Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

A ja to bym chciała dostać kiedyś taki bukiet..... :roll:
Zawsze dostaję róże chociaż specjalnie nie przepadam za nimi, bo nie pachną i kłują. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Wam za odwiedziny Reniu i Grażynko :D

W wielu wątkach słyszę, że zaczynają kiełkować już wiosenne kwiaty, dzisiaj w czasie obchodu po ogrodzie też zauważyłem, że co niektóre roślinki chciałyby już wiosny.

Jednak najwięcej "nowości" powschodziło na trawnikach, nie wiem co miałyby zwiastować :;230

Obrazek

Wolałbym zobaczyć, przynajmniej takie widoczki

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
x-d-a

Post »

Tomku, ja kwitnące hiacynty zobaczę już niebawem...w domku, rosnące w doniczce ;:224 Już mają wielkie pąki i lada dzień ukażą się kwiaty :lol: Oprócz nich właśnie kupiłam sobie azalię indyjską obsypaną kwiatami i zrobiło sie tak ładnie i wiosenne! Na razie w domku, chociaż nie mogę narzekać, bo na zewnatrz od kilku dni temperatury co najmniej marcowe i roślinki zaczynają się budzić z zimowego snu.
Śliczny ten Twój liliowy bukiet, a pewnie jeszcze oszałamiająco pachniał :P
Pozdrawiam niedzielnie :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Współczuję takich kwiatków na trawniku.
Ja całe szczęście nie mam.
Czy stosowałeś kiedyś urządzenia ultradźwiękowe, które odstraszają krety?
Tylko nie jakieś tam byle jakie, tylko porządne, niestety za takież pieniądze?
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

O Dalu, z tymi kwitnącymi, wiosennymi kwiatkami w domu to świetny pomysł, pamiętam jak w zeszłym sezonie w wielu wątkach, forumowicze prześcigali się z ich prezentacją. Dobrze też że handel, wyszedł naprzeciw zapotrzebowaniu i oferuje nam gotowe już, mocno skiełkowane cebule, bo myślę że to najprostszy sposób, aby wiosna zawitała do nas wcześniej. My w ogrodzie, nie mamy zbyt licznej reprezentacji wiosennych kwiatków, ale te podstawowe pierwsze kwitnące, chociaż skromnie ale zawsze są widoczne.
Lilie rzeczywiście wspaniałe, mam nadzieję że uda mi się zakupić, nie oszukane cebule i podobne "rozbłysną" latem w ogrodzie. Lilie to jedne z roślin, w których się zakochałem dzięki temu forum :D

W zeszłym roku mieliśmy takie lilie

Obrazek

Obrazek

Gosiu kiedyś bardziej przejmowałem, się takimi widokami na trawniku, teraz kiedy trawa jest już mało ozdobna, to tylko rozgarniam kopce i ewentualnie dosiewam później trawy. Co innego kiedy znajduję kopce, z pod których nie widać świeżo posadzonych roślin, no to wtedy 'drżyj kreciku'.
Nie, nie, nigdy nie używałem elektronicznych odstraszaczy, ale pewnie będę się musiał tym urządzeniem zainteresować. Dotychczas używałem jedynie, niechlubnego, najprostszego i najskuteczniejszego 'urządzenia' :oops: , myślę że dobrze znanego ogrodnikom, walczącym z tym podziemnym....skądinąd pożytecznym stworzeniem.

alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

cześć Tomek zwiedziłam od deski do deski drugi watek.bo pierwszy to znam już na pamięć.mam dla ciebie propozycję mam na pozbyciu mnóstwo kolorowych Lili. Ja dla odmiany ma teraz ochotą na białe, bo już od kolorów moich Lili boli mnie głowa. w sierpniu dużo zbyłam na forum , ale jak znam moje lilie to będzie ich na wiosnę znowu chmara .mogę się z tobą wymienić . zerknij sobie do mojego wątku
na str.31 i str. 37
ja na odmianę mam tylko jedna białą lilię.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Tomuś - poczytałam ostatnią dyskusję o strzyżeniu i ... chylą przed Tobą czoło :D Zachowałeś się jak prawdziwy moderator dyskusji :D Bardzo się cieszę, bo niezmiernie lubie Cię odwiedzać ;:108
A teraz do rzeczy, do rzeczy, czyli do żywopłotu... To zdjęcie jest dla mnie wzorem perfekcyjnego żywpołotu!
Oko mi zbielało!!! Tomuś, to większe to bukszpan (mniam mniam), a to mniejsze to tawuła?? A ten jałowiec na końcu, wrośnięty w bukszpany! Przepięknie!
Powiedz coś więcej o strzyżeniu tawuły - jak często i jak krótko, żeby był taki równiutki wałeczek
piofigiel pisze: Obrazek
A co do lilii... oj, grzeszysz Tomuś, grzeszysz... To co, że same białe.. są przepiękne, zdrowe i kwiaciaste. Widać był to rok na białe lilie :D Teraz możesz poszaleć z innym kolorkiem. I tak co roku po kolorku :D
Pozdrawiam - Ula
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tomku wszyscy chwalą lilypol pana Pajdy.
Zamówienia lecą jak deszcz z nieba, takim się cieszy wzięciem.
Ja zamówiłam trochę na próbę w świecie cebul.
Ziemia z krecich kopców świetna na zagony, no a krety.....wiadomo..... :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

U mnie na trawnika też mam takie kwiatki :;230 Oj zapowiada się ciekawa wiosna. Czy te aksamitne stworzonka nie śpią w zimie ;:223

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Alinko dziękuję za odwiedziny, odpowiedziałem na pw. :D

Uleńko bardzo mi miło słyszeć te słowa, ja również od samego początku z przyjemnością bywam w Twoim wątku i oczywiście niezmiennie zdobywam wiedzę ogrodniczą, bardzo przystępnie i często humorystycznie przez Ciebie podaną.
Te żywopłociki na zdjęciu, to masz rację bukszpan i tawuła, bardzo je lubię. Ten tawułowy strzygę nawet trzy razy w sezonie, bo nie lubię jego formy kiedy zakwita, pojedyncze egzemplarze tawuł najczęściej ścinam tylko wiosną. A ten wrośnięty jałowiec, rósł tam zanim posadziłem żywoplotki i tak pozostał.
Lilie mnie tak zauroczyły, że oczywiście będzie kontynuacja, oj będzie..mam nadzieję że efekty też :D

Grażynko dziękuję za informacje o liliach, będę zaglądał.
Z tą ziemią z krecich kopców to różnie bywa, często jest to ziemia z głębszych pokładów, niezbyt żyzna, kiedy rozgarniam ją na trawie, muszę zbierać drobne kamyki, które się w niej znajdują. W moich rodzinnych stronach na Śląsku, chodziło się na łąki, po ziemię z krecich kopców, właśnie do ogródka czy do doniczek, ale tam zupełnie inna ziemia niż tu u nas w Krakowie. Dlatego rozumie te słowa że 'dobra na zagony' :D

Reniu bardzo Cię przepraszam, ale cieszę się że takie "kwiatki" wyrastają też u innych, czuję się wtedy mniej nękany. Pocieszam się też opinią, że krety ryją zazwyczaj w zdrowych ogrodach, w których mogą polować na mikro organizmy, które w ogrodach mocno dokarmianych chemią są mniej reprezentowane. Co do snu zimowego, to nie wiem, sądząc po tym co wyłoniło się z pod topniejącego śniegu, chyba nie albo bardzo krótko :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj, Tomku. Pokazałeś zdjęcie pięknych gwiazdek powojnika, ale nic o nim nie piszesz. Coraz bardziej interesują mnie te rośliny, a to dlatego, że ja je lubię, a one mnie jakoś niebardzo. Czytam wątek powojnikowy w nadziei, że znajdę tam jakieś tajemnicze sztuczki mające skłonić tę roślinę do bujnego kwitnięcia. A może ty znasz jakieś sekrety, którymi mógłbyś się podzielić?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tomku ale kreciki zagościły u Ciebie w ogrodzie .

Widzę że tęsknisz za wiosną, piękne krokusy ,niedługo już zakwitną w tym roku , do marca nie długo .
Lilie też ciekawe .

Genia
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ja u siebie pod trawnik dałam siatkę przeciw kretom, na razie żaden się nie przekopał. Ale jeśli chcę przerobić trawę na rabaty, muszę męczyć się z przecinaniem tego, mocna jest...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Z tą siatką to własnie tak jest. U mnie odpada.
Ja bez przerwy pomniejszam trawnik :D
Oczywiście po kryjomu.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Wando witaj. Na tamtym zdjęciu jest clematis "Madame Baron Veillard", na etykiecie było napisane że jest to powojnik wielkokwiatowy, mam co do tego pewne wątpliwości, ponieważ mieliśmy na powojnikach już o wiele większe kwiaty, zobacz:
Obrazek
Powiem od razu, że chociaż mamy kilka powojników, to chyba nie mamy do nich tzw. ręki. Moja Ciocia dla przykładu, jakiego powojnika by nie posadziła, to od razu ma pełny kwitnący sukces, no cóż pewnie my musimy do tego dłużej dochodzić. Powojniki z natury lubią miejsca zaciszne, osłonięte od wiatrów, dobrze się czują przy ścianach budynków, puszczone na kratownice, my mamy mało takich, wolnych ścian, dlatego sadzimy powojniki nawet na płocie, zobacz:
Obrazek
Ważne jest ich właściwe posadzenie do ziemi, rozmiary dołka, zastosowanie odpowiedniej żyznej gleby, często potrzebny jest drenaż z kamyków, żeby woda nie stała w korzeniach, należy pamiętać o wiosennym przycięciu, wysokość cięcia zależy od gatunku, zresztą kiedy już widzimy pączki to wiadomo gdzie przyciąć. Na etykietach jest sporo przydatnych informacji, jeśli je dokładnie zastosujesz, sukces powinien przyjść, w końcu uprawa powojników to nie zajęcie dla wybrańców, wszyscy chcielibyśmy mieć te piękne pnącza. Powojniki lubią przy swojej podstawie sąsiedztwo drobnych bylin np. rozchodników, które zacienią w koło nich glebę, zapobiegając przegrzewaniu i parowaniu wody, nie lubią przesuszenia.
Powojniki czasem atakuje choroba-uwiąd, ja uratowałem jednego powojnika, nisko go przycinając i podlałem 0,2% roztworem Topcinu trzy krotnie co 10 dni.
Życzę Ci Wando, wiele radości z uprawy tych wspaniałych pnączy :D

Geniu witaj. Coś mi się ubzdurało, w te ciepłe styczniowe dni, że może to już wiosna, ale niestety ostatnie dni, zaczynają przypominać że to środek zimy, przyjdzie jeszcze na wiosnę poczekać. Myślisz że przyjdzie w marcu....oby :D

Agatko Gosiu ja słyszałem że obecnie daje się siatkę pod trawniki. Kiedy my zakładaliśmy trawnik, to może i były już dostępne w sprzedaży, ale jakoś o tym nie myśleliśmy, pewnie to też jest dość kosztowne, bo przecież taka siatka nie może być z byle czego, aby długo wytrzymać pod ziemią.
Jest to na pewno komfort, chociażby dla dobrego samopoczucia, bez widoku kopcy, a niektóre wielkością mogą nieźle wyprowadzić z równowagi :D

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”