Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Świdośliwa

Post »

Znam Netykietę i wiem, że posty pisane dużymi literami oznaczają krzyk.
Przyjmijmy więc, że zdanie o którym wspominasz w kontekście zaistniałej wcześniej sytuacji z używaniem zagrażającego najazdem na Forum obcych spamo...w języka,
było krzykiem, acz w formie zwykłej przestrogi. ;:173
Jednocześnie pragnę poinformować, iż nazwy własne roślin, nadal wstawiamy tu bez cenzury.
Natomiast posty nie nawiązujące do tematu przewodniego każdego z merytorycznych wątków,
są niczym innym jak biletem uprawniającym ich właściciela do gratisowego przewozu,
do naszego, wyjątkowego zresztą jeśli chodzi o nowoczesność i wygodę dla
przybywających doń,... komfortowego śmietnika. ;:183
Myślę, że wyjaśniłam wszystkie poruszone powyżej zagadnienia dość dokładnie.
Proponuję więc od teraz powrócić tu już do tematu :Świdośliwa.
:uszy
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ponawiam pytanie. Czy ktoś zaobserwował u świdośliwy typowe odrosty korzeniowe? Chodzi mi o pędy wyrastające z korzeni w pewnym oddaleniu od krzewu? Chodzi mi o weryfikację niektórych metod rozmnażania wegetatywnego.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
skierwies
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak i to na wielu krzaczorach, małych, średnich i dużych, jak również na formach rzekomo "drzewiastych", zarówno na swojej działce jak i innych zaprzyjaźnionych. Świdosliwa korzeni się płytko, w gruncie niezbyt pokarmowo zasobnym nawet bardzo płytko. Odrosty korzeniowe wyrastają głownie przy "przewodniku matecznym', (stąd nawet malutka roślinka po pewnym czasie zamienia się w krzew). Zdarza się jednak wcale nierzadko iż z korzeni "rozłogowych" wybijają nowe rośliny oddalone nawet kilkadziesiąt cm od rośliny matecznej. Pisałem o tym kilka(naście) postów wcześniej. Wielkim zawodowcem-entuzjastą świdośliwy jest dr ( a może już prof.) Stanisław Pluta z ISK w Skierniewicach. W latach jakże minionych, gdy świdosliwka była jeszcze rarytasem, byłem późną jesienią przypadkowym świadkiem w sadzie ISK w Dąbrowicach wykopywania karpy świdośliwy i oddzielania (siekierką :twisted: ) nowych odrostów. O moim "rozmnażaniu" szpadlem :oops: tez już pisałem.
Seedkris, jak dalekie jest Twoje Podlasie?. W pobliskim rejonie (wschodnie Mazowsze) mam swoją "hodowlę", chętnie pokażę a może się przy okazji "pożywisz" jakimś własnoręcznie pozyskanym odrostem. Kontakt na PW.
PS Jak się nauczę(ciemniak :oops: ) wrzucania tu zdjęć , to sporo się wyjaśni w tym temacie.
Pozdrawiam
Wiesław zielonostłamszony
skierwies
100p
100p

Post »

[quote="seedkris"] Chodzi mi o pędy wyrastające z korzeni w pewnym oddaleniu od krzewu.
Mówisz-masz ;:138
Obrazek Obrazek Obrazek

Pierwsze zdjęcie : normalna szeregowa roślina z wyciągającym się już korzeniem rozłogowym.
Drugie zdjęcie: z korzenia rozłogowego, około 20 cm wyrasta nowy pęd z widocznymi zalążkami liściowymi
Trzecie:przykładowa głębokość ukorzeniania się rośliny w tym wieku. Starsze są głębiej.
Biała opaska na pędzie oznacza górny poziom ściółki.
Roślinki pozyskane niedziela 03.02.2013, fotki poniedziałek.
Zrobiłem około 30 innych zdjęć, niestety zadziałało prawo Marfiego i pooooszły... w kosmos.
ocalało tylko jedno przedstawiające "formowanie " starej (50+) świdośliwy za pomocą piły spalinowej.
Jak będzie pogoda, będą dalsze. Obrazek
Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybacz, ale ja tu nie widzę odrostów korzeniowych. To są chyba rozłogi i z nich wyrastają pędy.
skierwies
100p
100p

Post »

Wybacz, czegoś nie zrozumiałem."pędy wyrastające z korzeni w pewnym oddaleniu od krzewu? .". Czyli co. Pęd naziemny pod ziemią??
Korzeń rozłogowy jest nadal korzeniem rośliny umownie zwanej tu mateczna.
Co masz na konkretnie myśli???.
Jak łopatycznie wytłumaczysz niekumatemu to poszukam w lesie czegoś więcej.
Świdośliwy jest tam multum (choć służba leśna z zapałem wycina jako chwast - będą zdjęcia) i zdarzają się różniaste dziwolągi. Widziałem w niedzielę nawet takie cudo: kolejny pęd wyrastający z "serca" korzenia przygnieciony złamaną brzozą, na swym końcu (pędu, stożka wzrostu) ukorzenił się. Coś tak jakby odkład agrestu?? :roll:
Moje próby w tej materii ( odkłady świdośliwy) przez 5 lat nie dały żadnego efektu.
Spróbuj rozjaśnić wątpliwości w sprawie mojej sprawności czytania ze zrozumieniem.
To nie jest żadna przygryzka z mojej strony
Pozdrawiam.
W
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodzi mi o to czy ta roślina ma w sobie potencjał do rozmnażania z sadzonek korzeniowych. Nie chodzi o ukorzenianie pędów i wytwarzanie na nich korzeni.
skierwies
100p
100p

Post »

Witam ponownie.
Wujek Gugiel wyrzucił mi cóś takiego:
Odrosty korzeniowe, pędy nadziemne rozwijające się z pączków przybyszowych lub pąków śpiących na korzeniach. Odrosty korzeniowe wytwarzane są przez liczne drzewa i krzewy oraz rośliny zielne, np.: bez pospolity, chrzan pospolity.

Tworzenie odrostów korzeniowych można wywołać przez celowe zranienie korzeni. Odrosty korzeniowe wykorzystuje się przy rozmnażaniu roślin ozdobnych oraz ratowaniu drzew i krzewów o przemarzniętych koronach.
Wujek zamieścił również kilka rysunków potwierdzających mój -bez urazy- sposób rozumienia.
No, chyba że moja skleroza drapie mnie w stopy, od dołu.
Pozdrawiam
W. sklerotycznie
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Wiesław, to drzewo na pierwszym planie fotografii, z tym grubym pniem, to świdośliwa ???
skierwies
100p
100p

Post »

Aaaa, tośmy w domu. Nie wiem czy samoistnie coś wyrośnie z posadzenia kłębka korzeniowego. .
Natomiast wiem /gieniusz cy co :tan /, że po całkowitym ( przy samej doopie )wycięciu starej ( +- 90) roślinki kilka lat później pojawiły się w tym miejscu gęste jak szczotka odrosty. W tym czasie ( kilka lat) część nadziemna pozostałości pieńków zdążyła prawie całkowicie rozsypać się . Na to też będą zdjęcia. Czyli jakaś tam siła witalna drzemie w korzeniu ;:108
I wszystko jasne.
W. witalnokorzeniowy

-- 4 lut 2013, o 23:14 --
zielonajagoda pisze:Wiesław, to drzewo na pierwszym planie fotografii, z tym grubym pniem, to świdośliwa ???
Tak. i te 50+ jest zdecydowanie prawdziwe.Takich, młodszych i malutkich jest dużo. Będą zdjęcia.
Hi,hi. Jak się stary cap ponaumiewał to teraz Was zasypie.
W. starowyszkolony
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Często mylimy 2 podobne zjawiska; odrosty korzeniowe od rozłogów korzeniowych. Wyrosłe z nich zielone pędy będą miały nieco inne pochodzenie.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Piękne są stare drzewa, ile bym dała żeby chociaż jedno takie rosło na mojej posesji. Niestety poprzednicy, wycięli wszystko w pień, wszystkie poniemieckie drzewa owocowe, zostało tylko trochę świerków i sosen, a zabudowania gospodarcze zburzyli, uformowali z gruzów Wał Pomorski który miał udawać wieeeelki skalniak, a mi teraz już życia nie starczy żeby jakieś konkretne drzewo urosło, największą mam Robinię lepką, a na owoce z własnego sadu to sobie jeszcze poczekam, nie licząc nielicznych owoców świdośliwy :(
skierwies
100p
100p

Post »

Seedkris
Mądrzy powiadają: narząd nie używany ulega uwstecznieniu, W odniesieniu do mnie skutkują (coraz częściej) łopatologiczne ;:124 metody przekazywania informacji. Teraz wszystko jasne.
Bezłopatkowi kumacze, po mętnym :roll: przedstawieniu im Twego stanowiska orzekli 'dasię". Co prawda nie na wszystkich roślinkach ale dasię.
Jest to dość niedoceniana technika rozmnażania roślin, która zasługuje jednak na większą uwagę jako bardzo użyteczna w pewnych warunkach metoda. Poświęcono jej stosunkowo niewiele badań, zwłaszcza odnośnie roślin ozdobnych. Nie cieszy się takim uznaniem jak szczepienie, które wymaga zarówno większych umiejętności jak i większego zaplecza technicznego. Wobec rosnących kosztów produkcji warto jednak zastanowić się nad przydatnością tej techniki rozmnażania w pewnych przypadkach.
Zasadą rozmnażania roślin poprzez sadzonki korzeniowe jest podział korzeni na kilka części, z których każda może rozwinąć pączki przybyszowe i korzenie, dając tym samym początek nowej roślinie. Technika ta choć znana już w XVII wieku stosowana jest obecnie przez szkółkarzy głównie dla rozmnażania niektórych bylin i roślin skalnych. Znalazła też uznanie w przypadku takich roślin jak Rhus typhina Laciniata, Ailanthus altissima czy Aesculus parviflora. Wiele roślin, które można w ten sposób rozmnażać należy do rodziny Bignoniaceae, Fabaceae i Rosaceae.

Rośliny rozmnażane przez sadzonki korzeniowe w otwartym gruncie:

Ailanthus altissima, Chaenomeles spp., Rhus copallina, Rhus glabra, Rhus typhina, Robinia kelseyi, Robinia pseudoacacia, Rosa nitida, Syringa vulgaris

? Rośliny rozmnażane przez sadzonki korzeniowe w inspektach:

Aesculus parviflora, Amelanchier alnifolia, Aralia chinensis, Catalpa bignonioides, Catalpa bungei, Catalpa ovata, Chaenomeles speciosa cvs., Clerodendrum bungei, Clerodendrum trichotomum, Paulownia tomentosa, Populus tremula, Populus tremuloides, Rhus copallina, Rhus glabra, Rhus typhina, Rosa nitida, Rubus biflorus, Rubus thibetanus, Sambucus canadensis, Sassafras albidum, Syringa vulgaris.

Tylko olcholistna czy więcej nie póbowali??
Coś mi to bardzo przypomina siekierkową metodę podejrzaną w sadzie doświadczalnym ISiK w Dąbrowicach.
Powodzenia w bojach
W.
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Wiesławie masz wspaniałą świdośliwę.Kiedy moje maleństwo będzie podobne?Rozmarzyłam się.....Metodą,którą opisujesz-przy pomocy siekiery w ubiegłym roku z jednego krzaka aronii uzyskałam 20 mniejszych,w tym dwa już rodziły-miały po około 5 owoców.Nie wiem jak skuteczne to dla świdośliwy i prędko chyba się jeszcze nie przekonam.
Pozdrawiam!!!
skierwies
100p
100p

Post »

[quote="zielonajagoda"]Piękne są stare drzewa, ile bym dała żeby chociaż jedno takie rosło na mojej posesji.
Mirek, mój przyjaciel zawsze powtarza: najlepszy sadek co posadził dziadek. No to nie marudź tylko sadź ;:138 Spadkobiercy będą Ci wdzięczni ;:306
Onegdaj, gdy "dopadłem" swoją działkę było na niej prawie łyso. 1 antonówka, 1 Kronselska, 1 węgierka, i 1 jakaś nieznana jabłonka. ( szczepiona, dwie odmiany na jednym pniu, owoce twarde i mało smaczne). Jak na powierzchnię "działki" to mniej niż zero.
Kronselska (pyyszna) padła zanim się za nią zabrałem, węgierkę "załatwiła" sąsiadka, pozostały 2 stare jabłonki.
Rzuciłem się więc do nasadzeń a nie znając się absolutnie na tym popełniłem jak (gupi gupek) wszystkie możliwe błędy. Byle co, byle gdzie, byle jak, aby duuużo. W tzw. międzyczasie nieco liznąłem wiedzy (chyba), i delikatnie koryguję błędy hi,hi młodości. Niemniej okres "szalonej sadzarki" zaowocował posiadaniem kilkudziesięciu drzewek rozpoczynających owocowanie. W tym roku doczekałem się j e d n e g o jabłuszka ukraińskiej Zorzy. Duuuże, 730 g. Na obiad starczy a ogryzkiem można szczura zabić, (jak się trafi).
[quote="myszka"]Wiesławie masz wspaniałą świdośliwę.
Nie jest moja. Zdjęcie pochodzi z 1-go z kilku znanych mi stanowisk "dzikiej, zdziczałej, leśnej, ekologicznej, skundlonej",(niepotrzebne skreślić) świdośliwy. Obserwuję te stanowiska od lat dzięki czemu służą mi do zdobywania "minimum wiedzy o świdośliwie". Jest to również miejsce pobierania gratisowych sadzonek.
Pozdrawiam
Wiesław
PS Jak będzie -z Waszej strony- zainteresowanie postaram się wrzucać więcej fotek i opisów siedlisk. Oby tylko "ekipa" nie uznała za zaśmiecanie Forum. Zaproszą na zielono do gratisowego przewozu,
do naszego, wyjątkowego zresztą jeśli chodzi o nowoczesność i wygodę dla
przybywających doń,... komfortowego śmietnika
. ;:183 ???
Eee, może nie.
W.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”