Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Hej Izo!
Piękne są te różowe tulipany...Z taką zieloną kreseczką na zewnętrznych płatkach przypominają odmianę virindiflora, ale tamta jest uboższa w płatki...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie!
Byłam dziś na rynku i poprawiłam sobie humor. Kupiłam 2 kolejne cebulki liliowe ( :roll: ), białego jaskra azjatyckiego ( kwitnącego już), hiacynta w kolorze lila, wilczomlecz o czerwonych liściach, sanguinarie i serduszkę - Dicentra cucularia oraz kilka bratków na kuchenne okno.

Obrazek Obrazek Obrazek

Aga - te tulipanki tylko przypominają virindiflora. To tulipany greiga - niskie, wczesne. Mają dużo uroku. Zdjęcie jest troszkę prześwietlone i nie oddaje w pełni ich koloru. Poza tym ten jakby się zmieniał w ciągu dnia. Motylki lubią mój skalniak :D

Dzięki Jacku! Szczerze mówiąc to nie jestem pewna czy to były "Ice King" czy "Dick Wilden" - całkiem spłowiała mi tabliczka przy nich. Tak czy inaczej szkoda...Pierwiosnków trochę już nazbierałam różnych. Nie wszystkie jeszcze kwitną. Nawet nie wiem skąd mam tego bordowego. A typowo czerwonego chyba nie mam żadnego. Wymianka?

Miiriam - wygląda na to, że te tulipanki mam już w 3 różnych miejscach :evil: - a miały być inne...Nawet w sklepach ogrodniczych bywają pomyłki. Na dniach tam będę to złożę zażalenie :lol:

Mariolko - u Ciebie cieplej to i motylki żywsze :wink: U mnie często mają zmarznięte skrzydełka - szczególnie rano...

Janeczko - u mnie za motylkami biegam ja z aparatem :;230 Sasanek mam już 4 kolory i sama nie wiem, który ładniejszy. Cieszę się, że przeżyły zimę na skalniaku i mam nadzieję na duże kępy w przyszłości.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, piękne zakupy. Jaskier w białym kolorze jest uroczy, bardziej mi sie podoba niż te jaskrawe. I kokoryczka
śliczna akurat na skalniak. Wklej jeszcze wilczomlecza jak będziesz robić zdjęcia.
Motylek rozczulający na tych białych kamieniach ;:138
Uściski :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Izuniu. Bardzo Ci współczuję tej kradzieży. Wiem jak to boli. Widzę wszędzie jednak to się zdarza. U nas w sobotę spalono znów jedną altankę drewnianą i to ludziom, którzy dopiero w ubiegłym roku postawili nową po poprzednim pożarze. Tym dopiero współczuję. I masz rację najlepszą pociechą są nowe baaardzo udane zakupy. Oznacz sobie dobrze miejsce sangwinarii, gdyż ona szybko znika po przekwitnięciu. Przez pewien czas utrzymują się liście a potem i one znikają.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

widzę że kupiłaś sobie biała serduszkę , mam liliową i dopiero ma pąki ..,jaskry posadziłam razem z anemonami ,jeszcze nie wschodzą ... a mnie nie chcą zabierać na zakupy za karę że już w tym roku wydałam kupę forsy ale kupiłam sobie sporo skalniaczków ,przecież nie będzie z samych kamieni oraz upragnione krzewy , których u nas wcale nie ma ,,, a chciałabym kupić sobie jeszcze sasanki ,,,
może namówię córkę w sobotę na bazarek ... słucham pogody Zalewski mówi o mrozie i przenikliwej zimnej ,śnieżnej pogodzie i to ma być do niedzieli a później znowu ciepło .. ciekawe jak wpłynie to na kwiaty , niektóre trzeba będzie okrywać...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś kupiłaś piękne roślinki, wspaniale wzbogacą Twój ogródek. Ślicznie kwitną tulipanki, ta kępa Tarda na skalniaczku cudnie wyglada :D
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Super zakupy! I wszystko w bieli. Ciekawa ta serduszka - muszę na taką zapolować.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, gratuluję zakupów!! Dobrze, że chociaż tak mozna poprawić sobie humor :)
Kwitną już u Ciebie moje ulubione tarda :) Na Mazowszu prawie jak na Syberii, rośliny znowu przystopowały :(
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wszystkich cieplutko!

Wczoraj pogoda była nieciekawa, ale dzisiaj jest koszmarna :!: Jest tak lodowato, że dosłownie ręce marzną. Do tego regularnie są opady deszczu. Na szczęście raczej krótkotrwałe i delikatne. Byłam na działce, zrobiłam kilka zdjęć - niestety przy takim świetle wyszły kiepskie. Pokażę więc tylko jedno - irys bucharica zakwitł - mimo tej zimnicy:

Obrazek

Monia - u mnie też zimno brr. Tarda zakwitły na skalniaku ( mają tam chyba cieplej), na rabacie do kwitnienia mają jeszcze daleko. Dziękuję i Tobie również życzę miłego dnia!

Asiu - nawet nie zwróciłam uwagi, ze wszystkie z pokazanych są białe :oops: Trzeba przyznać, że lubię białe kwiaty. W zeszłym roku tworzyłam białą rabatkę i tak mi zostało...To dzięki forum dowiedziałam się, że są i takie serduszki.

Dzięki Agness! Zapałałam w zeszłym roku miłością do tulipanów botanicznych. Ta kępka jednak miała być t. Urumiensis :(

Janko - ja na zakupy roślinne wolę chodzić bez rodziny. Z tą pogodą to chyba prawda...

Krysiu - straszne rzeczy piszesz...Na szczęście u nas nie pojawiają się podpalacze. Dzięki - sangwinarię zaznaczyłam. Poza tym wsadziłam ją razem z doniczką, bo to nie jest jej docelowe miejsce.

Na specjalne życzenie Wiesi nowo kupiony wilczomlecz:
Obrazek - może wiesz Pszczółko co kupiłam...

Na koniec rozweselacz - bratki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, piękny ten irys bucharski :) Dostałam w zeszłym roku ładną kępę od Irenki, może więc i u mnie zakwitnie?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Witaj Izuś , jeśli chcesz przesadzac irysy pumila , to czyń to śmiało . One lubią suche stanowisko i ciepłe ;:3 , wygrzewają sobie bulwiaste korzenie :D Mogą być na skalniaku , natomiast wysokie - nie bardzo . :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, obejrzałam Twojego wilczomlecza i wydaje mi sie że on jest bardziej podobny do odmiany 'Chameleon'. To nie jest ta odmiana co mam,
ale jeszcze piekniejsza. Jak na nią trafie to też sie chyba skuszę. :P
Uściski ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

A ja kupuję iryski co roku .. i jakos tak - niespecjalnie mi rosną :(
Ciekawe dlaczego ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

No to mogę sobie wyobrazić jaka byłaś wściekła na tego szabrownika :evil: Że też nie ma dla takich kary....
Znów się obkupiłaś :D Ten biały jaskier ładniusi! Nie wiem dlaczego jak mam do wyboru kolor roślinki to biały zazwyczaj omijam, a biel tak cudownie się prezentuje w ogrodzie....A potem zresztą marudzę, że wszyskie kwiatki rózowe :D
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo, raz jeszcze bardzo Ci dziękuję za wysłane wspaniałe rośliny!
Zaraz idę na działkę sadzić! Nie spodziewałam się, że aż tyle cudeniek przyślesz!
To przeszło moje wyobrażenia! Bardzo, bardzo Ci dziękuję! ;:180 ;:3 ;:3 ;:3 ;:138 ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”