Gosiny ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gosiny ogród

Post »

Gosiu, aby ?zaniebieścić? hortensje trzeba podsypywać ten granulat przez wiele miesięcy. Tak mi się wydaje. Mnie udało się z jedną, ale ona rośnie w cieniu, więc generalnie ma lepsze warunki. Druga jest bardziej wyeksponowana na słońce, ale widzę że najniższy kwiat schowany pod kopułą innych jest niebieski. Chyba we wrześniu można znowu podsypać. U nas hortensje już przekwitają, ale w Twoich stronach są w doskonałej formie. Może cyknij fotki hortensji sąsiadów, widziałam, że są piękne.
Rosół za 25? ;:224 Może i M by się skusił, choć nie lubi rosołu.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Taki busz hortensji to fajna sprawa
jako ze przepadam za powojnikami powiem ze "Justa" jest przepiekny
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Zielona Aniustrasznie się ciesze ze wpadłaś, będziemy się wymieniać wrażeniami co do kurek. U hodowcy u którego kupiliśmy kury powiedział ze jajka wysiadują tylko i wyłącznie kury jedwabiste czyli te które ty masz. Podobno super kwoki.Nasze dają od 180 do 200jajek rocznie do 3 lat. Kolor i wielkość jajek zależy od jedzenia, warunków życia itd. ale normalnie zawsze zostają w barwie czekoladowej.
Po dwóch dniach chowania się za kurnikiem, nareszcie wyszły z ukrycia. Podcięliśmy trochę skrzydła w razie gdyby co.
Musze tez trochę podkosić trawę mam nadzieje ze nie spanikują.

Obrazek

oh proszę z jaka gracja się porusza :;230 :;230 . Mam nadzieje ze z taka sama gracja da szybko jajka.
Obrazek

Gosiu07 bardzo dziękuje za komplementy :oops:

Mirko, jestem zadowolona z hortensji, nawet posadziłam druga ale tamta chyba z innego gatunku nazywa się 'vanille fraise'. Dała pierwszy kwiat tego roku ale muszę poczekać kilka lat by dały efekt. U nas w Bretanii jak już wspominałam przed każdym domem jest hortensja nikt nie zwraca uwagi, nawet ja. Tak wiec milo się robi jak przypominacie ze najprostsze rzeczy są piękne. A tak na marginesie tez masz hortensje ktora jest bardzo ładna :lol:

Fela szczerze mówiąc podsypałam raz granulkami :oops: chyba za mało ;:182 Fakt ze hortensja jest cały czas na słońcu, muszę zajrzeć pod liście hihi kto wie ...Faktycznie u nas jest bardziej wilgotno wiec kwiaty się trzymają dłużej, tak sobie myślę ze trzeba by podlać bo znowu jest słonce i wiatr to szybko ziemia schnie.

Myślisz o sąsiadach którzy maja niebieskie hortensje? Zrobię fotkę wiesz, oni maja tez lawendę ze można paść !
W ubiegłym roku poprosiłam o kwiatki lawendy, są sympatyczni wiec ścięłam ile chciałam, porobiłam sobie takie torebeczki które włożyłam w pościel. Uszyłam chyba ze 20 hihi a pachną do tej pory.

Dalia chyba 'Aramis' zakwitła nie do końca, ale jest.

Obrazek

Jak widzę ze kiwi i orzechy są na drzewach to mi się przypomina jesień. A ja jesieni nie lubię i tak jakoś nostalgicznie się robi ...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oh IGOR ty u mnie super, odwiedzam regularnie twój watek , ogród masz super!! Piszesz ze u ciebie w Łódzkim kiwi nie urośnie? zimy są ostre ? Moje kiwi daje tyle ze bym mogla wyżywić armie ! I powiem hortensji ze ma wzięcie :tan

Obrazek

To pierwszy zbiór kiwi w ubiegłym roku.
Obrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

igor944 pisze:Nie rozumiem Twojej reakcji na moją wizytę...czy to coś nadzwyczajnego 8-) :?:
..Bardzo lubię kiwi w sałatkach i takie samo... myślę , że by nie przeżyło zimy i ogólnie bo moja sąsiadka
miała sadzonkę i coś jej nie szło.... ;:14 ale mam szklarnię...spróbuję może coś wyjdzie.
Na wiosnę rozejrzę się za nasionami takimi od producenta to będę miał pewność, że mi coś wyrośnie. :P
Masz super ogród, pięknie jest u ciebie jest na czym oko zawiesić, mam jeszcze wymieniać?
Nasze kiwi ma sporo lat, ale kupiłam teściom 1 metrowe drzewko i już podobno da w tym roku.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, obejrzałam cały ogród. Pięknie ;:63 ! Od wczesnej wiosny cały czas coś się dzieje :D Teraz wspaniałe hortensje, warzywnik(zawsze pochwalam ;:108 ) i owoce jak marzenie. Miło popatrzeć jak wygląda ogród w innych warunkach klimatycznych, poznać zupełnie nowe rośliny, albo zobaczyć w gruncie okazy które w Polsce zimują w cieplarniach. Kury mają świetny domek i na pewno szybko się oswoją z wybiegiem. Moje nioski na początku nawet na grzędzie nie umiały usiąść.
Wspaniałe są też relacje z wypraw do parków, bardzo klimatyczne miejsca z duszą :)
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Aniu za czas który poświeciłaś mojemu ogródkowi. Nie wiem jak ty ale my nie zaganiamy kur do spania (nie wiem jak się inaczej wyrazić hihi), one same jak wieczór zapadnie wchodzą do domku później my idziemy zamknąć drzwiczki. Pamiętam moja babcie jak wolała wieczorem ćip , ćip , ćip i goniła kury do kórnika tak wiec się zastanawiam która wersja lepsza. ;:132
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Łał Gosiu ja widzę że ty ogrodniczka ,fermera ,rolniczka .Kwiaty piękne ,kurki zadowolone,uprawa owocowo-warzywna że palce lizać.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Gosiu, ja kurczaki siłą rzeczy muszę łapać i przenosić do kurnika, póki mają osobny przenośny wybieg z dala od dorosłych kur. Natomiast dorosłe, jak tylko zaczyna się ściemniać same się schodzą, dla pewności liczy się stan i zamyka drzwiczki. Czasem jednak pomagamy im z decyzją :lol: kiedy zależy na szybszym zamknięciu kur, wtedy jest i wołanie i nawet łapanie.
Teraz różne nadwyżki z ogrodu możesz dzielić kurom, pewnie chętnie skorzystają z warzyw i owoców. No i trawa w każdej ilości.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Gosiu, jak mnie dawno nie było u Ciebie.
Róże masz powalające. Szczególnie podoba mi się Homage ? Barbara.
Ma piekny kształt i kolor.
Widzę że kury zaczynaja coraz częściej gościć w Waszych ogrodach. Jak na razie nie zaraziłam się :D
Będę oglądać u Ciebie.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Gosiu, zgladaj kiedy będziesz chciała. Rzeczywiście róża "hommage" jest urokliwa, z niektórych jestem bardziej zadowolona z innych mniej. Obecnie staram się zobaczyć kwiaty na własne oczy zanim kupie. Mam cala listę na jesień, zaczynam przygotowywać teren, u nas róże kupuje się mniej więcej od listopada. A przede wszystkim chciałabym mieć róże liany na pergolach czy przed wejściem do domu, zobaczymy co z moich projektów wyjdzie.
Chyba rzeczywiście nastała moda na kury, ja mieszkam w malej mieścinie wszyscy wokół maja drób, nawet konie, osły czy kozy. My nie mamy żadnych zwierząt wiec zdecydowaliśmy się na kury bo i dają jajka. Przyjemne z pożytecznym. Moj mąż wspominał o pszczołach no ale z lekka przesadził hihi.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, spędziłam kilka bardzo przyjemnych godzin w Twoim ogrodzie. Cieszę się bardzo, że przybywa osób hodujących kurki, będzie się z kim dzielić uwagami. Bardzo mi się spodobały te Twoje maransy, ładne i charakterne. Dobrze, że podcięłaś im piórka bo gonitwa za kurami każdego dnia mogłaby spowodować tłumy gapiów pod furtką :;230 . Bardzo przyjemny kurniczek kupiłaś. Widzę, że ma też dodatkowe miejsce na składanie jajek. Mój kurnik jest domkiem dla królików (serio!), nie ma budki na jajka ale za to jest wybieg. Dobre i to.
Z przyjemnością podziwiałam też wspaniałe róże i kamelię (u nas chyba nikt nawet nie próbuje jej zimować). A czereśnia i kiwi rzucają na kolana. Co robisz z taką masą owoców kiwi? Czy one smakują jak zwykłe kiwi?
Wspaniały ogród, będę częstym gościem.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu gorąco witam! Ciesze się ze mile spędziłaś czas w moim Bretońskim ogrodzie, piszesz kilka godzin jejku mam nadzieje ze nie zasnęłaś ! :;230 .
Kurki zaczynają się oswajać dziś wieczorem jadły z ręki mojego męża ! Faktycznie kury maja miejsce na składanie jajek, mam nadzieje ze tam właśnie będą robić w przyszłości ! Widziałam twój kornik jest super twoje jedwabne kurki maja gdzie się wybiegać.

Co do kamelii to ładne drzewko tyle ze niestety u mnie kwiaty opadają wcześnie i ciągle muszę zbierać, jeśli nie to zrobi się ślisko i jest jak na ślizgawce hihi.

Czereśnia jest naprawdę baardzo duza. Musimy ja jakoś podciąć tej jesieni bo zajmuje za dużo miejsca. Drzewo ma około 50 lat tak powiedział sąsiad powiedział który mieszka tu od urodzenia.

Asiu co do smaku kiwi to chyba ma taki sam smak jak wszystkie inne kiwi,tyle ze moje są strasznie włosiste a te ze sklepu gładkie. Od lat nie kupuje kiwi w sklepie bo uważam ze prawdziwy sezon jest na jesieni wiec mam w ogrodzie. Te które są sprzedawane później są przechowywane w lodówkach i nie maja smaku wiec do bani.
Kiwi bardzo dużo daje , przechowujemy w garażu w chłodnym i ciemnym miejscu, nie wiem dokładnie ile nazbieraliśmy skrzynek w ubiegłym roku ale nie dajemy rady zjeść i wydajemy sąsiadom.
Ahhh zapomniałam dodać ze mężuś robi konfitury z kiwi ! są bardzo dobre!
Pozdrawiam i zapraszam ;:138
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Gosiu ale wypasione kiwi :shock: Nawet nie wiedziałam ze tak obficie owocuje.Podobno jest jednym z najzdrowszych owoców :D A konfitury mniam a jeszcze przez M zrobione ;:137
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Gosiu, nie wiem jaka u ciebie pogoda ale u nas jak na jesieni :x Mam Nadzieje ze się rozjaśni i wiatr ustanie. Masz racje kiwi dużo daje i ma dużo witaminy C , zawsze przy śniadaniu dam dzieciom po 2 kiwi taki zastrzyk witaminowy hihi. A mój M jest królem konfitur, bardzo lubi się w to bawić, pyszna tez robi z rabarbaru i suszonych śliwek ;:137
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”