Jabłoń 'Gold Milenium' ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń 'Gold Milenium' ?
Dzięki, nie mam takiej potrzeby.
Szukałam zapylacza tylko do Gold Milenium. Julia, którą mamy na działce jakiegoś zapylacza ma bo jest dosłownie oblepiona owocami. Inne jabłonie, które widzę po sąsiedzku też dobrze owocują. Królują odmiany letnie i wczesnojesienne, odmian zimowych raczej na działkach nie ma lub ich jest niewiele. Działkowcy to mieszkańcy bloków, warunków do przechowywania jabłek przez całą zimę nikt nie ma.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak się składa, że mam Szampiona 20 metrów dalej i 4 jabła na Gold Milleniumgienia1230 pisze:No tak, pasowałoby by w pobliżu rósł zapylacz; Ligol albo Gala, Szampion, czy Celeste. Mam nadzieje, ze na sąsiednich działkach znajdzie się któraś z tych odmian . Na każdej działce są jakieś jabłonie , ale czy odpowiednie ?

Dlatego założyłem opaski uciskowe z drutu aby pobudzić do owocowania.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
-
Jakie zapylacze dla Gold Milenium wzięłam stąd:
https://www.szkolkarstwo.com.pl/odmiany/gold-milenium
https://www.szkolkarstwo.com.pl/odmiany/gold-milenium
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy jabłoń Gold Milenium szczepiona na antonówce rośnie rozłożyście czy raczej wąsko?
-
Bez przewodnika, bo skrócić musiałam, do autka się nie mieściła, bardzo ładnie się opuscila. Muszę pomyśleć co z tym bałaganem zrobić, jak te gałązki uporządkować, wyznaczyć jakiś przewodnik już teraz czy jeszcze poczekać.

Pozdrawiam! Gienia.
Gieniu wiosną. Teraz niech sobie puszcza pędy i się rozrasta.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
gienia1230 spróbuj zrobić koronę kotłową, ten typ korony bardzo ładnie wygląda i owoce się ładnie wybarwiają.
-
Póki co dam jej spokojnie rosnąć, zobaczymy wiosna. Być może jeden z konarów wybije się, będzie silniejszy i grubszy i może przejmie role przewodnika. Prawdę mówiąc kotłowa korona bardziej mi pasuje ze względów choćby praktycznych.
Pozdrawiam! Gienia.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie koniec zbiorów na ten sezon. Wszystkie wysuszyłem na 4 suszarkach elektrycznych + sita. Z plonami szału nie było. Sporo jabłek miało robaki i poszły do worków. Nawet antonówka się nie spisała, co drugie jest robaczywe.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Moja GM weszła w naprzemiene owocowanie. W ubiegłym roku, znając już jej wadę, po kwitnieniu oberwałam 2/3 zawiązków. Jabłek było i tak dużo. Sądziłam że w tym roku popisze się bardziej umiarkowanym kwitnieniem. Niestety kwiatów nie ma. Tak jest w większości moich jabłonek, tylko Witos corocznie owocuje Czy jest jakaś szansa żeby to zmienić.
ania1590
-
Jest Aniu szansa. Dwie identyczne odmiany. Ja sobie przez przypadek taką szansę stworzyłam
.
Przy przygotowaniu do sadzenia GM złamałam drzewko , został półmetrowy kikut nad szczepieniem. Posadziłam tego kikuta no bo co było zrobić. I zaraz w tym samym dniu zamówiłam drugą GM. Z tym drzewkiem już bardzo uważałam. Ta druga GM tej wiosny już ma parę pączków, w ub. roku pączki usunęłam. A z tego złamanego drzewka - kikuta zrobiłam okulanta, pousuwałam wszystkie odrosty boczne w tamtym roku, zostawiłam najsilniejszy i najładniejszy, będzie robił za przewodnik, w tym sezonie pewnie wypuści gałązki . No i się przypilnuje , by nie kwitły obie w jednym roku (dopóki są małe).

Przy przygotowaniu do sadzenia GM złamałam drzewko , został półmetrowy kikut nad szczepieniem. Posadziłam tego kikuta no bo co było zrobić. I zaraz w tym samym dniu zamówiłam drugą GM. Z tym drzewkiem już bardzo uważałam. Ta druga GM tej wiosny już ma parę pączków, w ub. roku pączki usunęłam. A z tego złamanego drzewka - kikuta zrobiłam okulanta, pousuwałam wszystkie odrosty boczne w tamtym roku, zostawiłam najsilniejszy i najładniejszy, będzie robił za przewodnik, w tym sezonie pewnie wypuści gałązki . No i się przypilnuje , by nie kwitły obie w jednym roku (dopóki są małe).

Pozdrawiam! Gienia.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Nie mam Gieniu miejsca na drugie drzewko. Są tak poupychane przez moje chciejstwo, że ledwo przejść można między drzewkami.Pozdrawiam Cię serdecznie
ania1590
-
Kamil, chyba będzie korona kotlowa, bez specjalnej póki co ingerencji. Gm Będzie kwitnąć, w tym roku nie obrywam kwiatów, ciekawe czy jakiś zapylacz jest w okolicy.

Pozdrawiam! Gienia.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Dziś są pierwsze kwiaty ale, zapylacze jeszcze się ociągają.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris