Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4
Hej Izo!
Piękne są te różowe tulipany...Z taką zieloną kreseczką na zewnętrznych płatkach przypominają odmianę virindiflora, ale tamta jest uboższa w płatki...
Piękne są te różowe tulipany...Z taką zieloną kreseczką na zewnętrznych płatkach przypominają odmianę virindiflora, ale tamta jest uboższa w płatki...
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie!
Byłam dziś na rynku i poprawiłam sobie humor. Kupiłam 2 kolejne cebulki liliowe (
), białego jaskra azjatyckiego ( kwitnącego już), hiacynta w kolorze lila, wilczomlecz o czerwonych liściach, sanguinarie i serduszkę - Dicentra cucularia oraz kilka bratków na kuchenne okno.

Aga - te tulipanki tylko przypominają virindiflora. To tulipany greiga - niskie, wczesne. Mają dużo uroku. Zdjęcie jest troszkę prześwietlone i nie oddaje w pełni ich koloru. Poza tym ten jakby się zmieniał w ciągu dnia. Motylki lubią mój skalniak
Dzięki Jacku! Szczerze mówiąc to nie jestem pewna czy to były "Ice King" czy "Dick Wilden" - całkiem spłowiała mi tabliczka przy nich. Tak czy inaczej szkoda...Pierwiosnków trochę już nazbierałam różnych. Nie wszystkie jeszcze kwitną. Nawet nie wiem skąd mam tego bordowego. A typowo czerwonego chyba nie mam żadnego. Wymianka?
Miiriam - wygląda na to, że te tulipanki mam już w 3 różnych miejscach
- a miały być inne...Nawet w sklepach ogrodniczych bywają pomyłki. Na dniach tam będę to złożę zażalenie
Mariolko - u Ciebie cieplej to i motylki żywsze
U mnie często mają zmarznięte skrzydełka - szczególnie rano...
Janeczko - u mnie za motylkami biegam ja z aparatem
Sasanek mam już 4 kolory i sama nie wiem, który ładniejszy. Cieszę się, że przeżyły zimę na skalniaku i mam nadzieję na duże kępy w przyszłości.

Byłam dziś na rynku i poprawiłam sobie humor. Kupiłam 2 kolejne cebulki liliowe (

Aga - te tulipanki tylko przypominają virindiflora. To tulipany greiga - niskie, wczesne. Mają dużo uroku. Zdjęcie jest troszkę prześwietlone i nie oddaje w pełni ich koloru. Poza tym ten jakby się zmieniał w ciągu dnia. Motylki lubią mój skalniak

Dzięki Jacku! Szczerze mówiąc to nie jestem pewna czy to były "Ice King" czy "Dick Wilden" - całkiem spłowiała mi tabliczka przy nich. Tak czy inaczej szkoda...Pierwiosnków trochę już nazbierałam różnych. Nie wszystkie jeszcze kwitną. Nawet nie wiem skąd mam tego bordowego. A typowo czerwonego chyba nie mam żadnego. Wymianka?
Miiriam - wygląda na to, że te tulipanki mam już w 3 różnych miejscach

Mariolko - u Ciebie cieplej to i motylki żywsze

Janeczko - u mnie za motylkami biegam ja z aparatem

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izuś, piękne zakupy. Jaskier w białym kolorze jest uroczy, bardziej mi sie podoba niż te jaskrawe. I kokoryczka
śliczna akurat na skalniak. Wklej jeszcze wilczomlecza jak będziesz robić zdjęcia.
Motylek rozczulający na tych białych kamieniach
Uściski
śliczna akurat na skalniak. Wklej jeszcze wilczomlecza jak będziesz robić zdjęcia.
Motylek rozczulający na tych białych kamieniach

Uściski

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Izuniu. Bardzo Ci współczuję tej kradzieży. Wiem jak to boli. Widzę wszędzie jednak to się zdarza. U nas w sobotę spalono znów jedną altankę drewnianą i to ludziom, którzy dopiero w ubiegłym roku postawili nową po poprzednim pożarze. Tym dopiero współczuję. I masz rację najlepszą pociechą są nowe baaardzo udane zakupy. Oznacz sobie dobrze miejsce sangwinarii, gdyż ona szybko znika po przekwitnięciu. Przez pewien czas utrzymują się liście a potem i one znikają.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
widzę że kupiłaś sobie biała serduszkę , mam liliową i dopiero ma pąki ..,jaskry posadziłam razem z anemonami ,jeszcze nie wschodzą ... a mnie nie chcą zabierać na zakupy za karę że już w tym roku wydałam kupę forsy ale kupiłam sobie sporo skalniaczków ,przecież nie będzie z samych kamieni oraz upragnione krzewy , których u nas wcale nie ma ,,, a chciałabym kupić sobie jeszcze sasanki ,,,
może namówię córkę w sobotę na bazarek ... słucham pogody Zalewski mówi o mrozie i przenikliwej zimnej ,śnieżnej pogodzie i to ma być do niedzieli a później znowu ciepło .. ciekawe jak wpłynie to na kwiaty , niektóre trzeba będzie okrywać...
może namówię córkę w sobotę na bazarek ... słucham pogody Zalewski mówi o mrozie i przenikliwej zimnej ,śnieżnej pogodzie i to ma być do niedzieli a później znowu ciepło .. ciekawe jak wpłynie to na kwiaty , niektóre trzeba będzie okrywać...
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuś kupiłaś piękne roślinki, wspaniale wzbogacą Twój ogródek. Ślicznie kwitną tulipanki, ta kępa Tarda na skalniaczku cudnie wyglada 

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Super zakupy! I wszystko w bieli. Ciekawa ta serduszka - muszę na taką zapolować.
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Izuniu, gratuluję zakupów!! Dobrze, że chociaż tak mozna poprawić sobie humor 
Kwitną już u Ciebie moje ulubione tarda
Na Mazowszu prawie jak na Syberii, rośliny znowu przystopowały
Miłego dnia

Kwitną już u Ciebie moje ulubione tarda

Miłego dnia

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Witam wszystkich cieplutko!
Wczoraj pogoda była nieciekawa, ale dzisiaj jest koszmarna
Jest tak lodowato, że dosłownie ręce marzną. Do tego regularnie są opady deszczu. Na szczęście raczej krótkotrwałe i delikatne. Byłam na działce, zrobiłam kilka zdjęć - niestety przy takim świetle wyszły kiepskie. Pokażę więc tylko jedno - irys bucharica zakwitł - mimo tej zimnicy:

Monia - u mnie też zimno brr. Tarda zakwitły na skalniaku ( mają tam chyba cieplej), na rabacie do kwitnienia mają jeszcze daleko. Dziękuję i Tobie również życzę miłego dnia!
Asiu - nawet nie zwróciłam uwagi, ze wszystkie z pokazanych są białe
Trzeba przyznać, że lubię białe kwiaty. W zeszłym roku tworzyłam białą rabatkę i tak mi zostało...To dzięki forum dowiedziałam się, że są i takie serduszki.
Dzięki Agness! Zapałałam w zeszłym roku miłością do tulipanów botanicznych. Ta kępka jednak miała być t. Urumiensis
Janko - ja na zakupy roślinne wolę chodzić bez rodziny. Z tą pogodą to chyba prawda...
Krysiu - straszne rzeczy piszesz...Na szczęście u nas nie pojawiają się podpalacze. Dzięki - sangwinarię zaznaczyłam. Poza tym wsadziłam ją razem z doniczką, bo to nie jest jej docelowe miejsce.
Na specjalne życzenie Wiesi nowo kupiony wilczomlecz:
- może wiesz Pszczółko co kupiłam...
Na koniec rozweselacz - bratki:

Wczoraj pogoda była nieciekawa, ale dzisiaj jest koszmarna

Monia - u mnie też zimno brr. Tarda zakwitły na skalniaku ( mają tam chyba cieplej), na rabacie do kwitnienia mają jeszcze daleko. Dziękuję i Tobie również życzę miłego dnia!
Asiu - nawet nie zwróciłam uwagi, ze wszystkie z pokazanych są białe

Dzięki Agness! Zapałałam w zeszłym roku miłością do tulipanów botanicznych. Ta kępka jednak miała być t. Urumiensis

Janko - ja na zakupy roślinne wolę chodzić bez rodziny. Z tą pogodą to chyba prawda...
Krysiu - straszne rzeczy piszesz...Na szczęście u nas nie pojawiają się podpalacze. Dzięki - sangwinarię zaznaczyłam. Poza tym wsadziłam ją razem z doniczką, bo to nie jest jej docelowe miejsce.
Na specjalne życzenie Wiesi nowo kupiony wilczomlecz:

Na koniec rozweselacz - bratki:

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Izuniu, piękny ten irys bucharski
Dostałam w zeszłym roku ładną kępę od Irenki, może więc i u mnie zakwitnie?

- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Witaj Izuś , jeśli chcesz przesadzac irysy pumila , to czyń to śmiało . One lubią suche stanowisko i ciepłe
, wygrzewają sobie bulwiaste korzenie
Mogą być na skalniaku , natomiast wysokie - nie bardzo . 

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Izuś, obejrzałam Twojego wilczomlecza i wydaje mi sie że on jest bardziej podobny do odmiany 'Chameleon'. To nie jest ta odmiana co mam,
ale jeszcze piekniejsza. Jak na nią trafie to też sie chyba skuszę. :P
Uściski
ale jeszcze piekniejsza. Jak na nią trafie to też sie chyba skuszę. :P
Uściski

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
A ja kupuję iryski co roku .. i jakos tak - niespecjalnie mi rosną
Ciekawe dlaczego ?

Ciekawe dlaczego ?
No to mogę sobie wyobrazić jaka byłaś wściekła na tego szabrownika
Że też nie ma dla takich kary....
Znów się obkupiłaś
Ten biały jaskier ładniusi! Nie wiem dlaczego jak mam do wyboru kolor roślinki to biały zazwyczaj omijam, a biel tak cudownie się prezentuje w ogrodzie....A potem zresztą marudzę, że wszyskie kwiatki rózowe 

Znów się obkupiłaś

- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
Izo, raz jeszcze bardzo Ci dziękuję za wysłane wspaniałe rośliny!
Zaraz idę na działkę sadzić! Nie spodziewałam się, że aż tyle cudeniek przyślesz!
To przeszło moje wyobrażenia! Bardzo, bardzo Ci dziękuję!

Zaraz idę na działkę sadzić! Nie spodziewałam się, że aż tyle cudeniek przyślesz!
To przeszło moje wyobrażenia! Bardzo, bardzo Ci dziękuję!