Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cesarska korona - Fritillaria imperialis

Post »

Ciągle kwitną :tan

http://img825.imageshack.us/img825/4223/dscn2554r.jpg

Najwięcej mam 13 kwiatków, ale mniej niż 10 nie ma żadna, nawet żółte. :heja

http://img35.imageshack.us/img35/1851/dscn2555y.jpg

Tylko te w jałowcu nie kwitną w tym roku zupełnie. Wykopię je w tym roku i przesadzę. ;:3
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Gailardia
50p
50p
Od: 5 lip 2012, o 23:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie tylko żółta.

Obrazek

Czerwona w tym roku zastrajkowała.

Pozdrawiam. Iza
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

U mnie w tym roku po raz pierwszy pojawiła się żółta... plany dokupienia kilku na następny sezon też są :D
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witam. W zeszłym sezonie, czyli pod koniec sierpnia wsadziłam 2 cebule cesarskiej - wyrosły piękne 2 kwiaty, olbrzymie i śliczne. W innym miejscu, na oko ziemia ta sama, ta sama ilość kompostu, rosną też 2 szachownice już 3 rok i nigdy nie kwitły. Co jest nie tak? Może mi ktoś podpowie?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem czy pamiętacie jak opowiadałam Wam, że sąsiad obdarował mnie cebulami bo się buduje. Widzę, że w tym roku niestety nie zakwitną ale dookoła mają mnóstwo cebulek przybyszowych. Czy mam je tak zostawić czy tak jak tulipany wykopywać w lipcu?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Szachownica cesarska jeszcze bardziej niż tulipany lubi suche lato - a najlepsze suche lato to takie w pudełku z piachem lub torfem ;-)
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

U nas w tym roku korony wyjątkowo chętnie kwitną, hmmm, powychodziły nawet jakieś zapomniane z poprzednich lat... no i jaki zapach z tego był :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pEtr
Szachownica cesarska jeszcze bardziej niż tulipany lubi suche lato - a najlepsze suche lato to takie w pudełku z piachem lub torfem ;-)
Dziękuję ;:180
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Co zrobić z koroną c. jak przekwitnie? Ściąć czy zostawić? Mam korony pierwszy raz.Żółta zakwitła na jednym pędzie, czerwona wypuściła 2 pędy i nie zakwitła. :(
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

ewa2019 pisze:Co zrobić z koroną c. jak przekwitnie? Ściąć czy zostawić? Mam korony pierwszy raz.Żółta zakwitła na jednym pędzie, czerwona wypuściła 2 pędy i nie zakwitła. :(

Mam to samo pytanie, a jak ciąć to w którym miejscu? U mnie urosły dosyć okazałe :heja
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Zostawiamy i nawozimy, aż roślina zacznie przesychać. Jak uschnie to ściąć. Cebulę jak ktoś chce to może wykopać i posadzić ponownie w październiku.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Jak to,jak ktoś chce?Czyli to nie konieczne,nie trzeba wykopywać?A może cebulka ma drugą przybyszową cebulę? Trzeba by rozdzielić chyba.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

eldo, inne cebulowe też wykopujesz? Narcyzy tulipany krokusy? Kilka tulipanów u mnie rośnie kilkanaście lat w tym samym miejscu i z 5, które posadziłem jest ich teraz kilkanaście. Z cebulą korony można tak samo postępować. Nic się nie stanie, jeżeli cebula przybyszowa będzie rosnąć obok. Jeżeli uważasz, że miejsce masz nieodpowiednie to przesadzasz :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

A co zrobić, jeśli ślimaki ogoliły liście do gołej łodygi, tak, że nie został ani jeden (poza tym, że oczywiście należy nabyć i rozsypać środek przeciwko ślimakom ? co też już wczoraj uczyniłem)? Ma jeszcze jakieś szanse przeżycia biedaczka (nawet jeśli za rok nie zakwitnie), czy już definitywnie po niej?

Pozdrawiam!
LOKI
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

eldo, inne cebulowe też wykopujesz? Narcyzy tulipany krokusy? Kilka tulipanów u mnie rośnie kilkanaście lat w tym samym miejscu i z 5, które posadziłem jest ich teraz kilkanaście. Z cebulą korony można tak samo postępować. Nic się nie stanie, jeżeli cebula przybyszowa będzie rosnąć obok. Jeżeli uważasz, że miejsce masz nieodpowiednie to przesadzasz
Patasko, zgodzę się co do narcyzów i krokusów.
Niektóre odmiany tulipanów mają tendencje do zbytniego "wchodzenia" w ziemię. Przecież rokrocznie nowa cebula tulipana powstaje nawet 5cm poniżej poprzedniej. Gdy zejdą za nisko to przestają kwitnąć bo za dużo sił i czasu zajmuje im przedzieranie się przez ziemię. Czym bardziej wymyślna odmiana tym większe prawdopodobieństwo że któregoś roku już nie zakwitnie. Dlatego tulipany zaleca się wykopywać, ale nie co sezon. Ja to robię co 2-3. Oczywiście nie oznacza to ,że rośliny zginą gdy ich się nie wykopie- to tylko optymalizacja w hodowli.
Natomiast Szachownica cesarska ma inny problem - podczas deszczowego lata łatwo łapie choroby grzybowe. W 2010 straciłem wszystkie korony i od tego czasu wykopuję.Jako że w przeciwieństwie do tulipanów nie mają one łuski osłonowej to przechowuje je zasypane torfem.
Co oczywiście nie oznacza że jak nie wykopie się korony to na bank zginie. To też tylko drobna rada

Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”