Na szczęście nie jestem kolekcjonerem liliowców więc te pomyłki nie są dla mnie ciosem w samo serce
Chciałam mieć kilka ...naście ciekawych odmian w swoim ogródku
Patrząc przez pryzmat tych pomyłek mam tylko nadzieję ,że kolejne ewentualne pomyleńce będą równie ładne jak to co już zakwitło 8)
kogra pisze:Ależ piękności. Pewno jest ich więcej.
A czy wszystkie wysiane liliowce z jednego nasiennika są identyczne, czy też różnią się między sobą ?
Witam!
Mogą być podobne ,ale zawsze różnia się między sobą.
Pozdrawiam
Ismena
Ismeno proszę pokaż jeszcze więcej swoich siewek. Są tak piękne, że aż serce rośnie jak na nie patrzę. Pewno i inni będą też chcieli więcej zobaczyć.
W tle za pomarańczowym z jasną kryzą jest chyba bordowy z jasną. Możesz go pokazać w zbliżeniu ? Czy on pachnie ?
flowers pisze:Coś złego dzieje się z jednym moim liliowcem Wypuścił tylko jeden pęd kwiatowy i już drugi kwiat na tym pędzie jest zdeformowany
Czy ktoś mógły powiedzieć mi jaka jest tego przyczyna
Czy to może powtórzyć się w następnym roku
Co mam robić Pozbyć się go
Ja bym go zostawił.
Niektóre liliowce muszą się "rozkręcić". Pierwsze kwiaty mają zdeformowane i brzydkie dopiero kolejne są ładne. Być może to jeden z nich.
Ja też mam w tym roku dużo takich niedorobieńców, albo zdeformowane płatki, albo niekompletne lub nadmiar płatków. Nie jest to w każdym razie powód do wyrzucenia. Pewnie to młoda sadzonka.
Byłam dziś fotografować swój ,przychówek' i zauważyłam, że jedna z moich starszych odmian wygląda bardzo podobnie do twojego- Music Man, sprawdź sobie w internecie dokładniej, może akurat to jest to.