Wężymord ( skorzonera )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
AgusWT
100p
100p
Od: 20 kwie 2016, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wężymord ( skorzonera )

Post »

wczoraj wykopałam parę skorzoner myślałam że jest nędzna a tu wspaniała niespodzianka piękne grube korzenie ugotowane z masełkiem i bułką pycha pierwszy raz ją uprawiam i już sądziłam że to przegrana sprawa a tu takie zaskoczenie

Proszę pisać poprawną polszczyzną- mod./jokaer.
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54

Post »

Mam to warzywo drugi rok i nigdy z niej nie zrezygnuję. Mnóstwo witamin i ten wspaniały delikatny smak. Zupa krem ze skorzonery to poezja.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak mnie zachęciliście uprawą skorzonery, że i ja w przyszłym roku muszę spróbować :D
grafi26
200p
200p

Post »

Zasiej nie pożałujesz. Kilku osobom dałam do spróbowania i też zamierzają posiać. Moim zdaniem są lepsze od szparagów gdyż nie mają łyka.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Sezon na skorzonerę rozpoczęty. Niestety było zbyt ciasno by kopać głęboko i parę korzeni urwałem. Ale długość korzeni średnio 30-40 cm jest już przyzwoita. Plany na przyszły rok: zwiększyć co najmniej o połowę obszar uprawy.
AgusWT
100p
100p

Post »

Przemek ja też mam takie plany:)

-- 16 paź 2016, o 15:40 --

Przemek dojrzałam dojrzałam u ciebie mega selery czym je karmiłeś że ci takie wielkoludy porosły?
AgusWT
100p
100p

Post »

Dzięki Przemek za odp. spróbuję z selerami za rok bo w tym roku u mnie porażka ale rada jak najbardziej cenna
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie wydają się sporo mniejsze, chyba zacienione stanowisko im nie pasuje. W dodatku kret pod nimi ryje. Jeszcze się zastanawiam kiedy wykopać pierwsze sztuki. Może na nadchodzący weekend.

a co to za porada dot selerów? Jeśli można to poproszę o przytoczenie w wątku o selerze :wit
AgusWT
100p
100p

Post »

BobejGS ja swoje skorzonery kopię już od miesiąca i na bieżąco zjadamy. Nie planuje ich przechowywać tylko wykopać i zjeść to co mi zostanie to ofiarować rodzinie. A co do selerów : http://forumogrodnicze.info/ucp.php?i=p ... &p=2339494
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja mam pierwszy raz, więc nie wiem co i jak, nawet ze smakiem. :D Po tym sezonie się okaże czy zostaje, czy szukam innej rośliny w jej miejsce, choć za wiele go nie zajmuje. ;:173

Co do selerów, to Ja nie moge czytać Twoich PW. Możesz mi jedynie skopiować i przesłać. :wit
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Spróbujcie skorzonery na surowo. Przede wszystkim łatwiejsza do pogryzienia i smaczniejsza niż marchewka a poza tym przy gotowaniu traci wiele witamin. Podobnie jak topinambur, skorzonera zawiera inulinę, więc ma działanie probiotyczne. Zwłaszcza na surowo. Najlepsza jest świeżo wykopana z ziemi jak sie zeschnie nie jest już taka smaczna. Ogólnie u mnie się nieźle sprawdziła. Na drugi rok posieję jej znacznie więcej :)

A jak myślicie? skorzonera może zimować w gruncie tak żeby można ją było wykopać wiosną?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj pojadę na działkę i za Twoją poradą spróbuje ją na surowo. Jest to mój pierwszy rok z nią, więc ocenie sobie jej smak, by wiedzieć jak faktycznie ona smakuje. ;:333
AgusWT
100p
100p

Post »

Alembik ja skorzonery nie próbowałam na surowo i nie zamierzam odstrasza mnie ten lepki sok, jak pobrudzę usta to tego lepiucha już chyba nie zmyje. A czy zimuję w gruncie tego nie sprawdziłam ale znawcy skorzonery piszą że tak.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli jest wysiana i jej przeznaczeniem jest korzeń to oczywiście że przezimuje, dopiero po drugim roku zamiera po wydaniu nasion (jest rośliną dwuletnią).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
grafi26
200p
200p

Post »

W ubiegłym roku nie wykopałam bo była marana z uwagi na suszę. Moje zaskoczenie było wiosną- korzenie były grubsze i nadawały się do jedzenia, mimo bezśnieżnej zimy. Z pewnością przezimuje w gruncie i korzenie będą jędrniejsze niż te zimujące w piwnicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”