Czosnek jary/wiosenny- uprawa, odmiany.
Re: Czosnek wiosenny "jary" sadzenie
Jaką dobrze przystosowaną do lekkiej gleby odmianę czosnku polecacie do uprawy jarej?
Wyboru wielkiego nie ma
w Polsce mamy raptem koło 10 odmian czosnku, wiosennego czyli bezstrzałkowego 3. Więcej odmian możesz znaleźć w Czechach i Francji, te czosnki świetnie się również u nas udają. Można je kupić przez internet.

Wydaje mi się, że z takiego targu rolniczego byłoby najlepsze bo uprawiane w naszych warunkach. Problem w tym, że odmiany jare to możemy kupić dopiero latem. Natomiast sadzonki to nie wiem gdzie kupić, ale małe główki z marketu o których piszesz mnie nie zachęcają:)
Ja sądzę zawsze czosnek jesienią. Ale w tym roku widziałem w ogrodniczym czosnek jary, więc kupiłem dwie główki zobaczymy co z tego wyjdzie.
A kiedy Wy sadzicie swój czosnek jary?

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zazwyczaj w marcu, jak ziemia rozmarznie i można wytrzymać na działce dłużej niż godzinę. Chociaż w tym sezonie w ramach eksperymentu część już od paru miesięcy siedzi w gruncie - sadzony w listopadzie razem z ozimym.
Dorota
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elissa, widzę , że jesteś z lubelskiego, więc może przyda Ci się informacja, że wczoraj kupiłam Jarusa w Lublinie, na Zemborzyckiej 110, w sklepie PNOS Ożarów. Jest też już dymka i szalotka. A tłok, jak za PRLu. ;)elissa pisze:Też chciałabym w tym sezonie posadzić czosnek, ale... nie wiem skąd wziąć materiał sadzeniowyMam u siebie ogrodniczy, przy okazji zapytam,ale tez nigdy nie widziałam tam czosnku ( zawsze kupuję tam dymkę).
I z tego co wiem odmiana Jarus jest okczy tak??
Tłum w sklepach nasienniczych to obok bazi i kwitnących leszczyn pierwszy objaw wiosny

Czosnek Latowicki można kupić w Castoramie.
Ja polecam, czosnek Latowicki z Casto to Polski Produkt Regionalny, jest nazwisko producenta, jego adres, mail, strona internetowa i nawet telefon 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak właściwie to o czym jest ten wątek

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Jak tam Wasze czosnki wiosenne, mój wysadzony w połowie lutego Jarus już przebija się zielonym na powierzchnie, na razie nieśmiało pojedyncze ząbki, ale i tak wydaje mi się, że szybko 

Moje czosnki sadzone jesienią mają ok 10 cm wysokości, tak samo jak jesienny, jedynie słoniowy jest wyższy
Dziś dosadziłam trochę Latowickiego.

-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zakupiłem czosnek polski konsum., kiedy mam go wysadzić i czy warto go i cebule po posadzeniu podlać humusem?
Jak głęboko sadziliście swój czosnek jary? 

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
Na jakieś 5 cm, sadzony wiosną, głębiej sadzony jesienią.