Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Jeszcze tylko parę dni do wiosny . To tak jak mrugnięcie okiem . Jak tyle przetrzymaliśmy to te parę dni równiez Olu ,więc głowa do góry . Ptaszki wiedza lepiej niz my kiedy przyleciec . Wiosnę tez już masz
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Olu ładną Ci zrobiły rozróbkę zwierzaczki :evil: W którymś wątku widziałam lilie sadzone do wiaderek budowlanych ;:138 Też tak posadzę ;:63 Widziałaś u Kasi jak sadzić lilie :?: Piękna wiosenka u Ciebie wierzba- to Iwa ;:138
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiosenko
pocieszyłaś mnie tymi baziami ;:196
Ja dalej jestem zasypana sniegiem :(
:wit :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu ;:167 zrobiłam sobie szybki spacerek po Twoim wątku ogrodowym, czyli popodziwiałam fotki i co nie co poczytałam :wit
Widzę, że i Ty z nasionami poszalałaś i w dodatki wysiewy już zaliczone :tan :tan :tan
No to teraz czekam na efekty ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Taka mnie chandra złapała. Już miałam nadzieję na ciepełko, a tu znowu przymroziło. Wysiane papryki od pani O wcale mi nie wschodzą, ale zdaje się że nie tylko u mnie . Pierwszy raz w tym roku siałam papryki i myslałam, że coś zrobiłam nie tak :roll: Jak już się użalam , to dalej z wyliczanką. Nie wszeszły mi także petunie i bazylia zwykła :cry: No , trochę mi lżej jak się poskarżyłam.
Za to ładnie wzeszła bazylia sałatowa, kapustka bawole serce, kobea, lobelia.
Ciekawe jak będzie z pomidorkami.
Zakupione kłącza powsadzałam do doniczek. Dzisiaj muszę zakupić koniecznie duuuuuużą ilość koszyczków. Każdą lilie posadzę w oddzielny koszyczek. Lilie orientalne lubią kwaśny torf, więc już mam worek torfu :lol:

Dla przypomnienia co i kiedy robić wstawię kalendarz Witolda Czuksanowa :
Obrazek

Teraz krótki opis : dla tych, którzy go posiadają - str 6
Brązowy okres kalendarza księżycowego, który trwa ok 2 tygodni, to przede wszystkim czas prac pielegnacyjnych, odpowiedni czas do cięcia roślin, pielenia , zwalczania chorób i szkodników, spulchniania gleby, nawożenia, przekopywania roślin na zielony nawóz. W pierwszej połowie brązowego okresu /między pełnią a trzecią kwadrą/ Księżyc sprzyja również siewom i sadzeniu tych gatunków, z których chcemy otrzymać dorodne korzenie, cebule i kłącza- wszystko co rodzi się pod ziemią..."

"Biały okres - pełnia i nów - nic nie robimy w ogrodzie."

"Niebieski okres - Księżyca przybywa. Ziemia robi wdech. Nasiona szybko kiełkują. Łodygi, liście i kwiaty intensywnie się rozwijają. Pochłaniają energię. Rozpoczyna się okres budowania, intensywnego krążenia soków. Ogrodnik nie może w tym przeszkadzać. Przycinać roślin i spulchniać gleby. Powinien zaplanować siew i sadzenie rozsady, bo rośliny mają wigor i chęć życia. Jest to czas intensywnego rozwoju gatunków dostarczających liści, kwiatów i owoców".

Źródło : "Wpływ Księżyca 2010 Poradnik ogrodniczy z kalendarzem na cały rok" Autor : Witold Czuksanow

A teraz na osłodę: zakwitła moja cytrynka skierniewicka
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Witaj Olu!
Jak tak patrzę na Twój trawniik,to jakbym patrzyła na swój.
Te nornice to żadnej litości nie mają-u mnie dodatkowo na deser pochłonęły prawie wszystkie lilie,
ocalała tylko jedna cebula a miałam ich piętnaście...
OLU,koniecznie kup te koszyczki by nie przeżywać takiej wściekłości jaką ja miałam kilka dni temu.
I jeśli mogłabym doradzić to lepiej zaopatrzyć się w głębokie koszyczki bo te wstrętne gryzonie mogą wybrać się na żer "od góry"-dobrym rozwiązaniem zastępczym są (jak gdzieś na forum przeczytałam) donice szkółkarskie.I właśnie z tej rady ja skorzystałam ratując resztki moich lilii.
Głowa do góry -damy radę tym wstręciuchom!-musimy je przechytrzyć.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

:wit Ola, wynika z tego, że dni brązowych nie wykorzystamy, a niebieskie niczego od nas nie wymagają.
Ja znów kupiłam 50 koszyczków :) trochę mi zostało z zeszłego roku i mam nadzieję, że nie braknie.
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu ;:167 pięknie dziękuję za kalendarz i szczegółowe wyjaśnienie ;:138 ;:138 ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu koszyczki kupiłam wszystkie jakie były w moim sklepie osiedlowym. Chyba ponad 20 szt. Okazało się jednak, ze to dopiero starczyło na połowę cebulek lili, a jeszcze mam masę gladioli i innych , już nawet nie pamiętam nazw bez kartki, bo zaszalałam w tym roku . Po niedzieli idę po następne koszyczki.A nornice mogą się oblizywać lub wędrować na poszukiwania do sąsiadów :D

Basiu im więcej kalendarzy, tym jestem głupsza. Właściwie ten nie przemawia do mnie. Wolę inny, tygodniowy z Mojego Pięknego Ogrodu. Będę go wstawiała w niedzielę i planowała prace na następny tydzień. Czasem pogoda może zniweczyć plany, ale wiosna już za pasem, przynajmniej kalendarzowa.
I ja myslałam , że koszyczków mi wystarczy a okazuje się, że trzeba dokupić. Te 50 szt to wcale nie jest tak dużo :lol:

Halinko kalendarz Witolda Czuksanowa będę wstawiała 1-go każdego miesiąca. Zapraszam do zaglądania , nie tylko w tym czasie :D

A teraz dziewczyny moje dzisiejsze małe zakupy . Byłam tylko po spożywkę ;:224
Każdorazowo jakoś mnie ciągnie do działu ogrodowego. Na stojakach były wywieszone m.inn. piwonie. Już poszłabym dalej, bo z fotek to nie były te, które zamierzałam nabyć, ale coś mnie skusiło aby zobaczyć jak wygląda bulwa i ...szok. W foliowej torebce już był pączuś kwiatowy. Nie mogłam biedactwa tak bez powietrza zostawić i oto on :
Obrazek

A to jeszcze na dokładkę :
Obrazek Obrazek Obrazek

A moja papryczka już powinna niedługo zostać przepikowana. Bazylia sałatowa jeszcze ma czas. Obrazek Obrazek

Pierwszy raz kupiłam warzywo pod nazwą OKRA. Podobno można go smażyć, gotowac, mrozić , suszyć, marynować i konserwować. Spektrum zastosowania ogromne, ale czy smaczne toto jest. Jeżeli macie jakieś doświadczenia z okra, proszę podzielcie sie, bo inaczej bedę musiała poczekać do zbiorów :lol:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorku, poziomka w nazwie cudowna. Mam nadzieję że w smaku będzie również smaczna. Lubię takie dziwolągi. Co prawda nie mam czerwonej poziomki, ale żółta mnie zaintrygowała.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

OLU ,ale porobiłas zakupy ciekawe kiedy zakwitnie Ci to czerwone cudo . Niestety na mojego będe musiała poczekać gdyż nie wiem czy w tym roku mi zakwitnie . Ciekawe jaki będzie miała smak ta różowa poziomka pomidor również ciekawy .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czy ja dobrze widzę, że ta piwonia ma już pąki?
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ja bym natychmiast wsadziła ją do doniczki i zastanowiła się, czy nie oberwać jej tego pąka. Z żalem co prawda :evil:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

basjak pisze:Ja bym natychmiast wsadziła ją do doniczki i zastanowiła się, czy nie oberwać jej tego pąka. Z żalem co prawda :evil:
Dlaczego ?
Ona taka żywotna że chyba by mi serce pękło gdybym miała jej taką krzywdę zrobić.....
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piwonia natychmiast powędrowała do doniczki, ale tak samo jak Mariola nie mam sumienia obrywać tego kwiatuszka. Ona tak bardzo chce być już piękna. Na razie będzie to piwonia domowa :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”