Ale jakie kwiatostany ? Mój letni ich nie ma i go wiążę, a niech tam, mama wiązała to i ja . A w zimowym ucinam kwiatostany i nie wiążę, bo mama nie wiązała
Czosnek można rozmnożyć poprzez ząbki lub kwiatostan. Roślinę ząbkami sadzi się jesienią lub wczesną wiosną, na glebie przepuszczalnej i bogatej w składniki. Każdy ząbek siedzi się osobno, kilka centymetrów pod ziemią. Rozmnażanie z kwiatostanu wymaga odczekania, aż strzała kwiatowa pęknie i ujawni małe cebulki. Te cebulki można oddzielić od łusek i posadzić podobnie jak ząbki. Optymalny czas sadzenia zależy od strefy klimatycznej, zazwyczaj jesień to dobry okres. Pamiętaj, że dostosowanie do lokalnych warunków może być konieczne.
Jest to czosnek bez ząbków (jak cebula). Po wpisaniu do wyszukiwarki wyświetlają się oferty zakupowe. Ja nie wiem czy to jest taki gatunek bez ząbkowy czy jakoś się uzyskuje taki czosnek - jak mała cebula. Dostałam go od krewnej z Niemiec i zastanawiam się czy można taki uprawiać u siebie w ogrodzie. Dobry w smaku.
Roma
Ja moge sadzic ozimy czosnek, w maju i miec pelnie zbior po 100 dni, zrobilem w tym roku tylko dowodzic z moge, glowki do 6 cm z srednie zabek. Po 60 dni glowka juz moge zabrac. Czosnek potrzebuje tylko 60 dni do robienie jednozabkowy, 90 dni za glowka i 120 dni za bulwki ̶p̶o̶w̶i̶e̶r̶c̶z̶n̶i̶e̶ powietrzne, chodzi mi do pelne dorosly.
̶A̶l̶e̶ ̶m̶u̶s̶z̶e̶s̶z̶ ̶d̶o̶w̶i̶e̶d̶z̶i̶c̶ ̶j̶a̶k̶ ̶p̶r̶z̶e̶c̶h̶o̶w̶a̶c̶.̶ Ale musisz dowiedzieć się jak go przechować.
Chesnok-Scott pisze: ↑27 sie 2023, o 17:20
Ja moge sadzic ozimy czosnek, w maju i miec pelnie zbior po 100 dni, zrobilem w tym roku tylko dowodzic z moge, glowki do 6 cm z srednie zabek. Po 60 dni glowka juz moge zabrac. Czosnek potrzebuje tylko 60 dni do robienie jednozabkowy, 90 dni za glowka i 120 dni za bulwki ̶p̶o̶w̶i̶e̶r̶c̶z̶n̶i̶e̶ powietrzne, chodzi mi do pelne dorosly.
̶A̶l̶e̶ ̶m̶u̶s̶z̶e̶s̶z̶ ̶d̶o̶w̶i̶e̶d̶z̶i̶c̶ ̶j̶a̶k̶ ̶p̶r̶z̶e̶c̶h̶o̶w̶a̶c̶.̶ Ale musisz dowiedzieć się jak go przechować.
Scott - prosimy o poprawną pisownię na forum/Karo
Przepraszam, musze uzywac google translate, polskiego nie ladtwo nauczyc.
Bardzo dziękuję. Właśnie o takie informacje mi chodziło.
Posadzę więc na zimę parę tego czosnku solo aby uzyskać materiał siewny na przyszły rok i z niego wyhodować znowu czosnek solo. Chodzi mi o ten właśnie gatunek (nie wiem jaki to jest), który otrzymałam z informacją, że jest dobry w smaku.
Pozdrawiam
Roma