Moje królestwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Re: Moje królestwo

Post »

Cudny trawnik. Gratuluję :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, udanych wakacji! Odpocznij sobie solidnie i pamiętaj o nas po powrocie, bo tak pięknego ogrodu będzie brakować na forum przez te dwa tygodnie :D
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Miłego wypoczynku :D :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie serdecznie po urlopie :)
Majka, Aniu - dziękuję za życzenia. Wakacje były udane, słoneczna Bułgaria okazała się mniej słoneczna niż Polska w tym roku :wink: , ale i tak było świetnie. Jedyną niedogodnością był brak mojego ogrodu, szkoda, że nie można go zabierać ze sobą :wink:. Pomimo opieki mojej mamy, ogród nieco zdziczał i czeka mnie jeszcze mnóstwo pracy, ale to sama przyjemność.
A wracając jeszcze do wyjazdu to myślę, że mój mąż wiedział co robi rezerwując właśnie to miejsce, gdyż było tam mnóstwo pięknych roślin i kwiatów. Nazywało się to Garden of Eden i rzeczywiście tak się można było poczuć, właściciel przykładał ogromną wagę do kompozycji i pielęgnacji roślin :) , oczywiście ku mojemu ogromnemu zadowoleniu :D . Mówiąc więc w skrócie, wakacje udane, a miejsce polecam szczególnie wszystkim ogrodnikom. :twisted:

Ostatnie ocalałe róże nostalgia
Obrazek

róża kupiona z nazwą Wenecja
Obrazek
Niestety to już wszystkie nadające się do pokazania, resztę przycinam i czekam na następne kwitnienie :P

To teraz lilie
Pink Giant
Obrazek
Robert Swanson
Obrazek
Sweet Surrender
Obrazek
Space Mountain
Obrazek
Montego Bay
Obrazek

Póki co tyle, ale później jeszcze coś wkleję. :twisted:

To jeszcze kolejne lilie
Red Velvet
Obrazek
African Queen
Obrazek
Bonbini
Obrazek

Nadrobię zaległości, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale nie miałam czasu przed wyjazdem :oops:
Zielona_Aniu - nostalgia dość długo kwitnie i kwiat ładnie się prezentuje, moja ma tylko niestety problem z plamistością.
Iza ( Tamaryszek) - pomidory mam tylko w szklarni, niestety nie wiem co to za odmiana (tzn. nie pamiętam)
Haniu - miło mi, że zidentyfikowałaś swoją różę.
Empuza - w Twoich ustach pochwała to prawdziwy zaszczyt biorąc pod uwagę Twój dopieszczony ogród.
Priam - dziękuję za identyfikację Rh
Maryna - moja nostalgia też malutka, z jesiennych nasadzeń i dodatkowo też podmarzła.

Jak już pisałam pracy w ogrodzie mnóstwo, wczoraj udało mi się uporządkować jedną z rabat ( pot ciekł mi nie powiem po czym :wink: )
A oto ona po, szkoda że nie zrobiłam zdjęć przed.
Obrazek

Muszę się jeszcze pochwalić. Otóż kupiłam wiosna dwie ryby do oczka, a po przyjeździe ku mojemu zdziwieniu odkryłam setki maleńkich rybek - może ktoś chętny, mogę trochę oddać :heja
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
x-d-a

Post »

Jolu, po dłuższej nieobecności jestem w Twoim ogródku :P
Kocham lilie, więc Twoje fotki obejrzałam z wielką przyjemnością :lol:
Uporządkowana rabata wygląda świetnie - bujna i kolorowa, a kropkę nad i stanowi obwódka z aksamitek ;:63
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Śliczna rabata ;:138 ;:138 ;:138 a lilie masz przepiękne ja dopiero mam dwie ale chyba na jesień zrobię większy zakup :wink: :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Oj, ja też ściubię na jesienne zakupy- lilie, cebulowe, róże, iglaki... Jak zwykle piękne widoczki. Proszę o kolejne plany ogólne!
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

We wszystkich ogrodach lilie...lilie...liliowce...róże... barwnie ... kolorowo 8-) :shock: taki czas...pięknie u Ciebie Jolu!Dzisiaj troszkę chłodniej ...rześko i deszczyk przeleciał ,oddech od upałów :heja
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Jestem pod wrażeniem twojego ogrodu. Przepiękne krzewy, róże, lilie, wszystko. Piękne kompozycje. :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Jolu, a może jakieś zdjęcie zieleni bułgarskiej? Coś przywiozłaś do ogrodu?
Twoja rabata prezentuje się wspaniale, jakby wcale nie przeszkadzał jej upał i susza.
Lilie piękne, zwłaszcza ta pierwsza mi się spodobała, ma subtelny kolor i tak ładnie przepuszcza światło.
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj :wit

Obejrzałam sobie Twoje Królestwo i bardzo mi sie podoba, zwłaszcza azalie, rh i cała reszta roślinna aktualnie kwitnąca. :) Kwasolubne to moja wielka miłość ;:167 ;:167 :wink: Historia o azalii wzruszająca i bardzo mi bliska :oops: , ja także czasami wchodzę do czyjegoś ogródka i rozmawiam sobie z właścicielami...fajnie tak nawiązywać kontakty :) Ostatnio coraz częściej mi się to zdarza :oops:

Wszystkie zakątki masz takie dopracowane np. z trawami,przed domkiem, czy te rabatki z warzywami,truskawkami na podwyższeniu- takie nietypowe rozwiązanie ale jakie pomysłowe.

Mam pytanie odnośnie tej uporządkowanej rabaty-chociaż wcześniej nie było źle,tylko tak bardziej naturalnie :) A aksamitki w tym miejscu rozświetlają całość i przyciągają wzrok, brawo!!! . Jak robisz tą obwódkę przy trawniku? Ja próbowałam u siebie w jednym miejscu, ale jakoś nie tak jak bym chciała wychodzi końcowy efekt....jakoś niechlujnie ;:223 ;:223 Ziemia z rabaty jest niżej niż trawnik? A co z zarastaniem trawy? Nie zarasta tak szybko?
Proszę o przepis :D

Pozdrawiam.Anna
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Jak miło, tyle gości :D
A ja byłam wczoraj w ogrodniczym :tan (nie powinnam tam jeździć :wink: ), później pokażę moje zdobycze.

To tym razem odpowiem od końca.
Ann-ka72 - witaj w moich skromnych progach :wit Jeśli chodzi o obwódkę to przycinam ją takimi nożycami do trawy bardzo krótko, tak co drugie koszenie, tzn. co dwa tygodnie. Oczywiście trzeba co jakiś czas plewić, bo co nieco zarasta, ale ja nie lubię żadnych płotków itp., więc dłubię :lol:
Dziękuję za pochwały, te rabaty warzywne już zastałam, tylko je co nieco zmodyfikowałam :twisted: .
Zielona Aniu - zdjęcie będzie, a z Bułgarii przywiozłam jedynie słońce i słomkowy kapelusz :wink: Rośliny w większości takie jak u nas, tylko nieco bujniejsze, urzekły mnie tam hibiskusy, tylko nie wiem czy u nas jednak nie przemarzną.
marpa - masz rację, trochę oddechu, jak dla mnie taka pogoda mogłaby zostać :)
Iza, dala, majka- dziękuję :) i zapraszam częściej :)
Cebulla - ja muszę się przyznać, że zrobiłam już jakieś zakupy cebulowe :oops: (tzn. dopiero zamówiłam na alle na jesień). A jeśli chodzi o plany ogólne to postaram się. ;:108

Później wkleję jakieś zdjęcia, bo teraz czas do ogrodu :D
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Podoba mi się ta uporządkowana rabata. Lilie też, szkoda, że nie podpisałaś odmian, zawsze można sobie "wciągnąć" na listę wymarzonych zakupów. Ciekawa jestem innych Twoich rabat...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Miło u Ciebie pospacerować pomiędzy cudownymi rabatkami ;:138
;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Mam hibiskusa i nie przemarza mimo że w tym roku zima nas nie oszczędzała. Tylko kwitną u nas póżniej A pokażesz kawałek tego bułgarskiego raju?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”