Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rosochata marchew
Maraga, co roku mamy ładną marchew, w tym trafił nam się jeden taki dziwoląg, Ale pietrucha za nic w świecie nie będzie rosnąć, testowaliśmy przeróżne odmiany i na redlince i na płask. Teraz rośnie tylko naciowa i chyba już tak zostanie. Grządka przyda się pod inne warzywo, np pod cebulę, bo tej akurat ciągle za mało.

Pozdrawiam! Gienia.
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z moich nieustających doświadczeń z pietruszką wynika, że największy wpływ na plony ma pierwszy okres wzrostu. Tak jak pisałam wcześniej, nasiona muszą być dobre, potrzeba też sporo wody przy wschodach. Przerywam już w fazie pierwszego liścia i to bezlitośnie, często też wzruszam ziemię, żeby nie tworzyła się skorupa i odchwaszczam, nie skubię też natki z uprawy przeznaczonej na zbiór korzeni, do tego mam osobny rządek.
Nie da się ukryć, że z pietruszką jest trudniej

Jak widać wyżej- szału nie ma ale zbierać się już opłaca.
Marchew nie jest taka wymagająca

Nie da się ukryć, że z pietruszką jest trudniej

Jak widać wyżej- szału nie ma ale zbierać się już opłaca.
Marchew nie jest taka wymagająca

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
No właśnie, marchew lepiej lub gorzej ale zawsze się udaję a pietruszka nie.
Nasiona miałem świeże, nie pamiętam odmiany, kupuję takie otoczkowane w niedużym pudełeczku.
Nasiona miałem świeże, nie pamiętam odmiany, kupuję takie otoczkowane w niedużym pudełeczku.
Pozdrawiam, Maciek.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Maćku!
Może to wina tej otoczki na nasionach?Być może ktoś kto zaprawiał dał za dużo zaprawy i przez to nasiona nie mogą się przebić.Kupuję nasiona w torebce nie zaprawiane i takie wysiewam.Moje sąsiadki też tak robią i pietruszkę mają ładną.
Pozdrawiam.
Może to wina tej otoczki na nasionach?Być może ktoś kto zaprawiał dał za dużo zaprawy i przez to nasiona nie mogą się przebić.Kupuję nasiona w torebce nie zaprawiane i takie wysiewam.Moje sąsiadki też tak robią i pietruszkę mają ładną.
Pozdrawiam.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Witam
Ja też nie mam zaufania do tych otoczkowanych nasion. Próbowałam z rzodkiewką i żadnej rewelacji.
Helena
Ja też nie mam zaufania do tych otoczkowanych nasion. Próbowałam z rzodkiewką i żadnej rewelacji.
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
Re: Wczesna marchew i inne
Czy ktoś natrafił może na małe opakowania marchwi Napoli? u mnie w ogrodniczym
, a w necie tylko duże opakowania 

pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Biała marchew
Purple Haze jest bardzo smaczna. Stary wątek ale poziom abstrakcji mnie rozłożył
Biała to nie pastewna, tylko albo była przymieszka odmiany o białych korzeniach, albo krzyżówka z dziką marchwią która ma korzenie białe, jakby nie było marchew była w pełni jadalna i zdrowa 

- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
"marchew była w pełni jadalna"
Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej - była bardzo dorodna.
Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej - była bardzo dorodna.
Waleria
-
Następnym razem skosztujesz zanim wyrzucisz:)
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
Z tego co mi wiadomo marchew uprawną dzielimy na jadalną i pastewną. Z tym, że pastewna jest nie tylko dla zwierząt, ale i nadaje się dla ludzi, jak najbardziej, tylko uchodzi za gorszy sort ;) Także kolory marchewek są przeróżne: białe, żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe (całe fioletowe lub fioletowe na zewnątrz a wewnątrz pomarańczowe) i jeszcze ciemniejsze niż te fioletowe, z daleka jak czarne. I im kolor ciemniejszy tym bardziej zdrowa marchewka. Ja w tym roku zaopatrzyłam się w nasiona: białej "Lunar White' chyba, 2 żółtych, kilku pomarańczowych, 1 czerwonej i 1 fioletowej. Bardzo jestem ciekawa jakie porosną ;)
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Re:
Tak ja miałam tą marchewkę. W tym roku bedę siała dwie paczki, bo jest taka smaczna, ze bije w moim domu rekordy popularności. Najpierw miala tylko fioletowa skórkę i pomarańczowy środek. ale później przebarwiła się cała na fioletowo. Uwaga - barwi ręce!. Jest bardzo smaczna jako zasmażana i pyszna na surowoprzemek1136 pisze:No właśnie zaczęło się od białej marchwi a ja mam pytanie czy ktoś z Was uprawiał marchew "Purple haze F1". Podobno jest fioletowa z wierzchu a w środku intensywnie pomarańczowa. Z opisu podanego przez firmę, która rozprowadza jej nasiona padają same superlatywy. Troszeczkę martwi mnie jej długość 22-25cm.

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Jeśli barwi ręce, to może też zafarbuje jajka na Wielkanoc. Zaczynam polowanie na fioletową. Gdzie kupowałyście?
Waleria
-
Ja chyba na allegrze, ale trafiają się w sklepach ogrodniczych też. Pastewne warzywa są pastewnymi głównie dlatego że mają mniej cukru, ewentualnie więcej włókna i skrobii, ale to w przypadku marchewki odpada. Za to rosną na ogół duże i bujne. W zeszłym roku kupiłam na targu worek pastewnej żółtej i była bardzo fajna do jedzenia, smak normalny, kolor śliczny. Żółtą w dużych opakowaniach ma firma franchi sementi.
nataliaada jaką masz czerwoną? Bo np Atomic purple ma tylko skórkę czerwoną, trochę mnie rozczarował;) Chętnie bym gdzieś się zaopatrzyła w azjatycką czarną.
nataliaada jaką masz czerwoną? Bo np Atomic purple ma tylko skórkę czerwoną, trochę mnie rozczarował;) Chętnie bym gdzieś się zaopatrzyła w azjatycką czarną.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Miałam żółtą marchew -smaczna. Fioletowa odmiany Purple Haze traci kolor w gotowaniu, lepiej jeść na surowo. W niczym nie ustępuje pomarańczowym, "zwykłym" odmianom. Białą mam nadzieję uzyskać po raz pierwszy w tym roku, z mieszanki Rainbow Carrot, jaką otrzymałam z Kanady. Może się kiedyś doczekamy czegoś podobnego z naszych firm nasienniczych, rzodkiewki kolorowe w miksie już się pojawiały.