Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.1
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie - drozd
Januszu no ja bym w życiu nie wpadła by leżące postawić - naprawdę świetny pomysł , myślę że będzie teraz rozpowszechniony na naszych ogródkach. 

- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko Hasła "Stawiajcie wszystko co leży" nie rzucam ale jak ktoś chce się pobawić to czego nie... 

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Noooo....fajnie to brzmi.......drozd pisze:Agnieszko Hasła "Stawiajcie wszystko co leży" nie rzucam ale jak ktoś chce się pobawić to czego nie...

- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Januszu, a czy są jakieś odmiany szczególnie nadające się do formowania (wspinania)? Np. wolnorosnące? Czy to bez znaczenia?
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Janusz w dzisiejszy kolejny pochmurny i mokry dzień postanowiłem wybrać się na spacer po Twoim jakże pięknym ogrodzie.
Pierwsze Twoje strony na forum przywitały mnie zimową porą,gdzie cała roślinnośc spała pod białym puchem. Idąc dalej i oglądając kolejne strony doszedłem do wniosku ,że ogród mój w porównaniu do Twojego nie jest tak bajecznie kolorowy. Pięknie utrzymane rabaty z mnóstwem kwitnących roślin i krzewów , wszystko to zapewne musi pochłaniać masę czasu.
Na jednym ze zdjęć zauważyłem brzozę pendulę Young , drzewo ładnie ukształtowane i utrzymane, ciekawe jak to Ty robisz, gdyż maja brzoza mocno się rozrasta.
Dzisiejszy spacer kończę na stronie 10, ja tu jeszcze wrócę.
Moja brzoza Young

Pierwsze Twoje strony na forum przywitały mnie zimową porą,gdzie cała roślinnośc spała pod białym puchem. Idąc dalej i oglądając kolejne strony doszedłem do wniosku ,że ogród mój w porównaniu do Twojego nie jest tak bajecznie kolorowy. Pięknie utrzymane rabaty z mnóstwem kwitnących roślin i krzewów , wszystko to zapewne musi pochłaniać masę czasu.
Na jednym ze zdjęć zauważyłem brzozę pendulę Young , drzewo ładnie ukształtowane i utrzymane, ciekawe jak to Ty robisz, gdyż maja brzoza mocno się rozrasta.
Dzisiejszy spacer kończę na stronie 10, ja tu jeszcze wrócę.
Moja brzoza Young

Pozdrawiam Zenek
- drozd
No,no Agnieszko Jakieś kudłate myśli przychodzą Ci do głowy..
Igielko78 Nie mam jeszcze wielkiej praktyki w takim formowaniu krzewów ale wydaje mi się, że dla cierpliwych lepsze były by krzewy wolno rosnące, bo bardziej zagęszczoną miały by formę ale i przy gatunkach szybko rosnących oczywiście przy starszych egzemplarzach gałązki będą opadały ku dołowi i zakryją przestrzenie między poszczególnymi piętrami korony(ostatnie zdjęcie.)
Miło Cię gościć Zenku Tak jak zauważyłeś jest u mnie trochę rozmaitości takie pomieszanie z poplątaniem Mam trochę duże oczy i co raz coś wsadzam nowego. Różnie mi to wychodzi raz lepiej innym razem gorzej czasami z braku czasu do namysłu sadzę gdzie popadło ale zawsze można zmienić. Pytasz o brzozę. Nic absolutnie nie pomagałem jej w formowaniu korony choć miałem zamiar podnieść gałęzie i utworzyć większy parasol tak jak u Ciebie ale trochę w niewłaściwym miejscu posadziłem i teraz za mało mam miejsca. Rozwiązaniem było by zamienić się brzozami.
Zapraszam ponownie

Igielko78 Nie mam jeszcze wielkiej praktyki w takim formowaniu krzewów ale wydaje mi się, że dla cierpliwych lepsze były by krzewy wolno rosnące, bo bardziej zagęszczoną miały by formę ale i przy gatunkach szybko rosnących oczywiście przy starszych egzemplarzach gałązki będą opadały ku dołowi i zakryją przestrzenie między poszczególnymi piętrami korony(ostatnie zdjęcie.)
Miło Cię gościć Zenku Tak jak zauważyłeś jest u mnie trochę rozmaitości takie pomieszanie z poplątaniem Mam trochę duże oczy i co raz coś wsadzam nowego. Różnie mi to wychodzi raz lepiej innym razem gorzej czasami z braku czasu do namysłu sadzę gdzie popadło ale zawsze można zmienić. Pytasz o brzozę. Nic absolutnie nie pomagałem jej w formowaniu korony choć miałem zamiar podnieść gałęzie i utworzyć większy parasol tak jak u Ciebie ale trochę w niewłaściwym miejscu posadziłem i teraz za mało mam miejsca. Rozwiązaniem było by zamienić się brzozami.

Zapraszam ponownie
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Januszu zwarty kształt Twojej brzozy bardziej mi się podoba, i myślałem ze ją w jakiś sposób formujesz.Ciekawy jestem na jakiej wysokości Twoja była szczepiona,bo maja na wysokości 180 cm.
Pozdrawiam Zenek
- drozd
Dokładnie nie wiem Zenku ale dość dużo powyżej mojej głowy a ja mam 185 

- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
Witaj....przeszłam sie po Twoim ogrodzie i wcale nie jest ładny ......on jest przepiekny
. Wszystko takie wypilęgnowane i dopieszczone. A jakie cudeńka masz az jestem chora z zachwytu
. Jakbyś czegoś miał za duzo na wiosne to możesz śmiało do mnie pisać a z chęcią odkupię!!!!! pozdrawiam i miłej nocki Dorota

Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- drozd
Tym którzy nie mają jeszcze w swoich ogrodach polecam trzy byliny na skalniaki.
Pierwszy to przetacznik armeński. Płożąca szybko rozrastająca się bylina o błękitnych kwiatkach i drobnych listkach. Kwitnie dość długo
Drugi przetacznik też ładnie prezentuje się na skalniaku to:
Przetacznik goryczkowy
Wyższą byliną jest Złotnica żółta (Asphodeline lutea) o niebieskich trawiastych liściach i niesymetrycznie poukładanych kwiatkach. Taka trochę fikuśna

Pierwszy to przetacznik armeński. Płożąca szybko rozrastająca się bylina o błękitnych kwiatkach i drobnych listkach. Kwitnie dość długo

Drugi przetacznik też ładnie prezentuje się na skalniaku to:
Przetacznik goryczkowy

Wyższą byliną jest Złotnica żółta (Asphodeline lutea) o niebieskich trawiastych liściach i niesymetrycznie poukładanych kwiatkach. Taka trochę fikuśna

- drozd
Witam Dorotko Ale mnie podbudowałaś tymi pochwałami. Dziękuję. Zaczynam wierzyć że komuś może się podobać. Mnie się już opatrzył to nie robi na mnie wrażenia. Już bym coś zmieniał ale to nie pora i grypy szaleją
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Janusz mnie podoba się złotnica , kwiatki podobne do iksji .
Czy ona jest wysoka ?
No i następna pozycja na liście chciejstw .
Ja mam przetacznik taki

To niebieskie niskie
Czy ona jest wysoka ?
No i następna pozycja na liście chciejstw .
Ja mam przetacznik taki

To niebieskie niskie
- drozd
Geniu to "machniom". Mam złotnicę w doniczce ładną sdzonke mogę się wymienić na Twojego przetacznika, bo takiego nie mam.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janusz dostałbyś ode mnie tego przetacznika nawet bez tej złotnicy .
Ale chyba dopiero wiosną bo teraz już za późno . już kiedyś mówiłam że możesz sobie wybrać
roślinki u mnie .
Jeszcze jedno ta złotnica jest wysoka ?
Genia
.
Ale chyba dopiero wiosną bo teraz już za późno . już kiedyś mówiłam że możesz sobie wybrać
roślinki u mnie .
Jeszcze jedno ta złotnica jest wysoka ?
Genia
.
- drozd
Oczywiście ,że wiosną. teraz pora na rozmyślanie a nie na sadzenie. Myślę ,że wiosną zacznie się ruch i poczta zarobi