźniej, tak w końcu kwietnia zmiana na bardziej trwałe tradycyjne kwiatki.....Lubię coś zmieniać w skrzynkach i donicach razem z biegiem sezonu....
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Na pewno będzie pięknie, ale sprzątania nie zazdroszczę.
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Jakiego sprzątania? Nie wiem tylko jak niezapominajki, ale z bratków ani ze stokrotek się nie sypie
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Upsss... sorry. Mój post był do kogoś kto pisał że cały taras obsadzi Fuksjami. Nie zauważyłam że od tego czasu przybyło tyle nowych postów, więc nie zrobiłam "cytuj.." To wszystko przez używanie komórki zamiast komputera.
U mnie parapety się uginają pod ilością różnych jednorocznych siewek. Wczoraj od Bogdana Królika dostałam wieeelką bulwę Kolokazji. Ktoś z Was już to uprawiał..? Uwielbiam rośliny o ogromnych liściach.

dorkow0 pisze:Zawsze miałam Pelargonie na parapetach... W tym roku postawiłam na Fuksje... Mam już większość w piwnicy, część przyjdzie... A Fuksje, to moje najstarsze rośliny doniczkowe, na zewnątrz... Całe wejście do domu myślę zrobić Fuksjowe... Będą i pelargonie, ale spróbuję je robić na pniu... A od strony południowej, myślę nad Sundavillą czerwoną... Mam nadzieję, że kupię gdzieś tanie sadzonki... Bo jakieś 10 sztuk będę potrzebowała...
właśnie tę wypowiedź chciałam zacytować.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Pelargonii na pniu nie da się wyprowadzić w jeden sezon.Sundaville nie nadaje się na gorące południowe stanowisko, potrzebne zaciszne, półcieniste stanowisko.
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Co do Sundaville to się nie zgadzam absolutnie. Ta roślina w pełnym słońcu rośnie czuje się świetnie.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Co do Sundaville to się nie zgadzam absolutnie. Ta roślina w pełnym słońcu rośnie czuje się świetnie.
Ja bym nawet poszedł dalej. Sundaville kwitnie obficie tylko w pełnym słońcu.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocham Fuksje, są ze mną od zawsze... Jakoś tak specjalnie mi to sprzątanie nie przeszkadza... I tak zawsze sprzątam przy kwiatach, więc to raczej przyjemność...
A Pelargonie zamówiłam takie jakieś gatunkowe, więc żeby je przechować na przyszły rok i kolejne, zrobię z nich drzewka... Są urocze...
Sundaville mam co roku, tak mniej więcej... One kochają słońce i suszę... Jak się ich nie podlewa zbyt intensywnie, tylko lekko przesusza, wypuszczają mnóstwo kwiatów... Ale muszą rosnąć na słońcu...
Część 1Część 2
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”