Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
kaasiad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2010, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

Saklawi moje ziółka już są na grządce ;:138 i z dnia na dzień widzę jak pięknieją.Oby tylko cieplejszych i w miarę suchych dni było coraz więcej,to wszystko powinno się udać :tan .Spróbuję wstawić zdjęcie mojego zielnika,ale jeszcze nie mam pojęcia jak to zrobić :oops: .Podpytam męża.
Pozdrawiam i dużo słoneczka życzę ;:3
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Lorrie - mi ostatnio udało się kupić małe cebulki - niby nie dymka, ale były bardzo drobne, trochę większe od dymki - posadziłam do ziemi, niedługo szczypior będzie można zacząć zrywać :wink: Ostatnio (kilka dni temu) dosadziłam kilka i się rozwija, więc spokojnie możesz sadzić :uszy
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie już po żniwach melisowych i szałwiowych. Reszta ziół jeszcze na bezrobotnym i w związku z wiosennymi zakupami wszędzie doniczkowo.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I widok ogólny:

Obrazek
Pozdrawiam- Liliana
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Piękny masz kącik ziołowy LilaRose a wieczorami pewnie zapach :?: Moja bazylia z nasionek jakaś taka niezdecydowana .Kiełkuje, troszkę rośnie a potem zanika i tak już prawie całą paczkę wysiałam bo co kawałek dosiewam .Mięty za to rosną ładnie i dobrze smakują.Mam trzy odmiany :D
viosca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2010, o 11:48

Post »

Patrzę na Twój ogródek i widzę nasturcję. To też zioło?
Ja mam rozmaryn w doniczce na tarasie, który zimą mieszka w domu; tymianek na rabacie, ale poprzednie lata był tymiankiem doniczkowym i zimował w domu; melisę, mięte i szałwię walczące z sobą o miano najbardziej wyrośniętego zioła; lubczyk; koperek, który nigdy mi się nie udaje jak sąsiadce; lawendę; kocimiętkę, wygniecioną już mocne przez koty i dwa zioła NN. Może pomożecie w rozpoznaniu? Białe pachnie rosołem, ale tylko dla mnie, a to małe jest z wiosny, teraz bardziej się rozbujało, pachnie miętowo, cytrynowo - chyba, nigdy nie byłam dobra w rozpoznawaniu zapachów.
Obrazek Obrazek
A z tego upału idę zrobić herbatkę miętowomelisową :-)
życzę zdrówka
Kaśka
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Viosca to niezła z ciebie zielarka :D to małe to na pewno mięta tylko nie wiem jaka odmiana jest ich trochę.Ja mam miętę pieprzową ,cytrynową i czekoladową ta jest najdelikatniejsza i okazuje się że najbardziej smakuje nie tylko mnie ale i mszycom :D
viosca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja tak nieśmiało myślałam, że to mięta. Ale ona zimą pachnie miętowo, a latem bardziej cytrynowo. A zielarka faktycznie ze mnie początkująca, ogród mam drugi sezon, choć to właściwie on mnie ma drugi sezon :-).
Pozdrawiam imienniczkę
Kaśka
życzę zdrówka
Kaśka
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Kasiu to są początki za jakiś czas z zamkniętymi oczami będziesz umiała powiedzieć jakie to ziółko .Wystarczy że przeciągniesz rączką po danej roślince powąchasz i będziesz wiedziała co to :D Ogród - co to dwa lata, poodwiedzaj innych forumowiczów ogrodników zobacz jakie piękne ogrody mają i ile lat je uprawiają ,także wszystko przed tobą Kasiu , trzymam ;:333
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

Viosca :wit Kochana, poczciwa nasturcja to również zioło. W lecznictwie zastosowanie mają nasiona- w chorobach dróg moczowych, przy zapaleniach płuc i grypie. Oprócz glikozydu stwierdzono obecność w nich bardzo skutecznych lecz mało trwałych antybiotyków. Pozyskanie surowca jest dość skomplikowane- owoce suszy się, wyłuskuje nasiona a leczniczy izocyjanat benzylu uzyskiwany jest z glikozydu glikotropeoliny podczas fermentacji, no ... :roll: ... pff... Ja nasturcję sieję corocznie, bo zwyczajnie bardzo lubię tę roślinę, a do zielnika w mało ortodoksyjny sposób zaliczam również chrzan(notabene to również roślina lecznicza) jak również santolinę z uwagi na jej korzenny zapach :D .
(kwiaty i liście nasturcji używam również do sałatek, na kanapkę, do maseł a z nasion robię namiastkę kaparów- do zalewy, do słoiczków a później do sałatek)
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

A santolinę do czego można wykorzystać..?
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

(Ale santolina nie jest ziołem) No, do suchych bukietów, wąchania, podziwiania jak rośnie, rozjaśniania rabat... Lorrie ;:196
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ok, tak cudnie pachnie że myślałam że to jakieś ziółko. Dopiero od niedawna mam tą wonną roślinkę i się nią nie mogę nacieszyć :)
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

U mnie na działce z ziół dominuje mięta, którą zamrażamy na zimę, a świeżą konsumujemy na bierząco. Podobnie czynimy z lubczykiem, oczywiście dodając świeży do cosobotniego rosołu.
Mięta z kolei jest przewspaniała na upały, dodając do dzbanka trochę cukru i soku z cytryny wyśmienicie gasi pragnienie.
Poza tym, w tym roku zwiększyłem ilość innych ziół na działce (nie ukrywam, że Dzięki śledzeniu tego forum). Wykorzystałem pomysł, co zrobić ze zbędnymi donicami walającymi się u mnie na stryszku w altanie i postanowiłem posiać oregano, majeranek, cząber i chyba tymianek(?)
Oto efekt:

<script src='http://img714.imageshack.us/shareable/? ... 5.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
Zauważyłem, że zapachy z tej konstrukcji opanowały już prawie pół działki i nikomu to nie przeszkadza, a nawet wprost przeciwnie :D
viosca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

LilaRose pisze:owoce suszy się, wyłuskuje nasiona a leczniczy izocyjanat benzylu uzyskiwany jest z glikozydu glikotropeoliny podczas fermentacji,
Tak wyczerpującej odpowiedzi się nie spodziewałam, bardzo dziękuję :-)
LilaRose pisze:a z nasion robię namiastkę kaparów- do zalewy, do słoiczków a później do sałatek)
A jak ta zalewa powstaje, chętnie skorzystam z przepisu, jak się podzielisz :-)
I jeszcze jedno pytanie, jak i skąd nasionka? Kwiaty przekwitają, zostaje takie zielone potrójne coś i tam siedzą nasionka? Kiedy to zerwać, żeby wyłuskać, jak jest zielone czy już suche?
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
katarzynka575 pisze:za jakiś czas z zamkniętymi oczami będziesz umiała powiedzieć jakie to ziółko ....wszystko przed tobą Kasiu , trzymam ;:333
Dziękuję bardzo, mam nadzieję, że tak będzie. Pozdrawiam zielono :-)
Slawgos pisze:Wykorzystałem pomysł, co zrobić ze zbędnymi donicami walającymi się u mnie na stryszku w altanie i
Oto efekt

Gratuluję efektu, podoba mi się ;:138 brawo

Kaśka
życzę zdrówka
Kaśka
agusk_a1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2008, o 16:56

Post »

Witam wszystkich serdecznie ;:7 zamarzyło mi się założyć hodowlę ziół w ogródku :lol: niestety dopiero teraz znalazłam chwilę czasu i zastanawiam się czy nie jest już za późno??
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”