Kolekcyjka Alusi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcyjka Alusi

Post »

Zachęcona wypowiedziami w wątku Ani (AnaKa) zaglądnęłam do Ciebie i jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie chcę pisać kolejnych słów "pięnkna, cudowna kolekcja" czy "zjawiskowe rośliny, rzadko spotykane" (szczególnie pelorici) choć wszystkie tylko w zarysie oddają ich piękno ale chętnie wrócę do Ciebie więc mam nadzieję,że już na tak długo nie pozostawisz nas bez zdjęć swoich pięknotek. ;:167

Ps. Zapisałam na liście kolejną piękność do zdobycia Doritis champonensis, teraz tylko oczekiwanie by się gdzieś pojawiła ;:224
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alusiu, podziwiam Twoje Vandy.I tyle samozaparcia w hodowli tych maluszków z butelki. ;:63
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Widzę, że tutaj jest Ekspertka od Vand i katlejek. Będę zaglądac częściej do tego wątku ;)

Ciekawa jestem jak Trzymasz katleje latem na zewnątrz? Stanowisko i jak często Podlewasz/Nawozisz.

Cdna ta Blc... Podobają mi sie te wielko kwiatowe katlejki, może z jdeną takową sobie jeszcze kupię.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Witam :wit
Przeglądnęłam wątek i nie będę oryginalna mówiąc że kolekcja naprawdę godna pozazdroszczenia ;:108 Vandy wręcz zachwycające ;:138
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ja się pozachwycam przepięknymi cattleyami :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Alu, to się nazywa powrót w wielkim stylu ;:138
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu kilka razy odwiedzałam Twój wątek i cierpliwie czekałam aż znów coś pokażesz ;:65
Nie będę się tu rozpisywać bo cały mój zachwyt można by wyrazić jednym słowem, lecz Twoje cattleyaste i vandowate zasługują na najwyższe uznanie ;:180 ;:63
Mam nadzieję, że znajdziesz teraz czas aby od czasu do czasu ucieszyć nasze oczy swoimi cudami :P
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Cudne kolory ma Twoja Blc. ;:3
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających. :wit
Cieszę się że chętnie oglądacie moje rośliny. Nie ma nic wspanialszego niż podzelić się własną uciechą z innymi którzy to rozumieją. Będę się starała odpowiadać na wszystkie pytania ale jeżeli niechcący kogoś pominę to nie zrobiłam tego extra tylko przeoczyłam, następnym razem postaram się nadrobić.

kasia74 możesz próbować pomału do koszyczka z vandą dosypywać kory, korzonki będą się powoli do tego przyzwyczajać, musisz uważać przy podlewaniu bo roślina nie jest przyzwyczajona do ciągłego kontaktu z mokrą korą. Najlepiej zaczęć z takim experymenten na wiosnę kiedy dni są coraz dłuższe i więcej słońca żeby kora szybciej przesychała.

Dusia te rośliny co ja mam to nie tylko vandy czy ascocendy ale też Rhynchostylis (mam 3 różne) Renanthera( 2 różne) Ascocentrum ampulaceum, aerides rosea, Kagawara Sandy Gold.

arlet3 ,mis20, agata06, Mala_MI, Wioleta, kasiunieczka_32
Mamba ;:196 bardzo dziękuję za tyle miłych słów

Merghen zapraszam częściej i cieszę się że ci się podoba, mam bardzo dużo zaległości w pokazywaniu roślin, będę to powoli nadrabiać.

Aniu samozaparcie to ja już zawsze miałam, umiałam czasami lata na coś czekać i chyba w chodowli orchidei to jest bardzo pomocne.

justus27 większość moich roślin które lubią dużo światła jest na dworze. Stanowisko południowe, wiszą pod pnącą różą która daje też cień. Podlweam w zależności od temp. Jak jest bardzo ciepło ( a było ubiegłego lata) to nawet co pare dni. Z nawożeniem to rególarnie tylko w mniejszej koncentracji.

Tak to mniejwięcej wygląda. Zdjęcie sprzed 3 lat, dotej pory troszkę ulepszyłam żeby więcej placu wygospodarować

Obrazek

Obrazek

Moja Blc. Maikai Mayumi kwitnie na 6 pędach, nie wszystkie pąki są jeszcze otwarte

Obrazek

życzę wszystkim dobrej nocy i przyjemnych storczykowych snów ;:19
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Aluś, Maikai ,Mayumi' masz ogromną i pięknie kwitnie. ;:138
Ja swoją podarowałam Koleżance, mam nadzieję,że jest zadowolona :D
Zapraszam
Moje wątki
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

Czy możesz uchylić rąbka tajemnicy skąd wziąć takie fajne uchwyty do podwieszania doniczek? Bardzo fajnie to wygląda, ja też zaplanowałam , że w tym roku nobile wyniosę na ogród i myślałam by podczepić je jakoś na moreli. I jeszcze jedno pytanie czy falaenopsisy też można wynosić na lato na zewnątrz? Będę wdzięczna za poradę, Marysia
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Ogromna kolekcja ;:138 Blc. Maikai Mayumi - kwitnie zjawiskowo ;:167
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusia te rośliny co ja mam to nie tylko vandy czy ascocendy ale też Rhynchostylis (mam 3 różne) Renanthera( 2 różne) Ascocentrum ampulaceum, aerides rosea, Kagawara Sandy Gold
To masz ciekawe odmiany... A masz Asconopsis? bardzo mi się podoba taki storczyk. Obecnie mam tylko Vandy, może jakieś mieszańce Vand i Ascocend, jeden uscyhający Vascostylis (mam go ponad 4 lata, ale ani myśli zakwitnąć, tylko tak stoi i marnieje coraz bardziej). Ascocendy i Rhynchostylisa też kiedyś miałam, ale Rhynchostylis ugnił od pryskania, dlatego już nie pryskam storczyków.
I bardzo ciekawie wyglądają te storczyki wiszące pod rózami, to Cattleye? pewnie cięzko się je podlewa, jak tak wysoko rosną...
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ło matko!! Dałas po oczach zdjęciem sprzed lat i cudną Blc.Ona jest obłędna!!
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Jejku dosłownie zatkało mnie jakie piękne kwitnienie i pomysł z pergolą wspaniały :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”