Mały ogródek basowej cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek basowej cz.4

Post »

No to ja czekam ;:65 ;:65

Patent sprzedam jak znajdę, bo on to fajnie opisał, to co ja będę tu ściemniać ;:224
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, kurde, Basówko! Perła ogrodu to odmiana koktajlówki :;230 :;230 :;230 :;230
A ja myślałam, że to epitet dla jakiejś gwiazdy pomidorowej z twego foliaka :;230 :;230 :;230 :;230

Będę to opowiadać w kręgach ogrodowych jako anegdotę :;230 :;230 :;230 :;230 jak Cie molestowałam, żeby wydobyć z Ciebie nazwę odmiany, a Ty trzymałaś to w tajemnicy z niezrozumiałych dla mnie powodów :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Aguś , dzisiaj tylko 2 zdjęcia dotyczące tunelu , jutro porobię więcej i po selekcji może jakieś się nadadzą... :D
Siberko , no uśmiałam się z tego "zamieszania" wokół Perły :;230

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Siberia
---

Post »

O, Jezu, jak pięknie... I to mówię ja, która jeszcze niedawno myślałam, że nie lubię koloru różowego :;230

Foliak zarąbisty :shock:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale masz pierwszoklaśne te kompozycje ;:138 cudeńka... jednak u Was jak zwykle wszystko bardziej zaawansowane, ale teraz to mi się już nie spieszy i nie zazdroszczę :lol: doczekam się...

Rozbawiłyście mnie tą Perłą... też czekałam kiedy wreszcie Basówka zdradzi tajemnicę, sobie myślę... no w końcu się wygada, nie będzie taka :;230

Niezły ten tunel !!!!!!!! To jednak dostałaś folię zgrzewaną, czy sami grzaliście? bo już nie pamiętam :?
No i koniecznie podaj mi jeszcze raz wymiary, bo skleroza i nie chce mi się szukać, kiedy Ty masz to w głowie 8-) W środku wielgachna... bez porównania do mojej przynajmniej na szerokość - tyle widzę :wink:
Pomidory to mikrusy widzę jeszcze , chyba, że tak głęboko posadziłaś. Jednak moje podgoniły dzięki temu, że już ze 3 tygodnie rosną niektóre w szklarni, a reszta tam stała i też się grzała. Mam też sporo mniejszych, ale dużo też takich co zaczynają kwitnąć.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberko ja tylko u kwiatów toleruję różowy kolor :;230 A najlepsze kompozycje stwarza u mnie sama Natura - i samosiejki orlików w tym wypadku. :D

Aguś - foliak ma 4 x 4 x 2,2.Folię zgrzewaliśmy sami , oczywiście musiałam przepalić 2 dziurki :;230
Pomidory małe i na dodatek dość głęboko sadziłam. Wiem ,że teraz nadgonią , tym bardziej ,że przy sadzeniu tylko minimalnie naruszałam korzenie.Pikowałam je w większości do pierścieni i przy sadzeniu nie niszczy się korzeni. Za 2 tygodnie ich nie poznamy! :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basow@ pisze:Aguś - foliak ma 4 x 4 x 2,2.Folię zgrzewaliśmy sami , oczywiście musiałam przepalić 2 dziurki :;230
Pomidory małe i na dodatek dość głęboko sadziłam.... Pikowałam je w większości do pierścieni i przy sadzeniu nie niszczy się korzeni.
Czyli jakby taki kwadrat? i 50 z jednej strony :shock: to zaszalałaś.... Mój ma szerokości 2,5m więc nic dziwnego, że Twój wydaje mi się szerokaśny :) Ja sadziłam dalej od folii, ale co tam... czas zweryfikuje to zagęszczenie. Jedne wypadną nisko inne będą pędzić do sufitu, będzie dobrze...

Tylko 2 dziurki , to podziwiam, ja nie wiem czy bym się umiała zabrać za to "spawanie" folii, dla mnie to bardzo skomplikowane :? Ja też sadziłam jak najgłębiej ( na tyle ile mi się wykopać chciało :;230 ) poza tym miałam już trochę zasiewów pomiędzy i musiałam kombinować przy sadzeniu, żeby innych roślin nie uszkodzić. Wcześniej patykami oznaczyłam, gdzie pomidory mają być i tam były puste miejsca pozostawione, więc sadzenie ostatnich pomidorów już po przymrozkach było trochę karkołomne ;:224

Pomidorom nie szkodzi przesadzanie, ja nigdy za bardzo się z nimi nie pieszczę. W pierścienie nie sadzę, bo wtedy trzeba częściej podlewać.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś , a pamiętasz wojskowe namioty? To właśnie taki stelaż mam , tylko był zdekompletowany ( nie miał poprzeczek) stąd szerokość i wysokość oryginalne , ale długość inna , bo przyspawaliśmy dość krótkie pręty zbrojeniowe.Magiczna ma taki sam stelaż , ale zrobiła dłuższy. Ja na dłuższy nie bardzo mam miejsce , no i dobrze , bo to i tak przegięcie z taką ilością krzaków. :;230 Przed zgrzewaniem folii przeczytałam chyba wszystko na naszym forum o stawianiu foliaka , wypytałam o wszystko mądrzejszych ( czytaj: tych , którzy już to robili) i z ogromnym lękiem zaczęłam zgrzewać. W teorii wygląda to na trudniejsze , niż jest w rzeczywistości :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pamiętam, że masz namiot wojskowy :lol: Nawet w takim kiedyś na obozie spałam. Tylko długość mnie zaskoczyła. Myślałam, że dłuższy będzie, a to faktycznie można sobie skracać dowolnie.
Będziesz miała co robić latem - wyłamywanie takiej ilości wilków ;:224

Na podwórku też jeszcze coś sadzisz?
Myślę, że po tegorocznym szaleństwie pomidorowym, kiedy to na rynek będziesz z pomidorami zasuwać :;230 trochę ochłoniesz i w przyszłym roku posadzisz też kilka krzaczków truskawek i sałatę i rzodkiewki... ;:224 Teraz to już na to za późno, ale już widzę przyszłoroczny marzec i początek kwietnia :tan
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Muszę przyznać że foliak jest po prostu niesamowity - przedmiot mojej zazdrości :P
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś , w tamtym roku miałam w gruncie ponad 80 krzaków i nie pamiętam , żebym się przejadła i nie mogła na nie patrzeć.Fakt , że najbardziej obrodziły wszelkiej maści koktailówki , dużych pomidorów miałam mało odmian i nie bardzo się udały.Mam nadzieję ,że kiedyś nastąpi moment wysiania np.10 najsmaczniejszych w/g mnie odmian. ;:224
W gruncie oczywiście też mam posadzone , bo już sporo roślin rozdałam , a jeszcze mi zostały - no przecież nie wyrzucę :;230 - tym bardziej ,że chcę porównać , jak rosną w tunelu i w gruncie.Dziś u nas pada , a ja ze spokojem sobie siedzę i nie martwię się deszczem :D Zaraz wypiję 2 kawę i idę sadzić paprykę.
Od sałaty i rzodkiewki mam ten mały foliaczek , którego widać kawałek na zdjęciu.Dosadziłam tam ostrą papryczkę , której nasiona dostałam od Dorotki - korzo_m. Ale nie wykluczam ,że w przyszłym roku poeksperymentuję np. z oberżyną , której nigdy nie uprawiałam.

Mariolu - on tak porządnie na zdjęciu wygląda , z bliska widać wszelkiego rodzaju niedociągnięcia , ale tak to jest.Jak bym stawiała drugi - już tych samych błędów bym nie popełniła. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Siberia
---

Post »

basow@ pisze:chcę porównać , jak rosną w tunelu i w gruncie.
Takie podejście to rozumiem :-) Urodzony z Ciebie badacz ;:138
basow@ pisze:Jak bym stawiała drugi - już tych samych błędów bym nie popełniła. :D
A ja znam osoby, które co roku robią te same błędy i nie dają sobie przetłumaczyć, że można inaczej - lepiej :-) i na moje rady mówią: Eeee... nie. Zrobię tak jak umiem. (a nie umie :shock: ) :;230
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też miałam tyle w gruncie, no prawie... ale bardzo późno mi zaczęły owocować, dlatego nie ma porównania, tu będziesz miała wysyp pięknych dorodnych pomidorów, czego Ci z serca życzę!!!
Czy masz już jakieś z pąkami kwiatowymi?
Mi zostało 10 sadzonek odłożonych do oddania i 15 do gruntu, głównie Maskotka, gruntowe i koktajlowe.

...a co do niedociągnięć... jeszcze się tych foliaków w życiu nastawiasz, co kolejny to piękniejszy :uszy
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No! Skończyłam sadzenie pomidorów. Weszło mi w sumie 80 krzaczków.Oczywiście pewnie będzie za gęsto , ale może dam radę się tam przeciskać , jak na jeden pęd będę prowadzić :D No i jeszcze troszkę zostało... :;230
Takie mam okno uchylne ... :D
Obrazek
Tu kwitnąca Perła Ogrodu ( mam jeszcze 3 krzaczki - wszystkie kwitną)
Obrazek

Tu z flaszką ,żeby móc ocenić wielkość pomidorów.
Obrazek
A tu widok ogólny na lewą stronę foliaka
Obrazek

Te w skrzynce , w głębi tunelu są do wydania , a w koszyczku po owocach - nadwyżki...
Teraz mnie czeka żmudna praca - dowiązywanie sznurków do prowadzenia. Oj, takiej roboty nie lubię , nie ukrywam. :D
Jestem bardzo ciekawa ,Aguś , kiedy zjemy pierwsze owoce z naszych krzaczków.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to mnie pocieszyłaś, bo moje pomidorasy też podobnej wielkości.
Teraz tylko ciepła im trzeba to będą pięły się w górę aż miło.
Też mam dwa kwitnące kupne, tylko co za jedne to się dopiero okaże jak zrobią zawiązki owoców.
No to nam się sezon pomidorowy też już zaczął. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”