Mój ogród - leda16

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Dzięki Kasiu za podtrzymanie mojej nadziei na szczęśliwe zakończenie iglakowej wędrówki na drugi koniec ogrodu. Chłopom obiecałam piwo i chętnie im je zawiozę po uzyskaniu pewności.
Fox, to zaledwie 34 ary, daleko mu do parku, a ostatnio straszliwie zagracony rozrastajacymi się roślinami.
Hanko, poczułam się zbudowana Twoją oceną :lol: Dotychczas wszyscy określali mój ogród jako "naturalistyczny", "dziki" i jeszcze gorzej... :roll: Mahonia ma chyba ze 30 lat albo więcej. Rośnie tam od zawsze i absolutnie nic z nią nie robię poza przycinaniem w Święto Zmarłych i inne święta związane z wizytą na grobach rodziców.
Agrażko, u Ciebie też bardzo pięknie i tyle zdjęć, że nie sposób w jeden dzień dojść do końca Twojego ogrodu.
Jszfred, widać jakiś pomór migdałkowy dopadł nasze rośliny w tym roku.Udało mi się jeszcze znaleźć dwa wyraźne zdjęcia podorzechowej rabaty i połowy znienawidzonego przez dziecko trawnika (musi go kosić). Już mam pomysł na następny kawałek. Z prawej strony koło tej rabatki posadzę ogromny jałowiec ( też nie obejdzie się bez firmy) a w głębi coś thujowatego + liguster złoty, bo na tym terenie jest trochę słońca.

Obrazek

Obrazek

Grigorij, ten konar tam leży bo tam upadł :cry: Miałam wybór - albo szarpać się z nim ze 2 tygodnie tnąc ręczną piłą na małe kawałki i wozić do reszty upadłych drewien, albo zostawić licząc, że kiedyś zgnije. W końcu pół orzecha jeszcze zostało i da cień tej hoście oraz dwu innym smażącym się w słońcu.

Może to zdjęcie nie jest ostre, ale pokazuje sympatyczny plener, odsłoniety po wycięciu dwóch starych jabłoni. Te uschłe liście to rozmnożone trytomy oderwane od wielkiej rosliny matecznej.

Obrazek
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie no super to istne ranczo, po co Ci firma sama pewnie lepiej zrobisz, a tak to wydasz pieniądze i będziesz musiała poprawiać,
ale teren super,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

A ja myślę że to nie jest ranczo - tylko właśnie zespół parkowo-ogrodowy Ta nazwa wyjątkowo trafnie określa charakter Twojego ogrodu Ledo. Jest po prostu piękny....
A odnośnie firmy to popieram zdanie przedmówcy - pewnie że sama zrobisz to wszystko sto razy lepiej ;:112
Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Też jestem wrogiem firm Marysiu. Ale sama nie dałabym rady przesadzić prawie 3 metrowych świerków. Teraz mam do przesadzenia jałowiec, też ok. 3 m. szerokości. Tylko po to ta firma.
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Też jestem wrogiem firm Marysiu. Ale sama nie dałabym rady przesadzić prawie 3 metrowych świerków. Teraz mam do przesadzenia jałowiec, też ok. 3 m. szerokości. Tylko po to ta firma.
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Dalsze postępy w niszczeniu trawnika.

Post »

Pod zwalonym konarem usiadły dwie następne hosty

Obrazek

Przekompostowaną korą zostały też wysciółkowane tarczownice.

Obrazek

Tutaj trawnik ma wyraźnie ujemnego Pe-ha w ustach - Sun end Substance są zaledwie roczne

Obrazek

A ta też niczego sobie...

Obrazek
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ledo, śliczny ten Twój ogrodowy park :D

A te hosty są rzeczywiście olbrzymie :shock:
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ledo teraz jak pokazujesz takie zdjęcia z perspektywy, to widać jak pięknie masz zagospoarowane areały. Proszę napisz, czy to wszystko Twoja własnoręczna praca i projekty zagospodarowania terenu, czy masz pomocników. Czytałam ,że do przesadzania drzew najmujesz firmę, to rozumiem bo ja też tak bym robiła.
Hosty przepiękne, Twoje rączki im służą, kiedy moje tak urosną.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

leda16 pisze:Też jestem wrogiem firm Marysiu. Ale sama nie dałabym rady przesadzić prawie 3 metrowych świerków. Teraz mam do przesadzenia jałowiec, też ok. 3 m. szerokości. Tylko po to ta firma.

No jeśli chodzi o przesadzanie takich wielkich drzew i krzewów to oczywiście że potrzebna była fachowa pomoc i zapewne sprzęt.
Jeśli chodzi o Twój ogród to jest cudny...
A do uprawy funkii to masz wymarzone warunki, i one Ci za to odpłacają - pozdrowienia z Gdańska Maria
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj !Twoje przesadzane drzewka na pewno się przyjeły mają takie przyrosty,ale hosty to Ci urosły,tak pięknie i tajemniczo wygląda Twój ogród.
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Wszystkim serdecznie dziękuję za odwiedziny i zyczliwe słowa na temat ogrodu. Dzisiaj chcę pokazać dwa pąki i kwiaty. Piwonia i mak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Kwitną dwa najstarsze różaneczniki i grzybienie,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ledo przepiękny masz ogród, coraz bardziej chcę go ujrzeć w realu ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Może już jutro, jak dobrze pójdzie Dorotko. Napracowałam się dzisiaj strasznie przy plewieniu granicy z sąsiadami. Trzy ogromne taczki chwastów wywiozłam z ogrodu. Najgorszy jest podagrycznik w irysach. Tu wyrywałam tylko liście, bo korzenie splatane z irysimi. Sucho jak pieprz. W sobotę firma przesadziła dwa jałowce i one niestety, mimo iż duże, zginęły w tej trawnikowej przestrzeni. Wzięłam kosę ale w końcu nie zdążyłam nia machnąć. Za to podlałam pół ogrodu. Susza straszna, wszystko więdnie i usycha. Parę kropel deszczu spadło.
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Przepiękna twoja działka ledo. Tyle przestrzeni, z której można stworzyć cudowne zakątki.
Prawdziwy park u ciebie jest. I dla funkii masz odpowiednie miejsce, fajnie zaaranżowane. Nic dodać, nic ująć.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”