Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Fortbema
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 gru 2010, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aksamitka - królowa jednorocznych

Post »

jak szybko od siewy aksamitki kwitną?
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Nie ma reguły :wink: wysiane w domu dosyć szybko, czyli po paru tygodniach, a dokładny termin zależy od tego, jak szybko wzeszły siewki i jak są pielęgnowane.
Wysiane do gruntu zakwitają przeważnie 2-3 tygodnie później niż z domowej rozsady (bo w chłodzie wolniej wschodzą), ale wszystko zależy od pogody. Uwielbiają światło (słońce) i nie za sucho, a jak tego nie mają, to zwlekają z wydaniem kwiatów. W ubiegłym roku były spóźnione, bo w maju ciągle lało, a one długo czekały na ulubione słońce. Gdzieniegdzie nie doczekały, bo zżarły je ślimaki.
Jak chcesz mieć aksamitki bardzo szybko, to wypatruj wczesną wiosną u ogrodników rozsady z uformowanym pierwszym kwiatkiem i od razu po zakupie wysadź je do gruntu.
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam nasiona ze swoich aksamitek , jaka jest najlepsza pora na wysianie do skrzynek,a kiedy do gruntu?

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Do skrzynek jeżeli chcesz wysiać w domu , to moim zdaniem najlepiej wysiewać na początku marca . A w gruncie można już pod koniec kwietnia , ja posiałem w połowie i nic im nie było :wink:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Czy ktoś z Was miał może posianą odmianę Colando lub Mona.
Szukam aksamitki, która byłaby niska a jednocześnie miała duże pełne kwiaty.
W ofercie Ożarowa znalazłam odmianę, która jest jednocześnie niska i ma duże kwiaty (Crush), ale życzą sobie prawie 25 złotych za 0,5 grama. :x
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

U mnie aksamitki umierają śmiercią naturalną z powodu ślimaków Czy jeśli posadziłabym obok nich jakieś rośliny, których zapachu ślimaki nie lubią to jest szansa że przeżyją?
Paulina
tollo
100p
100p
Od: 21 paź 2008, o 18:43

Post »

Która z aksamitek najobficiej kwitnie i jest rośliną niską?
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Chyba Lulu - ta z malutkimi kwiatkami, rozrastająca się w niskie, szerokie kępy - zobacz na wcześniejszych zdjęciach w tym wątku.
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

paola1a pisze:U mnie aksamitki umierają śmiercią naturalną z powodu ślimaków Czy jeśli posadziłabym obok nich jakieś rośliny, których zapachu ślimaki nie lubią to jest szansa że przeżyją?
Zrób rozsadę w domu, ślimaki wyżerają tylko młode roślinki.
Moje w zeszłym roku pożarły ledwo zaczęły wychodzić z ziemi i tylko kilka przegapiły.
Od koleżanki dostałam takie trochę podrośnięte ( robiła rozsadę na balkonie ) i tych nie tknęły, widocznie były już za duże.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę , że Masz bardzo grzeczne ślimaki :wink: Moje zeżarły mi aksamitki do samych łodyg , chociaż sadziłem już duże z rozsady. Dopiero po długim polowaniu na ślimaki udało mi się doczekać kilku kwitnących aksamitek. Pamiętaj , ślimak - Twój wróg :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Moje ślimaki wolą hosty...chyba jednak wolałabym żeby w aksamitkach zagustowały ;)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Anna29 - Powiem szczerze, że jestem mocno zaszokowany ceną nasion odmiany crush , widziałem nawet po 50 zł za opakowanie !!! po 24 zł też :shock: . Swego czasu jak byłem na Węgrzech to widziałem pełno ich a głupi nawet jednej szypułki nasion nie zerwałem ;:223 .

paola1a - Nie do końca zgodzę się z Mariolą i poprę Zibiego, u mnie ślimaki potrafiły zostawić patyczki z kupionych kwitnących aksamitek.... :roll: . Słyszałem od ogrodnika, że ślimaki nie lubią begoni wiecznie kwitnących, starca popielnego no i mięty , więc możesz posadzić obok .

tollo - Godna polecenia jest też niska odmiana Cupido , Telimena czy Bolero no i oczywiście wąskolistna Tagetes tenuifolia .
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I znów mam złe wieści :( Między aksamitkami zawsze sadzę starce , bo podoba mi się to zestawienie kolorów i kształtu , a ślimaki i tak ucztują na całego. Oczywiście starców nie ruszają. Begonii nie zjedzą bo ma twarde mięsiste liście.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No masz.... :?
To może chociaż ta nieszczęsna mięta pomoże ? :roll:
A i zapomniałem o podobno cudownym Ślimakolu z Substrala.... . Kiedyś oglądałem rok w ogrodzie i pewna Pani mówiła, że ślimakol zachęca ślimaki żeby przyszły i go zjadły ale się nim szybko trują, trzeba rozsypać tylko te niebieskie granulki wokół rabatki . Czy pomaga, tego nie wiem na własnym doświadczeniu ale forumowicze pisali że pomaga . U mnie zniknęły ślimaki po tym jak sąsiad zajął się pustostanem zza mojego płotu, za to na nowej działce to dopiero będę miał z nimi walkę :twisted: .
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten ślimakol trzeba koniecznie wypróbować , bo u mnie w tamtym roku to w pewnym okresie nawet za młode lilie się brały :(
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”