Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
Re: Klonik pokojowy
Moje z tegorocznego siewu już kwitły,dosyć szybko u mnie.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Niewiele poszperałam w korzeniach ,tyle o ile Anetko

Anetko, z moich 20 cm to ma ten najwyższy i teraz robiąc zdjęcie przestawiłam je, zaglądam pod liście, a tam niespodzianka kilka pączków.Już nie narzekam, że nie kwitną. Słabo rosną bo choroby je dręczyły: ziemiórki, mączniak (ślady dalej widać) sama je też trochę dobiłam preparatem BI... bo za silny roztwór zrobiłam. jeszcze prze wakacjami miały po 10 cm, w ostatnim czasie przyspieszyły. 

- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
IwonkoJ z tego co wiem to kloniki nie chorują na mączniaka
Uprawiam je od wielu lat mam ich dziesiątki i wyhodowanych u mnie i sprowadzonych z UE i żaden nigdy nie miał żadnego mączniaka .
Na Twoich zdjęciach nie widać dokładnie ale takie plamki mogą być poparzeniami słonecznymi.
Lekarstwo na ziemiórki to gruboziarnisty piasek ( torft tak nie gnije to i ziemiórki się wyprowadzają
) bo dostępnego działającego preparatu na to nie ma
.
Lepsza już ciężka ziemia z ogrodu niż czysty torf jak się już zalęgną ziemiórki .

Na Twoich zdjęciach nie widać dokładnie ale takie plamki mogą być poparzeniami słonecznymi.
Lekarstwo na ziemiórki to gruboziarnisty piasek ( torft tak nie gnije to i ziemiórki się wyprowadzają

Lepsza już ciężka ziemia z ogrodu niż czysty torf jak się już zalęgną ziemiórki .
Te jasne plamki to ślady po topsinie. Może to była jakaś inna choroba grzybiczna bo po oprysku przestały występować plamki i usychać liście. Wiem ,że z ziemiórkami jest ciężko ciągle coś lata wokół doniczek. Zmienię ziemię może to im pomoże. Z czym pomieszać ten piasek gruboziarnisty?
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Możesz mieszać piasek rzeczny z torfem 1-1 .Żółty piasek nie zdaje egzaminu.
Ja bym tak w ciemno nie pryskała bo możesz im bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Ja bym tak w ciemno nie pryskała bo możesz im bardziej zaszkodzić niż pomóc.

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Muszę znów wysiać kloniki.
Wysiewałam dwa, albo trzy lata temu w lutym, potem posadziłam w ogrodzie, kwitły od lipca cały czas, ale nie zdążyłam przed przymrozkami zabrać do domu i pomarzły.
Wysiewałam dwa, albo trzy lata temu w lutym, potem posadziłam w ogrodzie, kwitły od lipca cały czas, ale nie zdążyłam przed przymrozkami zabrać do domu i pomarzły.
Wysiałam kloniki polskich firm i nawet fajnie wschodzą. Jakoś na wiosnę się przyłożyłam do tej robótki no i teraz męcze je w małych doniczkach bo nie będe miała tyle miejsca dla nich jak je poprzesadzam. I choć są w w wielodoniczce i mają 15cm to i tak puszczają kwiatki(na razie same czerwone).
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Ja je wytępiłam Nomoltem, teraz mam powtykane żółte tabliczki lepowe i ja jakaś przybędzie to kończy żywot na tabliczcezjawka pisze: Lekarstwo na ziemiórki to gruboziarnisty piasek ( torft tak nie gnije to i ziemiórki się wyprowadzają) bo dostępnego działającego preparatu na to nie ma
..

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Kloniki przeniesione do mieszkania kwitną nadal ,mają mnóstwo pąków , ale ciągle czekam na kwiat tego gratisowego Anetko 
Mam na razie trzy kolory.

i maleństwo z jednym pomarańczowym kwiatkiem

Mam na razie trzy kolory.

i maleństwo z jednym pomarańczowym kwiatkiem

U mnie klonik obsypany jest kwieciem, a dwa kolejne już mają pączki, ciekawe czy będą miały inne kolory?
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
witam
co myślicie o wysianiu o tej porze roku nasion klonika pokojoweg,czy ma ktoś jakieś doświadczenie ?
co myślicie o wysianiu o tej porze roku nasion klonika pokojoweg,czy ma ktoś jakieś doświadczenie ?
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Myślę, że jest to niedobry pomysł.
Jest mało światła, siewki będą się płonić.
Jest mało światła, siewki będą się płonić.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis