Edyseja - orchidee

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

edyseja pisze:
Mamba pisze: To prawda, też takiego mam i właśnie zaczął wypuszczać pędzik ;:33
a masz może jego zdjęcia z poprzednich kwitnień?

na swojego poczekam jeszcze kilka dni, przez ten czas przynajmniej nacieszę oczy zdjęciami :D

Mam zdjęcia, ale niezbyt dobrej jakości :oops: Pokażę jedno, na którym choć trochę widać jego urodę. Kupiłam go rok temu w Castoramie, jako bezimienną hybrydę, za ok. 20zł :wink: Był to drugi i ostatni raz, gdy widziałam ten rodzaj hybrydy w sklepie. Ja na swoje kwitnienie poczekam jeszcze długo, bo pędzik dopiero zaczął rosnąć :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

czy rzeczywiście jest czerwony (nie buraczkowy)? piękny :)

wydaje mi się, że ma nieco inny kształt płatków od doritaneopsisa Ani
Edyta
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edysejo, buraczkowy z pewnością nie jest, a zdjęcie zawsze trochę oszukuje. Dla mnie jest on najbardziej czerwony ze wszystkich storczyków jakie widziałam :D Poczekamy na oba kwitnienia i porównamy :lol:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo podobny do mojego doritaenopsisa ale są 2 znaczące choć subtelne różnice:
1. mój nie ma żółtego środka tylko czerwony
2. górny środkowy płatek u mojego jest bardziej strzelisty niż zaokrąglony.
Ale kolor zapewne jest identyczny.
Mambo a ile Twój ma kwiatów?

Pozdrawiam Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jeszcze nie zakwitł, bo dopiero wypuścił pęd. Na zdjęciu jest kwitnienie z zeszłego roku.
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

pallensy z Allegro (20 zł/szt), doliczyłam się trzech pędów kwiatowych ;:2

Obrazek

mam nadzieję, że już niebawem moje oczy będzie cieszył taki oto widok:

Obrazek

;:6
Edyta
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

a to przystojniak na którego czekam - Doritaenopsis Kenneth Schubert (Dor. pulcherrima x Phal. violacea)

Obrazek
Edyta
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Ło matuchno, jaki on piękniutki ;:63 ;:87 Ja też sobie go zamówiłam ;:80 Tzn. kupiłam, ale przelew dopiero po niedzieli zrobię, tak mi doradziła p. Justyna - właścicielka OG. Dopiero po świętach go dostanę ;:112 ;:113 ;:215 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

ciekawa jestem czym się w rzeczywistości różni od Purple Martina (Purple Martin to hybryda Dtps. Kenneth Schubert 'Blue Angel x Phal. violacea var. coerulea)

na zdjęciach Kenneth Schubert ma jaśniejszy środek i brzegi płatków, a Purple Martin ma jednolite

moja paczka ma być nadana w poniedziałek, mam nadzieję, że nie będzie opóźnień - w końcu to nie Gwiazdka, nikt prezentów nie zamawia

jest prześliczny, szkoda, że taki drogi (bo wzięłabym jeszcze bellinę)
Edyta
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Edysejko ja też zamawiam bellinę i lueddmanniana ale dopiero w maju, bo teraz by mnie pewnie mój ślubny wygonił na cztery świata strony ;:106 ;:113
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

ja oprócz belliny mam jeszcze inne chciejstwa np. Phal. cochlearis, kunstleri i viridis

http://www.phals.net/cochlearis/07ph0296.jpg
http://www.phals.net/kunstleri/09ph0023.jpg
http://www.phals.net/viridis/07ph0072.jpg

niewiele znalazłam informacji o kunstleri, tylko tyle że to storczyk górski - w związku z tym pewnie preferuje niższe temperatury od pozostałych falków i nie wiem czy jestem mu w stanie zapewnić odpowiednie warunki

moja rodzina od dawna protestuje, w związku z tym żeby ich nie denerwować przestałam się przyznawać, że zamawiam storczyki :lol: wymyślę na poczekaniu jakąś ściemę o sadzonkach od życzliwych koleżanek :D
Edyta
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Phalaenopsis Kunstleri wymaga nieco mniej światła,preferuje temperatury niższe niż inne Phalaenopsis,podłoże stale lekko wilgotne,nie mokre.Kwiaty 4,5 cm... ;:6
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

dzięki, a doczytałaś jakie to temperatury? Phal. cochlearis, kunstleri i viridis różnią się od pozostałych tym, że lubią mniej światła ale to akurat nie problem http://www2.storczyki.org.pl/uprawa/az/ ... index.html więcej informacji w ściądze nie ma
Edyta
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie,mimo tego że szukałam nic nie znalazłam na temat jakie to temperatury ;:32
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Edyseja, Aga, posiadam w swojej kolekcji Phal. kunstleri. Wiem jakie są książkowe wymagania tej rośliny, ale ona jest niebywale żywotna i potrafi przystosować się do nieco odmiennych warunków. Swojego Phal. kunstleri uprawiam jak pozostałe botaniczne, wcale nie ma niższej temperatury, a na dodatek szykuje się kwitnienie. Pączkami obsypany jest stary, zeszłoroczny pęd, jak i nowy, który wyrósł w tym roku. Jak większość botanicznych nie powinien bardzo mocno przesychać.
Edyseja nie zastaniawiaj się, tylko zamawiaj, to bardzo wdzięczna roślina :D. Zdjęcia z poprzedniego kwitnienia powinny być gdzieś w moim wątku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”