Moje królestwo
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje królestwo
Jolu, udanych wakacji! Odpocznij sobie solidnie i pamiętaj o nas po powrocie, bo tak pięknego ogrodu będzie brakować na forum przez te dwa tygodnie 

- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Miłego wypoczynku

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

Witajcie serdecznie po urlopie
Majka, Aniu - dziękuję za życzenia. Wakacje były udane, słoneczna Bułgaria okazała się mniej słoneczna niż Polska w tym roku
, ale i tak było świetnie. Jedyną niedogodnością był brak mojego ogrodu, szkoda, że nie można go zabierać ze sobą
. Pomimo opieki mojej mamy, ogród nieco zdziczał i czeka mnie jeszcze mnóstwo pracy, ale to sama przyjemność.
A wracając jeszcze do wyjazdu to myślę, że mój mąż wiedział co robi rezerwując właśnie to miejsce, gdyż było tam mnóstwo pięknych roślin i kwiatów. Nazywało się to Garden of Eden i rzeczywiście tak się można było poczuć, właściciel przykładał ogromną wagę do kompozycji i pielęgnacji roślin
, oczywiście ku mojemu ogromnemu zadowoleniu
. Mówiąc więc w skrócie, wakacje udane, a miejsce polecam szczególnie wszystkim ogrodnikom.
Ostatnie ocalałe róże nostalgia

róża kupiona z nazwą Wenecja

Niestety to już wszystkie nadające się do pokazania, resztę przycinam i czekam na następne kwitnienie :P
To teraz lilie
Pink Giant

Robert Swanson

Sweet Surrender

Space Mountain

Montego Bay

Póki co tyle, ale później jeszcze coś wkleję.
To jeszcze kolejne lilie
Red Velvet

African Queen

Bonbini

Nadrobię zaległości, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale nie miałam czasu przed wyjazdem
Zielona_Aniu - nostalgia dość długo kwitnie i kwiat ładnie się prezentuje, moja ma tylko niestety problem z plamistością.
Iza ( Tamaryszek) - pomidory mam tylko w szklarni, niestety nie wiem co to za odmiana (tzn. nie pamiętam)
Haniu - miło mi, że zidentyfikowałaś swoją różę.
Empuza - w Twoich ustach pochwała to prawdziwy zaszczyt biorąc pod uwagę Twój dopieszczony ogród.
Priam - dziękuję za identyfikację Rh
Maryna - moja nostalgia też malutka, z jesiennych nasadzeń i dodatkowo też podmarzła.
Jak już pisałam pracy w ogrodzie mnóstwo, wczoraj udało mi się uporządkować jedną z rabat ( pot ciekł mi nie powiem po czym
)
A oto ona po, szkoda że nie zrobiłam zdjęć przed.

Muszę się jeszcze pochwalić. Otóż kupiłam wiosna dwie ryby do oczka, a po przyjeździe ku mojemu zdziwieniu odkryłam setki maleńkich rybek - może ktoś chętny, mogę trochę oddać

Majka, Aniu - dziękuję za życzenia. Wakacje były udane, słoneczna Bułgaria okazała się mniej słoneczna niż Polska w tym roku

A wracając jeszcze do wyjazdu to myślę, że mój mąż wiedział co robi rezerwując właśnie to miejsce, gdyż było tam mnóstwo pięknych roślin i kwiatów. Nazywało się to Garden of Eden i rzeczywiście tak się można było poczuć, właściciel przykładał ogromną wagę do kompozycji i pielęgnacji roślin

Ostatnie ocalałe róże nostalgia

róża kupiona z nazwą Wenecja

Niestety to już wszystkie nadające się do pokazania, resztę przycinam i czekam na następne kwitnienie :P
To teraz lilie
Pink Giant

Robert Swanson

Sweet Surrender

Space Mountain

Montego Bay

Póki co tyle, ale później jeszcze coś wkleję.

To jeszcze kolejne lilie
Red Velvet

African Queen

Bonbini

Nadrobię zaległości, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale nie miałam czasu przed wyjazdem

Zielona_Aniu - nostalgia dość długo kwitnie i kwiat ładnie się prezentuje, moja ma tylko niestety problem z plamistością.
Iza ( Tamaryszek) - pomidory mam tylko w szklarni, niestety nie wiem co to za odmiana (tzn. nie pamiętam)
Haniu - miło mi, że zidentyfikowałaś swoją różę.
Empuza - w Twoich ustach pochwała to prawdziwy zaszczyt biorąc pod uwagę Twój dopieszczony ogród.
Priam - dziękuję za identyfikację Rh
Maryna - moja nostalgia też malutka, z jesiennych nasadzeń i dodatkowo też podmarzła.
Jak już pisałam pracy w ogrodzie mnóstwo, wczoraj udało mi się uporządkować jedną z rabat ( pot ciekł mi nie powiem po czym

A oto ona po, szkoda że nie zrobiłam zdjęć przed.

Muszę się jeszcze pochwalić. Otóż kupiłam wiosna dwie ryby do oczka, a po przyjeździe ku mojemu zdziwieniu odkryłam setki maleńkich rybek - może ktoś chętny, mogę trochę oddać

Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Jolu, po dłuższej nieobecności jestem w Twoim ogródku :P
Kocham lilie, więc Twoje fotki obejrzałam z wielką przyjemnością
Uporządkowana rabata wygląda świetnie - bujna i kolorowa, a kropkę nad i stanowi obwódka z aksamitek
Kocham lilie, więc Twoje fotki obejrzałam z wielką przyjemnością

Uporządkowana rabata wygląda świetnie - bujna i kolorowa, a kropkę nad i stanowi obwódka z aksamitek

- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Śliczna rabata
a lilie masz przepiękne ja dopiero mam dwie ale chyba na jesień zrobię większy zakup

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

Oj, ja też ściubię na jesienne zakupy- lilie, cebulowe, róże, iglaki... Jak zwykle piękne widoczki. Proszę o kolejne plany ogólne!
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
We wszystkich ogrodach lilie...lilie...liliowce...róże... barwnie ... kolorowo
taki czas...pięknie u Ciebie Jolu!Dzisiaj troszkę chłodniej ...rześko i deszczyk przeleciał ,oddech od upałów

Jestem pod wrażeniem twojego ogrodu. Przepiękne krzewy, róże, lilie, wszystko. Piękne kompozycje. 

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Jolu, a może jakieś zdjęcie zieleni bułgarskiej? Coś przywiozłaś do ogrodu?
Twoja rabata prezentuje się wspaniale, jakby wcale nie przeszkadzał jej upał i susza.
Lilie piękne, zwłaszcza ta pierwsza mi się spodobała, ma subtelny kolor i tak ładnie przepuszcza światło.
Twoja rabata prezentuje się wspaniale, jakby wcale nie przeszkadzał jej upał i susza.
Lilie piękne, zwłaszcza ta pierwsza mi się spodobała, ma subtelny kolor i tak ładnie przepuszcza światło.
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Witaj
Obejrzałam sobie Twoje Królestwo i bardzo mi sie podoba, zwłaszcza azalie, rh i cała reszta roślinna aktualnie kwitnąca.
Kwasolubne to moja wielka miłość
Historia o azalii wzruszająca i bardzo mi bliska
, ja także czasami wchodzę do czyjegoś ogródka i rozmawiam sobie z właścicielami...fajnie tak nawiązywać kontakty
Ostatnio coraz częściej mi się to zdarza
Wszystkie zakątki masz takie dopracowane np. z trawami,przed domkiem, czy te rabatki z warzywami,truskawkami na podwyższeniu- takie nietypowe rozwiązanie ale jakie pomysłowe.
Mam pytanie odnośnie tej uporządkowanej rabaty-chociaż wcześniej nie było źle,tylko tak bardziej naturalnie
A aksamitki w tym miejscu rozświetlają całość i przyciągają wzrok, brawo!!! . Jak robisz tą obwódkę przy trawniku? Ja próbowałam u siebie w jednym miejscu, ale jakoś nie tak jak bym chciała wychodzi końcowy efekt....jakoś niechlujnie
Ziemia z rabaty jest niżej niż trawnik? A co z zarastaniem trawy? Nie zarasta tak szybko?
Proszę o przepis
Pozdrawiam.Anna

Obejrzałam sobie Twoje Królestwo i bardzo mi sie podoba, zwłaszcza azalie, rh i cała reszta roślinna aktualnie kwitnąca.

Wszystkie zakątki masz takie dopracowane np. z trawami,przed domkiem, czy te rabatki z warzywami,truskawkami na podwyższeniu- takie nietypowe rozwiązanie ale jakie pomysłowe.
Mam pytanie odnośnie tej uporządkowanej rabaty-chociaż wcześniej nie było źle,tylko tak bardziej naturalnie

Proszę o przepis

Pozdrawiam.Anna
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
Jak miło, tyle gości
A ja byłam wczoraj w ogrodniczym
(nie powinnam tam jeździć
), później pokażę moje zdobycze.
To tym razem odpowiem od końca.
Ann-ka72 - witaj w moich skromnych progach
Jeśli chodzi o obwódkę to przycinam ją takimi nożycami do trawy bardzo krótko, tak co drugie koszenie, tzn. co dwa tygodnie. Oczywiście trzeba co jakiś czas plewić, bo co nieco zarasta, ale ja nie lubię żadnych płotków itp., więc dłubię
Dziękuję za pochwały, te rabaty warzywne już zastałam, tylko je co nieco zmodyfikowałam
.
Zielona Aniu - zdjęcie będzie, a z Bułgarii przywiozłam jedynie słońce i słomkowy kapelusz
Rośliny w większości takie jak u nas, tylko nieco bujniejsze, urzekły mnie tam hibiskusy, tylko nie wiem czy u nas jednak nie przemarzną.
marpa - masz rację, trochę oddechu, jak dla mnie taka pogoda mogłaby zostać
Iza, dala, majka- dziękuję
i zapraszam częściej
Cebulla - ja muszę się przyznać, że zrobiłam już jakieś zakupy cebulowe
(tzn. dopiero zamówiłam na alle na jesień). A jeśli chodzi o plany ogólne to postaram się.
Później wkleję jakieś zdjęcia, bo teraz czas do ogrodu

A ja byłam wczoraj w ogrodniczym

To tym razem odpowiem od końca.
Ann-ka72 - witaj w moich skromnych progach

Dziękuję za pochwały, te rabaty warzywne już zastałam, tylko je co nieco zmodyfikowałam

Zielona Aniu - zdjęcie będzie, a z Bułgarii przywiozłam jedynie słońce i słomkowy kapelusz

marpa - masz rację, trochę oddechu, jak dla mnie taka pogoda mogłaby zostać

Iza, dala, majka- dziękuję

Cebulla - ja muszę się przyznać, że zrobiłam już jakieś zakupy cebulowe

Później wkleję jakieś zdjęcia, bo teraz czas do ogrodu

Moje królestwo
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Podoba mi się ta uporządkowana rabata. Lilie też, szkoda, że nie podpisałaś odmian, zawsze można sobie "wciągnąć" na listę wymarzonych zakupów. Ciekawa jestem innych Twoich rabat...
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Miło u Ciebie pospacerować pomiędzy cudownymi rabatkami

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam hibiskusa i nie przemarza mimo że w tym roku zima nas nie oszczędzała. Tylko kwitną u nas póżniej A pokażesz kawałek tego bułgarskiego raju?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu