Storczyki Jagody
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Jagody
Też się bałam ale nie jest najgorzej.Nawet udało mu się zatrzymać usychanie pędów
właśnie w tych przekwitniętych.Powiedzcie mi coś.Jak wyjeżdżałam żółty storczyk puszczał mi nową gałązkę.Wpadam na bazę patrze a ona dalej takiej samej wielkości jak była.Co to może być?

Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Haha, a mój Małżowinek ma dziś odbierać nowe meble w domu swojej Mamy, bo ona na urlopie. Powiedziałam, że po pracy dołączę do nie go i podleję kwiatki (i 2 storczyki). A on się zaoferował (pewnie sobie jaja robił...), że sam podleje!myrtille1986 pisze:(...)Podsumowanie
Czyli można zostawić faceta ze storczykami ,żeby przeżyły

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Jagódko ale śliczne dendrobium kupiłaś a powiedz mi które pachnie? ja tak lubię te wszystkie pachnące
.Co do pędzika to nie wiem od czego to zależy ale u mnie mój różowy jeden ma taki ze dwa cm. już chyba od dwóch miesięcy a drugi tylko wyjrzał i nie chce się dalej pokazać .Wcześniej jak miał pędziki to rosły szybciutko ale za to jakieś takie mizerne .Ten który ma dwa cm jest taki tłuściutki że tak myślę jak się wreszcie zdecyduje to będzie miał może dużo kwiatków a teraz zbiera siły .No sama nie wiem .

- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
U mnie też czasem zdarza się, że pęd staje w miejscu
Do głowy przychodzą mi tylko dwa, w miarę logiczne wyjaśnienia:
- storczyki u poprzedniego hodowcy były przenawożone, więc wypuściły pędy "na sterydach", a że my dbamy o nasze roślinki i nie dostarczamy im tyle środków wspomagających kwitnienie, to orchidea odczuła zmianę warunków uprawy, na którą zareagowała jak widać; w tym wypadku pęd już chyba nie urośnie.
- niektóre botaniczne Phalaenopsis mają taką cechę, że wypuszczają pędy, ale nie kwitną na nich od razu, tylko za jakiś czas - np. po roku od wypuszczenia pędu - i wydłużają przez kilka lat tą samą łodygę kwiatową. Możliwe, że w przodkach Waszych Phal. przeważa cecha jednego gatunku i dlatego pęd chwilowo stanął w miejscu.
Hm...
Może ktoś coś jeszcze doda, ale ode mnie to tylko gdybanie.

- storczyki u poprzedniego hodowcy były przenawożone, więc wypuściły pędy "na sterydach", a że my dbamy o nasze roślinki i nie dostarczamy im tyle środków wspomagających kwitnienie, to orchidea odczuła zmianę warunków uprawy, na którą zareagowała jak widać; w tym wypadku pęd już chyba nie urośnie.
- niektóre botaniczne Phalaenopsis mają taką cechę, że wypuszczają pędy, ale nie kwitną na nich od razu, tylko za jakiś czas - np. po roku od wypuszczenia pędu - i wydłużają przez kilka lat tą samą łodygę kwiatową. Możliwe, że w przodkach Waszych Phal. przeważa cecha jednego gatunku i dlatego pęd chwilowo stanął w miejscu.
Hm...

- myrtille1986
- 1000p
Kasiu pachnie ten ciemno różowy.Musi mieć cieplutko i wtedy ma najintensywniejszy zapach
Co do tej gałązki pewnie się okaże w najbliższym czasie co z nią będzie

Co do tej gałązki pewnie się okaże w najbliższym czasie co z nią będzie

--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 1000p
Aniu wszystko możliwe ,ale ja mojego mam już trzeci rok ,dwa razy już mi kwitł tylko jak już pisałam tak trochę niemrawo a teraz taki zastój .Myślę że u mojego może jeszcze być przyczyną że są dwa wsadzone razem i może powinnam już je przesadzić do większej donicy lub w ogóle rozsadzić .To co Jagódko czekamy na jakikolwiek ruch twojego lub mojego leniuszka 

-
- 1000p
Jagódko wiesz dzisiaj zauważyłam że moje jasno różowe dendrobium też pachnie, wcześniej jakoś nie wydawał z siebie żadnego zapachu .Jest to co prawda inny zapach niż zapach mojego tygryska ale też się cieszę bo jak pisałam bardzo lubię te pachnące a dopiero w domu okazuje się po jakimś czasie że takie są 

Witam
,
Gratuluję nowych zakupów, bardzo mi się podoba to białe z różowiutkim środkiem, jest prześliczne
, a reszta też piękna

Gratuluję nowych zakupów, bardzo mi się podoba to białe z różowiutkim środkiem, jest prześliczne

Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Bardzo logiczne gdybanie, w moim odczuciu... ;) Mam na Piegusie takie małe odgałęzienia pędów, które stoją uparcie w miejscu, jakby się rozleniwiły. A ja czekam, oczy sobie wypatruję, a te ani w ząb nie drgną, skubane...Anusska pisze:U mnie też czasem zdarza się, że pęd staje w miejscuDo głowy przychodzą mi tylko dwa, w miarę logiczne wyjaśnienia:
Hm...Może ktoś coś jeszcze doda, ale ode mnie to tylko gdybanie.
-
- 1000p
Uni to widzę ze nie tylko u nas zdarzyły się leniwce
to teraz już we trzy czekamy

- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Dziękuję Uni
Może jeszcze ruszą, trzeba mieć nadzieję 

- myrtille1986
- 1000p
Dzięki dziewczęta za pomoc.Czyli czekamy na efekty
Przed samym wyjazdem z domu na osłodę zakupiłam sobie ładnego "łobuza" a oto i on

Dendrobium przystrojone kolorową podpórką i klamerkami.

Dendrobium przystrojone kolorową podpórką i klamerkami.

--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 1000p
Jagódko ale ładny ten twój łobuz
a dendrobiu to dziewczyna taki wystrojony 

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Jest sliczny, taki pastelowy, brzoskwiniowy...
Przepiękny falek, taki delikatny.. a dendrobium ślicznie przystrojone 

Pozdrawiam,
Kasia =)
Kasia =)