Smaki dzieciństwa

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Smaki dzieciństwa

Post »

To fakt. Dzisiaj zabrać TV i kompa itp i koniec dzieci zanudza się. Może są jakieś wyjątki, które potrafią bawić się byle czym. grac w klasy, kapsle, kamyczki itp Ale takich dzieci jest już naprawdę bardzo mało :(
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Takie czasy, mnie się nawet podobają :wink:
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Mi się podoba łatwy dostęp do smaków całego świata, można sobie gotować potrawy z różnych stron, tylko im bardziej poznaję kuchnie świata, tym bardziej zdumiewa mnie, ile przepisów moja babcia sama wymyśliła, a ja je oglądam w kuchnia tv, np szybki sos do mięsa, że się smaży śliwki z ziołami i solą i pieprzem, dopiero z tv się dowiedziałam, że to ŚLIWKOWA SALSA. :D W ogóle mięsa z owocami, babcia zawsze je łączyła, teraz śmieszy mnie, że wszystko co zawiera ananas jest od razu "hawajskie" (a wszystko z czerwoną fasolą meksykańskie). Albo kuchnia francuska, przecież to była kuchnia biedaków, te wszystkie zioła tam rosną jak chwasty, bo mają gorąco. Czekam z przymrużeniem oka, kiedy w tv pokażą, ze liście wiśni czy porzeczek są dobre do kiszenia ogórków, że masło się zawija w liście chrzanu, że ziemniaki się piecze w żarze. Dla mnie największą zagadką jest, że smaki mojego dzieciństwa bywają odkryciem kulinarnym :D :D :D
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Oj tak mambo, tak samo włoska kuchnia. Mieszkam na strasznym zadupiu we Włoszech i z takim samym zdumieniem odkryłam, że najdroższe potrawy z restauracji nad morzem gdzie kucharzy syn szwagra to są właśnie te, które tu w górach od zawsze zabierano ze sobą do pracy w pole albo robiono po powrocie z pola bo robi się szybko - owczy ser + szynka parmeńska + świeży bób + wino, smażone jagnięce płucka, spaghetti z oliwą i czosnkiem albo brokułami, oliwą i gorgonzolą. Albo pizza - to przecież jedzenie biedaków. Pizza z pomidorami i rukolą, bo tu gdzie się nie odwrócisz to rosną pomidory i rukola.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.Dla mnie smaki dziecinstwa to wiśniowa zupa z ziemniaczkami okraszonymi smalcem,mizeria ze śmietaną którą mozna było kroić nożem, ciastka z patków owsianych,zacierki, zupa mleczna-u nas mówiło się na nia mel -zupa i wiele innych...Szkoda że tamte czasy nie wrócą :(
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ciastka owsiane to jeszcze czasem robię albo kupuję w znajomej niedużej piekarni.
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p
Od: 11 lis 2008, o 18:22

Post »

Cukierki - groszki w żółtym pudełku z dwoma dziurkami... Trzeba było tak obracać pudełkiem żeby dziurki się spotkały i wtedy leciały groszki wprost do buzi ... :wink:
Tomek
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy można prosić przepis na te ciastka owsiane ?
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

No właśnie i tu jest problem bo nie mam tego przepisu :cry:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale Ewa Janina Sadowska napisała, że je czasem robi... to pewnie i przepis ma ;)
anna izabela
50p
50p
Od: 21 cze 2010, o 21:20

Post »

Ja za duzo to tych wspomnien nie mam, jestem 1979 rocznik. Ale ta czekolade pamietam. Zycie by wtedy za nia oddala ;:180 . Ostatnio natrafilam na przepis w internecie i nie moglam sie powstrzymac, zeby ja zrobic. Hmmmm jakie to bylo dobre, tylko mojemu mezowi ona wcale nie smakowala i sie dziwil, ze cos takiego mozna jesc. Dla wyjasnienia, on nie ma takich wspomnien, urodzil i wychowal sie w Essen i mial wszystkiego po dziurki w nosie.

Ostatnio byl tutaj w telewizji wywiad z aktorka, ktora wychowala sie w bylym DDR. I ona opowiadala, jak ci ludzie, ktorzy mieli rodziny w RFN pachnieli, czekolada, proszkiem do prania i ona nie mogla nigdy od nich nosa oderwac. Na koniec stwierdzila, ze ona teraz tez tak pewnie pachnie, tylko tego juz nie czuje
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Może po prostu nie pierze sama? :wink: Mówiąc szczerze nagromadzenie zapachów mnie przeraża - płyny i proszki pachną wszystkim, nawet perfumami, potem według reklam wkładamy ciuchy do szafki obwieszonej zawieszkami, a jak je ubierzemy, stosujemy - pachnące mydło, balsam do ciała, dezodorant, lakier do włosów, perfumy, w kibelku stoi "freszar" w spraju, glazura wonieje domestosem, kuchnia clinem, przedpokój pronto.... aaaaaaa ... ja nie brudas, też pachnę tym i owym, ale szkoda, że musimy zapachy produkować, bo lawenda ginie w spalinach :wink:

A że to wątek o smakach, to powiem, że mi smakował cukier lawendowy babci, ładnie też pachniał. A przebój zapachu był dla mnie i ciągle jest w konfiturze z róży.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

"[quote="mamba9991"]Może po prostu nie pierze sama? :wink: Mówiąc szczerze nagromadzenie zapachów mnie przeraża - płyny i proszki pachną wszystkim, nawet perfumami, potem według reklam wkładamy ciuchy do szafki obwieszonej zawieszkami, a jak je ubierzemy, stosujemy - pachnące mydło, balsam do ciała, dezodorant, lakier do włosów, perfumy, w kibelku stoi "freszar" w spraju, glazura wonieje domestosem, kuchnia clinem, przedpokój pronto.... aaaaaaa ... ja nie brudas, też pachnę tym i owym, ale szkoda, że musimy zapachy produkować, bo lawenda ginie w spalinach :wink:"

A potem udajemy się na ekologiczną działeczkę, gdzie hodujemy równie ekologiczną marchewkę, zjadamy jajeczko od ekologicznych kurek i czujemy się wojującymi sozologami. Zmęczeni wracamy do mniej już ekologicznego domku nafaszerowanego chemią. Jest cool.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Ja - odkąd jest Unia - bojkotuję słowo "ekologiczny" :D :D :D :D :D Bo to znaczy tylko tyle, co zmierzony i zważony i za cholerę nie pachnie i nie smakuje, jak w dzieciństwie. Na żadnych wiecach nie protestuję, tylko spokojnie zrywam skrzyp i pokrzywę na gnojówkę. :wink:
Esteci i łakomczuchy
anna izabela
50p
50p
Od: 21 cze 2010, o 21:20

Post »

mamba9991 pisze: w kibelku stoi "freszar" w spraju, glazura wonieje domestosem, kuchnia clinem, przedpokój pronto....
A u mnie to nawet kopce kreta pachna chlorem :;230 . To jest teraz moj nowy sposob na niego. Nie moge powiedziec, zeby on dzialal, ale przynajmniej nie siedze bezczynnie, no i sasiadka ma sie z kogo ponabijac ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”