Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3

Post »

Mnie też zwijały się tak liście na jednym gatunku, czy u ciebie dotyczy to danego gatunku pomidorów czy tylko owej tacki, bo przecież każdy pomidor ma inne potrzeby, dla mnie one wyglądają na porządnie wychłodzone i przelane.
Taki problem był już na forum i przy okazji ja skorzystałam z rady, przesadziłam je do bardzo luźnego podłoża, nie ubijać w ogóle ziemi w pojemniku, aby jak najszybciej pobudzić system korzeniowy by mogły czerpać pokarm z gleby i trzymać je oczywiście w wyższej temp.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chudziak skoro tyle lat masz pomidorki , to powinnaś wiedzieć , że temp. poniżej 12 stopni im nie służy , skoro już tyle lat hodujesz roślinki to tez powinnaś wiedzieć , że światło nie służy korzeniom do tego stopnia , ze mogą tracić swoja funkcje i zacząć wytwarzać chlorofil i tak dalej :D a co się jeszcze nie zgadza ?? trochę podusiłaś i przeziębiłaś , a w świetle flescha niektóre wyglądają na przelane
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do zimna to niestety się zgadza ale dłuższego czasu pikuję do takich foliowych pierścieni nigdy tak się nie działo no cóż może taka jest przyczyna choć dziwne ,że na ok 100 sadzonek problem dotyczy tylko części - może tej bardziej wrażliwej :roll: Może jutro przed pracą zdążę tych kilka najgorszych przesadzić.
11krzych

Post »

Totalnie off-top i kryptoreklama - do usunięcia.
Chudziak właśnie domek na działkę w Twojej wsi kupiłem w tą sobotę. Fajne macie te domki.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszkam nieopodal tych co robią te domki :lol: pod lasem .
Awatar użytkownika
Jo20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2010, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam serdecznie mam pytanie na moich krzaczkach zwijają się liście, najpierw wierzchołki a teraz idzie dalej w dół co to może być i co mam z tym robić ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ?
Pozdrawiam Aśka
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chcę jeszcze raz nawiązać do moich poskręcanych pomidorów .Ponieważ postanowiłam dzisiaj te najgorzej wyglądające przesadzić więc jeszcze raz zaczęłam , analizować ewentualną przyczynę tego stanu ponieważ to poskręcanie dotyczy tylko części sadzonek na jednej tacy w jednym rogu i skojarzyłam, że przed Świętami na tej tacce w tym rogu (szczególnie) miałam istną inwazję mrówek ,sypałam trzykrotnie jakimś paskuctwem na mrówki a i tak w efekcie musiałam opróżnić całą tackę i ręcznie te mrówki "zgładzić". I teraz się zastanawiam , że choć na żadnym preparacie zwalczającym mrówki nie ma wzmianki na temat fitotoksyczności to jednak w tej chwili wydaje mi się ,że to jest główna przyczyna takiego stanu moich sadzonek i co gorsza jeśli przyczyną jest ten praparat to uszkodzenia moich pomidorów są nieodwracalne ,pytanie tylko czy "śmiertelne" dla sadzonek.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Chudziak.
Szybko je przesadz do innej ziemi.Dokładnie otrzep ze starej.Nieraz kupuje się tzw.rwaną rozsadę i tez sadzi.Powinno pomóc jeśli to tak jak piszesz środek na mrówki.A może wlazły do środka "doniczki"?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mrówek już nie ma bo dokładnie je usunęłam podczas czyszczenia tacki gdy środek nie wytruł tych mrówek , pomidorki już przesadziłam - mrówek już ani śladu ale tak jak pisałam ,obawiam się ,że środek ma jednak jakieś działanie fitotoksyczne i już sadzonki go wchłonęły.

PS Czy komuś zdarzył się taki incydent z zastosowaniem preparatu przeciwko mrówkom ?
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Witam. Mam problem z sadzonkami. Jeśli znajdę kabel USB, wkleję zrobione zdjęcia. Sadzonki do tej pory były piękne, ciemnozielone. Jednak ich barwa robi się coraz jaśniejsza a ciemnozielone pozostają tylko nerwy na liściach u niektórych sadzonek. W innych wszystko jest coraz jaśniejsze, aż do żółto- zielonego koloru, ale nie uschnięte. Nie mają plam, nie usychają, tylko coraz bledsze się robią :( Czy to z głodu? Podlewam je umiarkowanie, codziennie odstałą wodą
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mena.Nie podlewaj codziennie.Wystarczy raz na tydzień.Pewnie dlatego żółkną bo mają za mokro.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Podlewam je po troszku, tam gdzie widzę, że ziemia jest bardziej sucha... :| . Może mało słońca miały... No może poczekać z tym podlewaniem nawozem... :?:
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mena!
Ziemia z wierzchu może jest sucha ale w środku na pewno jest mokro.Ja swoje podlewam raz na tydzień.Są zielone i żywe.Jak miałyby sucho to by więdły.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Chudziak, nie usuwaj tym poskręcanym pomidorom bocznych pędów. Może się tak zdarzyć, że stożek wzrostu jest na trwałe uszkodzony i trzeba będzie pomidory wyprowadzać z bocznego pędu.
Meno515, koniecznie pokaż zdjęcia.

Pozdrawiam, kozula.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kozulo, tak zrobię ale czy to rzeczywiście może być uszkodzenie środkiem na mrówki w dużej ilości bo na to mi wygląda.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”