Madzik - moje storczyki cz. 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madzik - moje storczyki cz. 2

Post »

Dusia - co do zdjęć - to zrobiłaś ogromne postępy w stosunku do tego, co pokazywałaś na początku. Teraz ogląda się je z prawdziwą przyjemnością
Cieszę się, że się podobają :). Jak na zwykły aparat najgorsze nie są. Chciałabym kiedyś mieć lepszy, może na 18-stkę dostanę. Ale póki co z tego jestem całkiem zadowolona.
A jak tam twoje botaniczne? Chyba masz prawie wszystkie odmiany botanicznych Phal. Udało ci się w końcu zmusić do kwitnienia lueddemanianę? Moje ciągle nie mają pędów, ale jedna ma piękne korzenie i liścia.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hmm...dzięki za info ;) Juz mi się na parapecie nie zmieści, więc lista zachciewajek do orchidarium niebezpiecznie się wydłuża. A Twój cudny... ;) ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

madzik pisze:Dziękuję(my) Asiu za miłe słowa :D
W orchidarium niespecjalnie się zmieniło od czasu kiedy je widziałaś, może troszkę rosliny urosły i coś tam nowego przybyło... :wink:
Z tymi kwitnieniami to może być kiepsko, bo niestety dalej kombinujemy nad różnicą temperatur między dniem a nocą (jest zbyt mała...) :? .
Madziu, mój mąż wymyślił, że dla obniżenia temperatury nocą, możesz codziennie wstawiać w pojemniku
kostki lodu do swojego orchidarium.... ;:191
Możesz więc już zaczynać produkcję kostek na całe lato :D
A tak na poważnie, sama jestem ciekawa jakie znajdziecie rozwiązanie ???
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asiu twój pomysł wcale nie jest dziwny :!: , pamiętam wpisy osób, akurat nie na naszym forum, ale całe lato trzymały w akwariach dla obniżenia temperatury wkłady do lodówek turystycznych :idea: . Odpada produkcja kostek lodu :D , tylko kto będzie w nocy wymieniał wkłady :lol: , bo całą noc jeden wkład raczej nie wytrzyma. Proponuję dyżury nocne :;230 (zaraz Madzia mi głowę urwie za te hihi i hahi :P ).
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu i Lucynko - może Was zaskoczę, ale temat wkładów do lodówek turystycznych przerabiany był u mnie już dość dawno temu... W końcu upadł, bo bałam się, że nisko powieszone roślinki miałyby jednak za zimno - w końcu to jednak ciepłoluby i mogłyby sobie co nieco odmrozić :;230 ....
Chociaż jak dalej nie będzie kwitnień w orchidarium to chyba jednak z nimi zaryzykuję...
Dzięki Wam za przypomnienie tej opcji, bo jakoś ją zupełnie wcześniej odrzuciłam nie próbując nawet co z tego wyniknie :lol:

Justynko -do orchidarium Psychopsis moim skromnym zdaniem niezbyt się nadaje z uwagi na jego wrażliwość na wodę - on jest z takich raczej suchość lubiących :lol: No i spory jest, szkoda miejsca.... :wink:

Duśka - botanicznych Phalaenopsis trochę mam, ale do "wszystkich" to mi jeszcze brakuje sporo, pomijając już fakt, że nie wszystkie chciałabym mieć, bo po prostu nie wszystkie mi się podobają....
Lueddemaniana wypuszcza nowe korzonki i usycha jej stary pęd. Pęd za to wypuszcza Phal. equestris aurea (mój ulubiony z tego gatunku) - cieszy mnie to bardzo, bo ponad rok temu był taki chory, że myślałam, ze tego nie przeżyje :? Dziś jest już zdrowy, ma piękne nowe zdrowe liście, no i za jakiś czas mnie uszczęśliwi (pędzik jest maleńki, zauważyłam go ze dwa dni temu) :tan .
Pozdrawiam
Magda
LINKI
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Madzik bardzo ładny Psychopsis , mnie kojarzy się z ufoludkiem :roll: .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Bogusiu :D Podobne skojarzenia ma zadziwiająco wiele osób, ja również :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Duśka - botanicznych Phalaenopsis trochę mam, ale do "wszystkich" to mi jeszcze brakuje sporo, pomijając już fakt, że nie wszystkie chciałabym mieć, bo po prostu nie wszystkie mi się podobają....
Lueddemaniana wypuszcza nowe korzonki i usycha jej stary pęd. Pęd za to wypuszcza Phal. equestris aurea (mój ulubiony z tego gatunku) - cieszy mnie to bardzo, bo ponad rok temu był taki chory, że myślałam, ze tego nie przeżyje Dziś jest już zdrowy, ma piękne nowe zdrowe liście, no i za jakiś czas mnie uszczęśliwi (pędzik jest maleńki, zauważyłam go ze dwa dni temu)
Mi też się nie wszystkie podobają. Bardzo mi się nie podoba np. Phal. minus i Phal. appendiculata. Takich bym nie chciała mieć w swojej kolekcji. Zdecydowanie wolę większe rośliny, jak lueddemaniana czy bellina. A jak wygląda equestris aurea? jest podobny do ilocos alba? Mam 2 ilocos alba, jeden niedługo zakwitnie, ma 2 pąki (to jego pierwsze kwitnienie). Moja lueddemaniana ma dużo nowych korzonków, idzie jej listko (a te wcześniejsze są piękne, duże i idealnie ubarwione). Ma 2 stare pędy, z którymi ją kupiłam. Z ciekawych Phal. mam jeszcze Phal. penang girl, który też puszcza listka i korzonki (kupiłam go kwitnącego). Ale i tak moja kolekcja nigdy nie będzie taka jak twoja. No i ty masz orchidarium... A ja nie mogę mieć nawet takiego prymitywnego zrobionego przez T., bo nie mam miejsca.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ładnie...zatem na razie Psychopsiem będę się zachwycać u Ciebie :)
parapetowce
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żółciutki, wiosenny kurczaczek :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek

I pomęczę Was jeszcze Psychopsisem, bo moim zdaniem jest wyjątkowo fotogeniczny :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Duśka - Phal. equestris aurea wygląda TAK
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Madziu a skąd ty takiego pięknego kurczaczka wytrzasnełaś :shock: ? Pikny Panie, pikny ;:108 . O Psychopsisie nawt nie wspominam, bo to cudo prawdziwe !
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - "kurczak" jest z pokoju dziecka, taki obsypany pąkami, z pędem rosnącym poziomo - kojarzysz? :wink:
Zawsze się lenił i miał po 2-3 kwiatki, teraz mnie kompletnie zaskoczył :roll:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05

Post »

Śliczny kurczaczek, jestm chora na takiego :P ;:14
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jejuniu, kurczaczek mi sie bardzo podoba, te piegi... ;)
Psychopsis rzeczywiście fotogeniczny, każda plamka z każde strony wyglada zupełnie inaczej... :wink:
parapetowce
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Madziu, oj udany, piękny i trudno określić jaki jeszcze ten "kurczaczek" ;:138 Szkoda, że tak daleko mieszkasz bo pewnikiem by Ci zginął z parapetu hi hi ;:138 ;:109
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”