Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
mramra
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lis 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagody goji ( kolcowój pospolity )

Post »

W tamtym roku miałem też taką sytuację
Silny wzrost, pózne kwitnienie, sporo owoców których większość nie dojrzała
W tym roku mocno przyciąłem ( aby mieć zwarty krzak) i przesadziłem
Ma już owoce i dalej kwitnie
Czeka go jeszcze przycięcie aby nie pokładał się na boki
Znosi cięcia doskonale
krzychooo01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2012, o 12:53

Post »

witam, oto moje jagody, myslicie że można je już rozsadzić, jakieś rady jak to zrobić aby ich nie uszkodzić? Obrazek
Tooomek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2012, o 11:41

Post »

Witam

Z nasion owoców goji wyhodowałem takie oto roslinki:

Obrazek

Podobno trzeba rozsadzać do doniczek dopiero jak osiągną 10cm, chciałbym się dowiedzieć czy nic im nie będzie jeżeli pierwszą zimę spędzą na parapecie w mieszkaniu, nie sądzę żeby urosły w tym roku do rozmiaru 10cm.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mramra pisze:W tamtym roku miałem też taką sytuację
Silny wzrost, pózne kwitnienie, sporo owoców których większość nie dojrzała
W tym roku mocno przyciąłem ( aby mieć zwarty krzak) i przesadziłem
Ma już owoce i dalej kwitnie
Czeka go jeszcze przycięcie aby nie pokładał się na boki
Znosi cięcia doskonale
Mam krzew od trzech lat kwitł we wrześniu i oczywiście nie zawiązywał owoców. W zeszłym roku mocno przycięłam, ale sytuacja taka sama. Myślę przesadzić, ale nie bardzo wiem jakie warunki jej stworzyć. W naturze to jest krzew,który rośnie w rowach, czyli prawie chwast.
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Od: 30 cze 2012, o 11:03
Kontakt:

Post »

Tooomek pisze:Witam

Z nasion owoców goji wyhodowałem takie oto roslinki:

Obrazek

Podobno trzeba rozsadzać do doniczek dopiero jak osiągną 10cm, chciałbym się dowiedzieć czy nic im nie będzie jeżeli pierwszą zimę spędzą na parapecie w mieszkaniu, nie sądzę żeby urosły w tym roku do rozmiaru 10cm.
Teraz rozsadź do doniczek najlepiej 8x8x14 albo lepiej 12x12x21 ... system korzeniowy mają pionowy wiec wymagają wysokich i wąskich doniczek. Pod koniec września wstaw rośliny do chłodnego miejsca - temp. w okolicach + 10 ... +1 stopni i niech czekają do wiosny.
..... na wiosnę gdy będą miały 10 - 15 cm przytnij im czubki - zaczną sie rozkrzewiać (naturalnie jeśli chcesz mieć krzewy 2m a nie pnącze dorastające do nawet - uwaga 15 metrów).
Jak coś służę radą i pomocą ...
PS. Z jakimi szkodnikami kolcowojów się spotkaliście osobiście ?
PS2. Parę fotek ze swojej hodowli poniżej ...

Kiełkujące L.Ch:
Obrazek

Początki szkółki:
Obrazek

A tak wyglądają po rozsadzie z wielodoniczek do doniczek produkcyjnych 9x9x10 :
Obrazek

Obrazek

I można powiedzieć efekt optymalny (sprzedażowy, tudzież gotowy do sadzenia na polu )
Obrazek

:wit :wit :wit :heja :heja :heja ;:63 ;:63 ;:63
Tooomek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2012, o 11:41

Post »

Dzięki za odpowiedź.

Muszę nabyć w/w doniczki i rozsadzić.
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Kontakt:

Post »

Najprościej kup na allegro ;) szukaj pod "doniczki produkcyjne" ;:136
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Kontakt:

Post »

krzychooo01 pisze:witam, oto moje jagody, myslicie że można je już rozsadzić, jakieś rady jak to zrobić aby ich nie uszkodzić? Obrazek
Rozsadzaj ... tylko nie zalej ich przy tym wodą.
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13

Post »

Witam wszystkich,

mój kolcowój (lycium chinese),wychodowany z nasion w tym roku, ma obecnie około 125 cm i nie widzi mu się aby przestać rosnąć. Prysnąłem go już dwa razy siarczanem potasu na drewnienie. Wcześniej rozsypałem obok niego wapno dolomitowe bo podobno gleba zasadowa jest potrzeba do wiązania owoców. Rośliny nie przycinałem i nie zgadzam się z tym aby ją przycinać na niewielkiej wysokości tak aby powstała z niej forma krzewu. Na zagranicznych stronach podawane są trzy formy prowadzenia kolcowoju i żadna z nich nie jest krzewem a wręcz są to drzewka formowane np. jako korona osiowa.W moim przypadku na wysokości około 70 cm zaczęły powstawać gałęzie boczne które wydaje mi się, że wyrastają pod dobrym kątem czyli nieostrym.
Nie zauważyłem szkodników atakujących roślinę.

pozdrawiam Forumowiczów :)
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Kontakt:

Post »

Zatorzanin pisze:Witam wszystkich,

mój kolcowój (lycium chinese),wychodowany z nasion w tym roku, ma obecnie około 125 cm i nie widzi mu się aby przestać rosnąć. Prysnąłem go już dwa razy siarczanem potasu na drewnienie. Wcześniej rozsypałem obok niego wapno dolomitowe bo podobno gleba zasadowa jest potrzeba do wiązania owoców. Rośliny nie przycinałem i nie zgadzam się z tym aby ją przycinać na niewielkiej wysokości tak aby powstała z niej forma krzewu. Na zagranicznych stronach podawane są trzy formy prowadzenia kolcowoju i żadna z nich nie jest krzewem a wręcz są to drzewka formowane np. jako korona osiowa.W moim przypadku na wysokości około 70 cm zaczęły powstawać gałęzie boczne które wydaje mi się, że wyrastają pod dobrym kątem czyli nieostrym.
Nie zauważyłem szkodników atakujących roślinę.

pozdrawiam Forumowiczów :)
Gratulacje - użyłeś odpowiednich nawozów skoro tak pięknie wyrósł kolcowój ... w ciągu roku 125 cm ... azot duuzo azotu chyba dałeś na początku wzrostu. Mam nadzieje że roślinka zdąży zdrewnieć po tym potasie. Swoją drogą ... nie patrz na strony zachodnie - bo zachód nie ma żadnego doświadczenia w prowadzeniu kolcowojów (wymień mi choć jadną zachodnią plantację kolcowoju ) - petrz na wschód .. i to daleki - czytaj chiny ;)
Szkodniki ... skoro masz 1 roslinke jeszcze moze jej nie wyczoly ;) i niech tak zostanie - powodzenia.
Zatorzanin
100p
100p

Post »

Stosowałem nawozy te same jakie dla rosnącej winorośli, czyli zasilałem florovitem co tydzień (3% azotu) oraz dwukrotnie nawozem specjalnie dedykowanym dla winorośli (20 % azotu). Zauważyłem, że roślina dopiero w pewnym momencie mocno ruszyła, jak miała około 70 cm. Co ciekawe na wysokości około 40 cm jest takie jakby zgrubienie/przełamanie i do tego miejsca roślina fajnie drewnieje a powyżej dopiero za to się zabiera.
Czytałem strony wschodnie/chińskie (anglojęzyczne) na temat uprawy ale generalnie wszyscy piszą jedno i to samo.
Brysiak, jeśli możesz to podeślij link gdzie wyczytałeś, że w Chinach za bardzo nawożą mocznikiem/chemią.
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Kontakt:

Post »

Zatorzanin pisze:Stosowałem nawozy te same jakie dla rosnącej winorośli, czyli zasilałem florovitem co tydzień (3% azotu) oraz dwukrotnie nawozem specjalnie dedykowanym dla winorośli (20 % azotu). Zauważyłem, że roślina dopiero w pewnym momencie mocno ruszyła, jak miała około 70 cm. Co ciekawe na wysokości około 40 cm jest takie jakby zgrubienie/przełamanie i do tego miejsca roślina fajnie drewnieje a powyżej dopiero za to się zabiera.
Czytałem strony wschodnie/chińskie (anglojęzyczne) na temat uprawy ale generalnie wszyscy piszą jedno i to samo.
Brysiak, jeśli możesz to podeślij link gdzie wyczytałeś, że w Chinach za bardzo nawożą mocznikiem/chemią.

Mogą być cytaty ze stron chińskich lub ... zachodnio - azjatyckich ?
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Kontakt:

Post »

Poszukam .. póki masz co masz cos o uprawie ;)
masz tu cos od chinskich mediow ...
http://translate.google.pl/translate?hl ... 0Q7gEwAzgK

Brysiak pisze:
Zatorzanin pisze:Stosowałem nawozy te same jakie dla rosnącej winorośli, czyli zasilałem florovitem co tydzień (3% azotu) oraz dwukrotnie nawozem specjalnie dedykowanym dla winorośli (20 % azotu). Zauważyłem, że roślina dopiero w pewnym momencie mocno ruszyła, jak miała około 70 cm. Co ciekawe na wysokości około 40 cm jest takie jakby zgrubienie/przełamanie i do tego miejsca roślina fajnie drewnieje a powyżej dopiero za to się zabiera.

Mogą być cytaty ze stron chińskich lub ... zachodnio - azjatyckich ?
Zatorzanin
100p
100p

Post »

generalnie interesuje mnie wszystko, ale najlepiej w wersji anglojęzycznej.
Zapytam przy okazji, czy to Ty ogłaszałeś się w pewnym miesięczniku co do kolcowoja ?
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Kontakt:

Post »

A dokladnie o jakim ogloszeniu piszesz?
Cos tam oglaszalem ;)
Zablokowany