PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.
Z kolei ten gagatek siedzący na karmniku wygląda mi na dużą samicę krogulca, na co także wskazywało by opisane polowanie na dzwońca. Tutaj przydałoby się większe zbliżenie. Dorosłe samice - krogulce są prawie tej samej wielkości co samce - jastrzębie - dlatego z dużej odległości można je pomylić (jak siedzą).
U mnie na skraju osiedla poluje krogulec samiec - przelatując równolegle wzdłuż ostatnich bloków - i łapie wszystko co mu się nawinie: wróble, dzwońce i sikorki.
U mnie na skraju osiedla poluje krogulec samiec - przelatując równolegle wzdłuż ostatnich bloków - i łapie wszystko co mu się nawinie: wróble, dzwońce i sikorki.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie podobny"sokołowaty: upolował wróbla...
Ptaki dokarmiam 16 lat...Odwiedzają mnie: wróble, mazurki, sikorki: modra, bogatka, uboga i czarnogłówka, dzwońce, czyże, grubodzioby, raz był gil, kowaliki i inne których nie znam...Ostatnio szwagier zrobił trochę zdjęć ptaków w stołówce więc postaram się coś wkleić... Dokarmiam nasionami:słonecznika, mieszanką dla ptaków zimujących i konopiami
Poza tym słonina niesolona i smalec - domowe wyroby..

Czy może ktoś wie co to za ptak?

Ptaki dokarmiam 16 lat...Odwiedzają mnie: wróble, mazurki, sikorki: modra, bogatka, uboga i czarnogłówka, dzwońce, czyże, grubodzioby, raz był gil, kowaliki i inne których nie znam...Ostatnio szwagier zrobił trochę zdjęć ptaków w stołówce więc postaram się coś wkleić... Dokarmiam nasionami:słonecznika, mieszanką dla ptaków zimujących i konopiami

Czy może ktoś wie co to za ptak?

-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
evluk bardzo wdzięczne te Twoje sikoreczki, a ptaszek o który pytasz to grubodziób jak dla mnie.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Evluk, a mnie się wydaje, że to zięba jer
. Za mały dziób jak na grubodzioba moim zdaniem .
Podziwiam wszystkie ptaszki, a szczególnie te drapieżne ... gratuluję refleksu Katarzynce ;
ustrzelić obiektywem myszołowa na gorącym uczynku kradzieży, to sztuka

Podziwiam wszystkie ptaszki, a szczególnie te drapieżne ... gratuluję refleksu Katarzynce ;
ustrzelić obiektywem myszołowa na gorącym uczynku kradzieży, to sztuka

-
- 500p
Macie rację to zięba, to u mnie nie były grubodzioby tylko zięby, ale tylko raz, może jeszcze wrócą.
Z refleksem to u mnie jest tak : aparat i biegiem do okna, później mam taką funkcję , że sam robi zdjęcia w trybie ciągłym , klatka po klatce. Temu myszołowowi to kliknęłam chba ze 100 zdjęć , wiec było łato wybrać odpowiednie ujęcie.
Z refleksem to u mnie jest tak : aparat i biegiem do okna, później mam taką funkcję , że sam robi zdjęcia w trybie ciągłym , klatka po klatce. Temu myszołowowi to kliknęłam chba ze 100 zdjęć , wiec było łato wybrać odpowiednie ujęcie.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
No fakt, że taka funcja nieco ułatwia, ale świetnie, że akurat byłaś na posterunku i uruchomiłaś aparat
My mieszczuchy nieraz przez całe życie nie zarejestrujemy takiego widoku

My mieszczuchy nieraz przez całe życie nie zarejestrujemy takiego widoku

No to po tym weekendzie mogę dopisać do listy jeszcze:sylwekw pisze:.....
Jak do tej pory zanotowałem u siebie odwiedziny:
- wróbli (być może też mazurków);
- trznadli;
- dzwońców;
- sikory modraszki;
- sikory bogatki;
- wczoraj pierwszy raz sikory czubatki;
- pełzacza ogrodowego (dość regularnie);
- gołębia grzywacza;
- synogarlicy (sierpówki) - w moich stronach potocznie nazywa się ją cukrówką - ze względu na odgłos jaki wydaje;
- kosów;
- kwiczołów;
- srok nie liczę
- raz może dwa razy widziałem kowalika.
- chyba była też zięba ale tego nie jestem pewien.
- dzięcioła dużego (a ja się wcześniej zastanawiałem kto mi tak "niszczy" kolby tłuszczowe

- rudzika ....
Nagrywałem kamerą filmik więc jak znajdę sposób aby go zapisać w pliku o niewielkim rozmiarze to pokażę, z prośbą jednocześnie o pomoc w jednoznacznym zidentyfikowaniu jednego ptaszka, wcześniej myślałem, że to zięba ale teraz mam wątpliwości.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ale piękne ptaszki... U mnie zawsze było mało, tylko sikorki, wróbelki, a rudziki i gile widziałam tylko parę razy w życiu, tych innych wcale... Teraz już nic nie wystawiamy, ale ileś lat temu to zawsze była słonina i tłuczone orzechy włoskie, sikorki bardzo je lubiły.
-
- 500p
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Dokładnie - zięba jer. Do porównania na dwóch poprzednich stronach. A dzięciołek (duży pstry, samica) - super.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 500p
Ten misz-masz to dzwońce samce i samice. 

Witam.
Ładne te niektóre zdjęcia i miłe spotkania.
Nas w końcu raczył odwiedzić dzięcioł(pstry duży)jak sypnęło mocniej i trochę oblodziło.
Przypiął się do dzwonu nasiennego i obrobił go prawie w całości,fajnie przeganiał sikorki.
A teraz zrobiłem dla niego specjalny "karmnik"-przecięty wzdłuż gruby konar,przybity to ściany a na nim przybita(tak aby się nie ruszała)słonina.W zeszłym roku wrąbał całkiem sporo tego smakołyku.
Z ciekawszych mamy rodzinkę kosów które poza ziarnem,chętnie dziobią jabłka,które im systematycznie wykładam.
Chyba sporo ludzi dokarmia ptaki to bardzo dobrze,w naszym nasiennym zabrakło nawet nasion słonecznika
.
Hej.
Ładne te niektóre zdjęcia i miłe spotkania.
Nas w końcu raczył odwiedzić dzięcioł(pstry duży)jak sypnęło mocniej i trochę oblodziło.
Przypiął się do dzwonu nasiennego i obrobił go prawie w całości,fajnie przeganiał sikorki.
A teraz zrobiłem dla niego specjalny "karmnik"-przecięty wzdłuż gruby konar,przybity to ściany a na nim przybita(tak aby się nie ruszała)słonina.W zeszłym roku wrąbał całkiem sporo tego smakołyku.
Z ciekawszych mamy rodzinkę kosów które poza ziarnem,chętnie dziobią jabłka,które im systematycznie wykładam.
Chyba sporo ludzi dokarmia ptaki to bardzo dobrze,w naszym nasiennym zabrakło nawet nasion słonecznika

Hej.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dziś " złapałam " takiego gościa w naszej ptasiej stołówce zawieszonej na wierzbie madżurskiej :
...
...