Bodziszek (Geranium) - wymagania, problemy, choroby, szkodniki
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bodziszek Geranium
Korzeniasty sobie u mnie radzi w półcieniu, kwitnie jakby skąpiej, ale rozrasta się mocno.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
U mnie w cieniu żałobny Samobor jest bykiem, a na słonku taki sobie... Korzeniastego też mam w cieniu, ale on jest ograniczony doniczką, więc się nie rozłazi.
Pozdrawiam - BabajAGA
Dzięki za propozycje.Zakupiłem już sadzonki korzeniastego i odmiany samobor jeszcze bardziej mnie się podoba wiec też zakupię.
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A wiecie co?
W tym roku w Bułgarii w miasteczku Nessebar podpatrzyłam sobie fajne bodziszkowe nasadzenia. Oni tam masowo sadzą bodziszki do glinianych lub kamiennych donic. Taka rozrośnięta kępa wygląda naprawdę ładnie (oczywiscie dotyczy to tych odmian, które mają ładne liście po kwitnieniu i zwarty pokrój, pewnie w grę wchodziłby np. bodziszek Renarda).
W tym roku w Bułgarii w miasteczku Nessebar podpatrzyłam sobie fajne bodziszkowe nasadzenia. Oni tam masowo sadzą bodziszki do glinianych lub kamiennych donic. Taka rozrośnięta kępa wygląda naprawdę ładnie (oczywiscie dotyczy to tych odmian, które mają ładne liście po kwitnieniu i zwarty pokrój, pewnie w grę wchodziłby np. bodziszek Renarda).
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Masz może zdjecia? Rosną one u nich oczywiście w cieniu? Zadaję takie pytanie, bo Bułgaria za bardzo kojarzy mi się ze słońcem ... Jakie Bodziszki mają zwarty pokrój? U mnie jeszcze młode roślinki, niektóre za bardzo się porozłaziły ,....
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Renarda, Sirak, Rosemoor, Midnight Reider, Versicolor, Waegrave Pink, Mrs Cendall Clark, Springtime.
Oczywiście kępy się rozrastają szybciej lub wolniej ( u żałobnego szybciej), ale to nie są odmiany pełzające jak np. korzeniasty.
Oczywiście kępy się rozrastają szybciej lub wolniej ( u żałobnego szybciej), ale to nie są odmiany pełzające jak np. korzeniasty.
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Oliwko, baardzo jestem ciekawa wiosny i bodziszków które od ciebie dostałam
Część z nich ładnie się przyjęła, będziemy identyfikować wiosną 

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Oj, niestety nie mam. A szkoda, bo sympatyczna ciekawostka. Stawiają je raczej w półcieniu, bo na słonecznych stanowiskach musieliby dużo podlewać.Lorrie pisze:Masz może zdjecia? Rosną one u nich oczywiście w cieniu? Zadaję takie pytanie, bo Bułgaria za bardzo kojarzy mi się ze słońcem ... ,....
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Violalpina
- 100p
- Od: 18 sie 2012, o 00:30
Chciałabym zapytać - które z bodziszków zmieniają kolor liści na jesień (na jaki?) i które wypuszczają najwcześniej liście na wiosnę (czy mniej więcej w tym samym czasie)?
Witam miłośników bodziszków i tak sobie myślę że po części i ja do nich należę . Jestem tu od niedawna ,ale przyznaję że największe wrażenie na mnie robi malutka odmiana bodziszka ,,Balerina ''. Te prążki na płatkach są niesamowite i tu moje pytanie ; MOŻE KTOŚ Z WAS MÓGŁ BY MI PODAĆ NAZWY ODMIAN właśnie takich karzełków . Są urocze i nie zajmują sporo miejsca na skalnych półkach .
Justyś i jej kwiatki :sprzedam ,poszukuję
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 wrz 2012, o 20:52
Czy bodziszek wielkopłatkowy można rozmnożyć z nasion?
-
- 50p
- Od: 19 lut 2013, o 09:26
Witam
, rozmnaża się przez podział rośliny, wysiew nasion oraz sadzonki kłączowe w terminie od grudnia do marca.

Pozdrawiam
- magenta
- Kontakt:
Agatko jesteś pewna, na tym blogu było, że bodziszek ...
- magenta
- Kontakt:
Agatko, tak...sprawdziłam w necie...uderzająco podobne kwiatki do bodziszka 

- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Myśle posadzić bodziszki pod bzem. Czy to dobry pomysł? A jeśli tak to jaki polecacie?
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago